Tommerup Skole har succes med et udvekslingsprojekt, den kører i samarbejde med en polsk skole. Eleverne lærer at blive gode EU-borgere

Tommerup: Det er ikke kun danske gloser, der er blevet tygget på over aftensmaden i Tommerup i seneste uge. Elever fra 7., 8. og 9. klasse på Tommerup Skole og deres familier har nemlig haft besøg af elever fra en polsk skole. Der er derfor højst sandsynligt også blevet udvekslet engelske vendinger over frikadellerne.

Besøget af de polske elever er led i et udvekslingsprojekt, som Tommerup Skole har oprettet i samarbejde med den polske skole Gimnazjum im. Wincentego. Et projekt, hvor eleverne skal lære, hvordan livet leves i lande, der er en del af EU-medlemsskabet.

- Formålet med projektet er at udvide elevernes horisont, så de lærer at tænke større. Vi vil gerne opdrage dem til at blive gode EU-borgere, der skal være en del af noget større end bare Danmark, siger Peter Nielsen, der er leder af projektet "Living and Working in Europe" og lærer på Tommerup Skole.

Skoleleder Kirsten Møller kan godt forstå, hvis det lyder som en kompleks opgave, men skolen ser en klar mission i projektet.

- Vi har en mission, der er større end almindelige skolefag. Vi vil gerne udfordre elevernes valg, så vi kan sende dem ud i et forpligtende fællesskab som aktive medborgere, siger hun.

Peter Nielsen erklærer sig enig.

- Vi sigter højt, men verdenshistorien viser jo, at jo bedre vi er til at tale sammen, jo bedre bliver verden omkring os, siger han.

Fodbold og demokrati

De polske elever har boet hjemme ved de danske elevers familier i de dage, de var i Danmark. Og det er et vigtigt parameter i projektet.

- Det er noget bedre at eleverne oplever forskelligheden på egen krop, fordi de skal forholde sig til det med det samme og hele tiden, siger Peter Nielsen.

Han understreger vigtigheden af, at de danske elever ikke har ændret noget på deres hverdag, imens de polske elever har boet hos dem.

- De har stadig gået til fodbold og lavet det, som de nu plejer. Deres hverdag er blevet vist så naturligt som muligt, siger Peter Nielsen.

Det er ikke kun i de danske hjem, at de polske elever har oplevet hverdagen i Danmark. De har blandt andet fået et indblik i, hvordan demokratiet fungerer i Assens Kommune.

Til Assens

- Vi havde en byvandring i Assens, hvor vi viste dem "livet ved kysten". Derudover var vi også en tur i byrådssalen på rådhuset, hvor de kunne opleve, hvordan demokratiet i Assens fungerer, siger Kirsten Møller.

Skoleeleverne fra Tommerup Skole får også lov til at opleve hverdagen i et hjem i Polen. I lørdags kørte de danske og polske elever og lærere af sted i bus fra Tommerup Skole.

Efter en køretur på godt og vel fjorten timer ankom flokken til Lublin i Polen, hvor de skal være indtil tirsdag.

De danske skoleelever har derfor allerede udvekslet en del engelske vendinger over det polske middagsbord.

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på aktualitets-, samfund- og erhvervsredaktionen i Odense, hvor jeg har fokus på krimi, nyheder og samfundsaktuelle emner. Jeg startede som journalistpraktikant i februar 2016 på Fyens Stiftstidende.