Ekstrem weekend for Partisan


Ekstrem weekend for Partisan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

MARINEHJEMMEVÆRN: Seks redningsaktioner i stedet for en fredelig øvelse
ASSENS: - Jeg har været chef i 26-27 år, men jeg har aldrig oplevet noget lignende, siger flotillechef Jørgen B. Petersen om besætningen på mhv 817 Partisans oplevelser i weekenden.

Ikke mindre end seks aktioner blev det til, og det var en samling godt trætte marinehjemmeværnsfolk, der lagde til i Assens Havn søndag eftermiddag.

- Men vi var alle enige om, at var der kommet flere SARopgaver, jamen så var vi også røget af sted til dem, det er jo en af grundende til, at vi eksisterer, siger sergeant Henriette Thomsen.

De mange opgaver førte til, at Henriette Thomsen nu har så mange sejltimer, at hun formentlig snart kan kalde sig fartøjsfører på Partisan.

Efter præsentationsdagen i Assens Havn i anledning af træskibenes besøg, var der ellers lagt op til en fredelig weekendøvelse, med det hovedformål at holde øje med coastere i Kattegat.

Det nåede mhv 817 Partisan aldrig.

Hjemmeværnsskibet sejlede fra Assens fredag kl. 19, og var i færd med at runde Æbelø ved Bogense, da de modtog første opkald fra vagthavende officer ved Kattegats Marinedistrikt. Der var set en rød nødraket ved Sejrø.

"Vi sætter hurtigt kursen mod området og går der op af. Aktionen bliver dog rimelig hurtigt afblæst igen, da der befinder sig en hel del skibe i området, som intet havde set", beretter Henriette Thomsen.

Grundstødning

Ved midnat er der vagtskifte, og hendes besætning går til køjs. Men klokken 03.00 bliver de vækket igen. En 55 fods motorbåd er gået på grund øst for Samsø. Mens gummibåden bliver søsat og tre, deriblandt Henriette Thomsen tager redningsdragter på, får de besked om, at den ene af de to personer om bord på motorbåden er faldet livløs om, og formentlig er død.

"Da vi ankommer, er jeg den første, der går om bord, og den unge mand peger bare ind i kahytten og siger: Han ligger der."

Der er ingen tegn på liv, hos den noget ældre mand, der ligger ved motorbådens styrepult. Den unge mand havde ligget og sovet, indtil han blev vækket af et bump, da motorbåden gik på grund.

Kort efter hjemmeværnsfolkenes ankomst, kommer også en redningshelikopter med en læge, der kan erklære den ene mand død, og tage dem begge med i redningshelikopteren.

Tilbage er kun at lukke og slukke alt om bord på motorbåden, vende tilbage til Partisan og sejle til Århus til et par timers politiafhøring.

Da de efter et par timers søvn er parate til at tage af sted for at nå bare en del af den planlagte øvelse, kontakter Kattegats Marinedistrikt dem igen. Slæbebåden Katrine har fået den store motorbåd fri af grunden, men har nu problemer med at holde den flydende. Det grundstødte skib har fået store revner i bunden, så der er brug for ekstra lænsepumper. Af sted i gummibåden igen.

Mens den er ude, sejler Partisan til en tysk lystsejler, der er gået på grund på det nærliggende Hatterev også øst for Samsø.

De kommer dog fri af sig selv. Partisan kan igen lægge sig ved slæbebåden Katrine og vente på sin gummibåd og på lodsbåden fra Århus, som dukker op ved 22-tiden medbringende to store lænsepumper.

På hjemmeværnsfartøjet fra Assens finder man tiden inde til at vende stævnen hjemad, og Henriette giver igen sine folk lov at gå til køjs. Men kort efter er der igen set nødraketter først ved Kerteminde og senere flere af slagsen ved Mols Hoved. Alle bliver vækket, og Partisan sejler nordpå, til de modtager beskeden om, at alarmen kan afblæses. Der var tale om fyrværkeri.

"Og så skulle vi ellers bare hjemad. Troede vi. kl. 10.36 ringede de igen fra Kattegats Marinedistrikt, at der var observeret olie ved den gamle lillebæltsbro. Der var vi lige kommet igennem og lå syd for Fænø. Så vi vendte troligt Partisan og gik op i Lillebælt igen, men gudskelov viste det sig at være en stor plamage af vandmænd, som meget vel kan se ud som olie, når de ligger tæt sammen lige i vandoverfladen", lyder Henriette Thomsens beretning.

Endelig kunne hjemmeværnsfartøjet sejle hjem til Assens.

Her har marinehjemmeværnet bortset fra den forløbne weekend haft en yderst fredelig sommer.

Ekstrem weekend for Partisan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce