Driller computeren - så brug datastuerne

Der er fire frivillige hjælpere i datastuen i Tommerup, så der er tid til individuel hjælp. Her er det Birthe Danielsen Christensen, der vejleder en bruger. Foto: Lise Wolf

Driller computeren - så brug datastuerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mens datastuerne i Aarup og Vissenbjerg overvejer at lukke, kommer en fast stab hver onsdag til Rådhuskælderen i Tommerup for at få styr på it-teknologien

Tommerup: Snakken går højt og lystigt onsdag eftermiddag i kælderen under det gamle rådhus i Tommerup. Her holder Rådhuskælderens Venner til, og onsdag eftermiddag er lokalerne udlånt til datastuen, der drives af frivillige med baggrund i Ældre Sagen.

Kaffepausen med tid til muntert samvær er vigtigt, men når klokken slår halv fire, finder den nogenlunde faste stab på 15-18 deltagere deres pladser, som var de en skoleklasse, der skulle til time.

Det skal de også på en måde. Og denne onsdag er temaet, hvordan man gemmer ting i skyen - det vil sige ude på internettet - så de er sikret og kan findes igen, selv om computeren går i stykker.

Det synes 78-årige Jytta Appel ikke hun har fået så meget ud af. Hun er forholdsvis nybegynder på computere. Det var noget, hendes mand havde styr på. Men nu er han her ikke mere, så hun har besluttet sig for at prøve at lære det.

Hjælp til computeren - brug datastuerne
I samarbejde med Ældre Sagen Højfyn tilbydes hjælp til brug af smartphone, computer og tablets i både Tommerup, Vissenbjerg og Aarup.Tommerup: Onsdage kl. 14-16, lukket maj-juli, juni, august og december samt skoleferier. Man skal være medlem af Rådhuskælderens Venner for 100 kroner pr. år. Herudover koster kaffe og kage 10 kroner pr. gang. Holdundervisning i diverse temaer samt individuel vejledning.

Hjemmebesøg - ring 29 72 11 70

Vissenbjerg : Datastuen er åben 1. onsdag hver måned kl. 10-12. Vestergade 4. Åben for alle. Der ydes hjælp til individuelle problemer. Prisen er 20 kroner pr. gang inklusive kaffe/te og småkager.

Hjemmebesøg - ring 52 19 05 27. Pris 40 kroner.

Aarup:IT-café hver den første tirsdag i måneden klokken 9-12 undtagen juni-august i cafeteriet i den gamle Aaruphal, Skolegade. Pris 50 kroner inklusive kaffe med brød. Hjælp til individuelle problemer.

Hjemmebesøg - ring 30 11 61 52. Det koster 40 kroner.
Måske kan sidemanden også hjælpe. 15-18 møder op i tommerp hver gang. Forrest til venstre 83-årige Kaj Lindekilde, der er kommet i datastuen gennem et par år, men også får hjælp af sin svigersøn. Foto: Lise Wolf.
Måske kan sidemanden også hjælpe. 15-18 møder op i tommerp hver gang. Forrest til venstre 83-årige Kaj Lindekilde, der er kommet i datastuen gennem et par år, men også får hjælp af sin svigersøn. Foto: Lise Wolf.

Hjælp på alle niveauer

- Det er sværere jo ældre, man bliver, og sidste år var jeg nødt til at holde pause. Jeg siger til folk, at de må gerne sende mails til mig, men jeg har ikke lært at svare på dem endnu, erkender hun.

Heldigvis er der også hjælp til hende på det niveau, hun er på. I alt fire frivillige hjælpere er klar til at øse ud af deres viden om computere, smartphones og Ipads hver onsdag klokken 14-16, og ingen spørgsmål er for dumme.

Sidder man derhjemme med et problem, kan man ringe efter hjælp, og om nødvendigt rykker Torben Enghøj ud.

Ingen dukkede op

- Det handler meget om tekniske problemer, når jeg tager ud. Man kan ikke komme på nettet, eller printeren virker ikke, siger Torben Enghøj for at give et par eksempler.

- Nogle har ikke fået opdateret Windows ordentligt, så begynder computeren at opføre sig mærkeligt, supplerer Howard Bramson, der er pensioneret IT-konsulent, og nu hjælper i Vissenbjerg. Der stiller Vissenbjerg Borger og Kulturforening et lokale til rådighed i Vissenbjerghus. Hidtil har der været åbent hver onsdag, men det indskrænkes på grund af ringe fremmøde nu til den første onsdag hver måned.

- I dag kom der slet ingen. Vi har et gennemsnit på halvanden, og adskillige gange kommer der ikke nogen, så jeg tror, vi skal sige som i Aarup, at hvis der ikke kommer flere, så lukker vi, siger Howard Bramson.

Hvis det kommer dertil, vil det dog fortsat være muligt at ringe efter hjælp.

Datastuerne oplevede ellers et gevaldigt boom, da alle skulle til at kommunikere digitalt med det offentligge.

- Der kom 70 første gang. Før det var der syv-otte ad gangen. Nu kommer de med akutte problemer, når der ikke er plads til flere fotos på telefonen for eksempel, fortæller Erik Juul Knudsen, Vissenbjerg.

- Jeg tror simpelthen, behovet er dalende, vi startede i oktober 13, så det store behov omkring digitaliseringen har vi fået dækket, siger Howard Bramson.

- Ja dem, der bliver gamle nu, kan selv, konstaterer Torben Enghøj.

Om de kan eller ej, så er der ikke planer om at skrue ned for aktiviteterne i Tommerup.

For hyggen trækker også. Det medgiver Kaj Lindekilde på 83, der er kommet gennem et par år.

Han er tidligere post, nu sender han e-mails og ordner sine banksager på internettet.

- Jeg prøver også at lære noget. Har for eksempel lært at lægge billeder ind, siger han, mens han pakker sin bærbare computer ned.

Timen er slut for idag.

Driller computeren - så brug datastuerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce