Ebba Møller er fyldt med historier

Ebba Møller udgivet flere bøger tidligere. Seks-binds værket med historier fra det opdigtede sogn Bolthøj gennem næsten 200 år, er hendes første roman. Foto: Lise Wolf

Ebba Møller er fyldt med historier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ebba Møller har samlet på historier fra Fyn næsten så langt tilbage, hun kan huske. Nogle af dem får nyt liv i hendes romanserie Bolthøj-krøniken på ikke færre end seks bind. Bøgerne er netop udgivet.

Assens: Da Ebba Møller var en ung pige på 15 år - for snart 65 år siden - arbejdede og boede hun på De Gamles Hjem i Glamsbjerg, og her lagde hun ører til mange historier, når beboerne var samlet omkring middagsbordet eller en af dem inviterede hende ind til en kop kaffe om eftermiddagen.

Om aftenen, når hun sad på sit lillebitte værelse, der var indrettet i noget, der egentlig var et kosteskab, skrev hun dagbog. Og her blev mange af historierne fældet ned.

- Jeg skrev det ned, jeg oplevede. Jeg var der jo hele tiden, jeg måtte ikke gå til baller for min far, og var heller ikke ældre end at jeg havde bamse og påklædningsdukker med, så jeg oplevede ikke så meget, fortæller Ebba Møller.

- Den gang var folk ikke så dårlige som i dag, når de kom på alderdomshjem. Det kunne også være fordi, de var fattige. Der var 24 beboere, og de 20 var gode fortællere, husker Ebba Møller, hvis far og bedstefar også kunne fortælle en historie, så det fængede.

Det er de historier fra det fynske suppleret med mange års lokalhistorisk arbejde i Køng, der har inspireret hende til Bolthøj-krøniken, et digert værk i seks bind - i alt næsten 2400 sider.

Fakta
Bolthøj historier - en sogne-krønike er fortællinger fra det fiktive sogn Bolthøj fra 1770 og frem til nutiden. Historierne har hentet inspiration i virkeligheden, men forfatteren har også benyttet sig af sin fortællefrihed.Krøniken består af seks bind: 1. Marie Gadekær, der kan læses separat. 2. Seks høns og en hane. 3. Spøgelser på Strandbogård. 4. Købmandens Feriegæst. 5. Juanita fra Fattighuset og 6. Det begyndte med et frimærke, som udkommer sidst på året. De lokale boghandlere har eksemplarer af bøgerne, som også kan købes på bestilling og være fremme på et par dage. Bøgerne sælges også som e-bog.

Forfatter er Ebba Møller, 79 år, Assens. Hun er født og opvokset i Køng Sogn og har boet i det vestfynske i det meste af sit liv. Det er også her hun har hentet inspirationen til mange af historierne.

Ebba Møller er uddannet barneplejerske og pædagog og har blandt andet været institutionsleder i Odense.

Har tidligere udgivet blandt andet børnebøger, logkalhistoriske bøger og "Er du kræsen", en pjece lavet i samarbejde med barnebarnet.
Når man udgiver selv, skal man stå for det hele - også forside illustrationer. Det er Ebba Møllers barnebarn, der er model på forsiden til højre. Foto: Lise Wolf
Når man udgiver selv, skal man stå for det hele - også forside illustrationer. Det er Ebba Møllers barnebarn, der er model på forsiden til højre. Foto: Lise Wolf

Med fynske gloser

Bolthøj findes ikke, og Ebba Møller har heller ikke brugt navne fra virkeligheden.

- Man skal ikke hænge folk ud, når de er døde og ikke kan forsvare sig, slår hun fast.

Men hun vil gerne fortælle, at Marie Gadekær, der lægger navn til første bind, som i øvrigt er det eneste, der kan læses separat, er inspireret af en ældre kvinde, hun har mødt. Hun var mor til konen i huset, da Ebba Møller som 14-årig kom ud at tjene hos et ældre ægtepar.

- Hun boede i huset. Hun var født i 1862 og blev tidligt enke. For at ernære sine børn gik hun med regninger for lægerne i et stort område, og hun kom med nyheder til folk. Det er hende jeg bruger, men handlingen er sat tilbage til 1770, siger Ebba Møller.

Visse steder har fynske gloser sneget sig ind. For at alle kan være med er første bind derfor forsynet med en liste over de fynske gloser og deres oversættelse.

- Jeg taler ikke direkte fynsk, men når jeg bliver ivrig, gør jeg, siger Ebba Møller.

Hun håber, at hun med romanen kan fange folks interesse for alle de ting, hun selv finder spændende, når hun beskæftiger sig med gamle dage.

Syv bøger før denne

Det er langt fra første gang, Ebba Møller udgiver en bog. I 1979 vandt hun en konkurrence på forlaget Borgen med børnebogen "Jeg er Miriam", siden er det blevet til flere andre titler. Senest erindringsbogen "Det gik vist, som det skulle" for fem år siden, da hun var 75.

 Dengang fik jeg støtte til udgivelsen fra Velux Fonden. Denne gang har jeg selv betalt, siger Ebba Møller, der derfor måtte vente, til hun havde råd.

- Det her er min første roman. Jeg tænkte ikke på, at det skulle udgives, da jeg skrev det, jeg kan bare ikke lade være med at skrive, siger hun.

- Jeg er ikke rigtig god til så mange ting som for eksempel sang og musik, men jeg er nok god til at se det finurlige, siger hun.

Måske kommer der endnu en udgivelse fra den 80-årige skribent, for hun samler stadig på historier.

Ebba Møller er fyldt med historier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce