Drikkevand truet af forurening


Drikkevand truet af forurening

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

RAPPORT: Grundvand har forhøjet indhold af pesticider og er forurenet med nitrat

ASSENS: Selv om postevandet hos borgerne i Assens Kommune ser rent og klart ud, kan det være fyldt med både nitrat og plantegift.

Det viser en kortlægning af de fynske grundvandsressourcer, Fyns Amts natur- og vandmiljøafdeling har foretaget på blandt andet Vestfyn.

Rapporten fastslår, at nedsivning af ukrudtsbekæmpelse og udvaskning af gødning fra landbruget kan true flere af de vandværker, som ligger omkring Assens.

De får nemlig alle vand fra et stort fælles grundvandsmagasin, hvor der er konstateret forurening med nitrat.

Derfor vil flere af vandværksboringerne hente vand op fra dybet, som har et for højt indhold af nitrat, og det går direkte ud til forbrugernes haner.

Siden efteråret 2001 har amtet foretaget undersøgelser over et areal på 50 kvadratkilometer øst for Assens med cirka 325 boringer og cirka 150 brønde.

Området dækker Assens Vandforsyning, Melby-Kærum Vandværk, Sønderby Vandværk, Voldbro Vandværk, Blangstrup Vandværk, Søby Vandværk og Ebberup Vandværk.

Flere steder er der problemer med forhøjet indhold af pesticider, det vil sige plantegifte, fremgår det af amtets arbejde.

"I nogle af vandindvindingsboringerne tæt ved Assens er der målt koncentrationer over grænseværdien for en enkelt pesticid", oplyser civilingeniør Steve Ulf Hansen, Fyns Amt.

Formanden for teknisk udvalg i Assens Kommune, Carsten Hogrefe (K), er overrasket over rapporten, som han ikke umiddelbart har kendskab til.

- Vi har ikke direkte haft den oppe at vende i udvalget, siger Carsten Hogrefe.

Derfor vil han straks efter vinterferiens afslutning kontakte kommunens tekniske forvaltning med henblik på, hvad der gøres for at forbedre vandets kvalitet.

- Selvfølgelig er en del af det, der er i amtets rapport, noget, vi fra kommunen er kommet med. Ud over at amtet foretager målinger, gør vi det også, så vi har også bidraget til rapporten, siger udvalgsformanden.

En forurening kan have store gener for borgerne, hvad man senest i efteråret oplevede i Turup.

Her måtte de 150-200 husstande, der får vand fra Turup Vandværk, i over seks uger koge vandet, fordi der ved rutinemålinger var fundet colibakterier i drikkevandet.

Her var det dog ikke grundvandet, der var forurenet, men til gengæld utætheder i en gammel rentvandstank, som sendte bakterier ud i hele ledningsnettet.

Det sendte personalet hos Assens Kommunale Vandforsyning på overarbejde for at finde kilden til forureningen, og først efter installation af en ny vandtank til 70.000 kroner blev problemet løst.

Drikkevand truet af forurening

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce