Flere kolonihaveejere på Skovvej vil nu forsøge at stoppe den eller de brandstiftere, der ifølge Fyns Politis formodning har været skyld i tre brande i kolonihavehuse på halvanden uge.

Mellem de hyggelige røde og blå kolonihavehuse på Skovvej, er der en sort plet, der bryder idyllen. Der er kun resterne tilbage af det røde kolonihavehus, der indtil den 23. december lå her.

Længere oppe ad stien lugter der af sod ved et andet kolonihavehus, der var intakt indtil nytårsnat. Inden for halvanden uge har der været brand i begge huse, og politiet formoder, at de ligesom branden i et kolonihavehus på Krabbeløkkevej er påsatte.

Det gør flere af kolonihavehusejerne på Skovvej utrygge.

- Jeg er rigtig bange for, at der kommer flere brande. Hvis vores hus brænder, ved jeg ikke, om jeg gider være her mere. Vi har jo valgt huset her, fordi det har sjæl og historie. Det er over 100 år gammelt, siger Eva Rambrand på 44 år, der har to kolonihavehuse sammen med sin mand Bo Rambrand, der arbejder som politimand hos Fyns Politi.

Han er ligesom sin kone frustreret over brandene.

- Det er træls. Vi har ikke mulighed for at være her hele tiden. Det sker typisk om natten, og vi må ikke overnatte her. Så brandstifterne har frit slag. Det er som at stjæle slik fra børn. Det er bare for nemt, siger Bo Rambrand.

Mistænker unge for at stå bag

Han arbejder ikke selv med efterforskningen af brandene, men han har forsøgt at trække i nogle tråde for at fremme opklaringen.

- Men jeg kan ikke få en sag opprioriteret, siger Bo Rambrand.

Parret har som nogle af de få tegnet en brandforsikring på deres to kolonihavehuse. Men selvom de kan få erstattet bygningerne, er der stadig meget, der kan gå tabt. Derfor mener Eva Rambrand, at der skal laves et vagtværn.

- Jeg vil også gerne opfordre andre borgere til at gå forbi her og holde øje, når de lufter hunde, siger hun.

Bo Rambrand har ikke noget bud på, hvem der kan stå bag brandene, hvis de viser sig at være påsatte, som Fyns Politi formoder. Men det har hans kone.

- Der er en personkreds, som har været her gennem to år. De spiser slik og drikker sodavand og øl i nogle af husene, når der ikke er nogen, siger Eva Rambrand og tilføjer, at der ligefrem har været tilfælde, hvor nogle har skidt på en terrasse.

Eva Rambrand er ikke den eneste, der mistænker unge for at stå bag brandene. Carl Ellebæk på 69 år mener, det er "nogle store drenge, der ikke kan få tiden til at gå".

- Det er kedeligt, når udviklingen går sådan, at man ikke kan have noget i fred, siger han.

Flere ønsker vagtordning

Carl Ellebæk har haft en kolonihave på Skovvej med sin kone i 18 år. Han mener også, der bør gøres noget for at stoppe brandene.

- Jeg vil ikke gå alene, det er jeg for meget tøsedreng til. Men man kunne godt gå nogle stykker. Jeg ved ikke, om der skal sættes noget overvågning op på stierne. Der er allerede et nyere hus her, som har overvågning sat op, siger han.

Kolonihavehusene på Skovvej var hærget af en indbrudsbølge sidste efterår. Dengang gik Karl Karlsen på 71 år sammen med et par andre om at holde øje om aftenen, og det er de nu begyndt på igen. Men det er ikke nok, mener han.

- Vi er nødt til at få oprettet et eller andet, så vi kan tage timer på skift, siger Karl Karlsen, som også mistænker en flok unge mennesker for at stå bag brandene.

Han er nabo til det kolonihavehus, der brændte ned til grunden natten til den 23. december.

- Det er træls. Vi ved ikke, om det er os næste gang. Vi går her og prøver at bevare det, og så ryger det bare, siger han.

Der er i alt 47 kolonihaver på Skovvej, og kolonihaveforeningen vil på næste bestyrelsesmøde diskutere, hvad der kan gøres for at forhindre flere brande.

  • Af:

    Færdiguddannet som journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i januar 2016. Jeg har siden da vikarieret på Fyens Stiftstidendes redaktion i Ringe og Assens, hvor jeg blandt andet skriver om samfund, erhverv og krimi.

Mere om emnet

Se alle
Kolonihavehus: Teknikere undersøger brandtomt

Kolonihavehus: Teknikere undersøger brandtomt

1
Astrids kolonihavehus brændte: Nu vil pensioneret tømrer genopbygge det

Astrids kolonihavehus brændte: Nu vil pensioneret tømrer genopbygge det

Politi: Ingen pyroman på spil

Politi: Ingen pyroman på spil