Efter fund af desphenyl-chloridazon i drikkevandet sætter Assens Forsyning fart på igangværende proces med at finde nye boringer i Assens-området.

Assens: Assens Forsyning var i forvejen i færd med at lede efter nye og bedre boringer i Assensområdet. Men efter fund af stoffet desphenyl-chloridazon i hovedparten af boringerne hos Marienlyst Vandværk og Kildebakken Vandværk sætter forsyningen yderligere fart på processen. Ønsket er at finde boringer, som kan erstatte hovedparten af de nuværende.

Man har allerede fundet tre nye boringer ved Ebberup, hvor der ikke er registreret desphenyl-chloridazon i de to og kun 0,06 mikrogram/liter i den tredje, hvilket er under det tilladte niveau på 0,1 mikrogram/liter, oplyser Birger Strandby Ernst, som er administrerende direktør i Assens Forsyning.

Der mangler dog at blive trukket ledninger mellem boringerne og Assens, før de nye boringer kan tages i brug.

Man har også forsøgt sig med en ny boring ved Mariendal Vandværk, men indtil videre uden held.

- Processen er i gang, men det kan være, at udgifterne kommer lidt før, vi havde forventet, siger direktøren.

Boring skulle alligevel lukkes

Fredag lukkede Assens Forsyning seks ud af syv boringer på Mariendal Vandværk og Kildebakken Vandværk. Siden da er en af de lukkede boringer taget i brug igen, og ved at blande vandet fra boringerne sikrer man, at mængden af desphenyl-chloridazon ikke overstiger det tilladte niveau, forklarer Anne Lyndorff, som er ingeniør ved Assens Forsyning.

En af prøverne, der blev taget i de boringer, som Assens Forsyning driver, viste et niveau af desphenyl-chloridazon på 2,3 mikrogram/liter, hvilket er langt over det tilladte niveau på 0,1 mikrogram/liter. Med til historien hører dog, at det er en boring, som kun bliver anvendt i begrænset omfang og skulle have været lukket alligevel, siger Anne Lyndorff. Boringen vil ikke længere blive anvendt, understreger hun.

Prøverne af de resterende boringer viste værdier fra 0,04 mikrogram/liter til 1,0 mikrogram/liter. Boringen med 1,0 mikrogram/liter vil heller ikke bliver taget i brug igen, siger ingeniøren.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er den sundhedsmæssige acceptable daglige indtagelse af desphenyl-chloridazon 300 mikrogram/liter for voksne og 50 for børn ved indtagelse af to liter vand dagligt.

  • Andersen_Lærke_bjørn

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Assens og på LokalAvisen Assens. Jeg har været ansat på Fyens Stiftstidende siden 2011 og skriver primært om skole og uddannelse samt arbejdsmarked. Jeg er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2010. Jeg bor i Assens sammen med min mand, som er pædagog og arbejder på et opholdssted i Brenderup.

Mere om emnet

Se alle
Skovrejsning kan beskytte grundvandet

Skovrejsning kan beskytte grundvandet

Vandformand: - Lad nu være at gå i panik

Vandformand: - Lad nu være at gå i panik

Vandværker: De første prøver er rene

Vandværker: De første prøver er rene