Direktør om manglende opfølgning på handicappede: Det var ikke for at spare penge

Henrik Juul Kjær, direktør for velfærd i Assens Kommune. PR-foto.

Direktør om manglende opfølgning på handicappede: Det var ikke for at spare penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ann-Charlotte Kjeldsen mistænker Assens Kommune for med vilje at have undladt at følge op på mange handicappede borgere for at spare penge. Det afviser velfærdsdirektør i Assens Kommune, Henrik Juul Kjær.

- Ann Charlotte Kjeldsen har siden 2014 forsøgt at få oplyst timetallet for hjælpen til sin handicappede voksne søn. Det fik hun først i sommer. Hun har også bedt om udredning af ham i adskillige år til både sagsbehandler og bosted. Hvorfor er der først igangsat en udredning nu?

- Den pårørende er oplyst om visiteret timetal, og der er ligeledes i foråret foretaget ny visitation og vurdering. I forbindelse med lederskift på tilbuddet er der afviklet møder med den pårørende, naturligvis også med deltagelse af sagsbehandler. Det var også for at samle op på den nævnte efterspørgsel og komme godt videre.

- Men hvorfor er hendes søn først ved at blive udredt nu, når hun har bedt om det i flere år?

- Jeg kan ikke svare på fortidens mangler, men under alle omstændigheder har dokumentationen tilsyneladende ikke været tilstrækkelig. Jeg tillader mig at gå ud fra, at han er udredt, ellers boede han ikke i Poul Mose Parken. Ligeledes er der udarbejdet handleplaner med mål, som personalet arbejder efter. Nu kobles en yderligere viden på sagen via VISO.

- Ann-Charlotte Kjeldsen siger, at hun er sikker på, hendes søn vil få mere hjælp, efter der er lavet en VUM og VISO-udredning på ham. Hun mener derfor, kommunen har sparet penge på at undlade de lovpligtige opfølgninger. Hvad tænker du om det?

- Det må vi se, når udredningen er færdiggjort. Den økonomiske udvikling på området bosteder uden døgndækning indikerer ikke, at der er brugt færre ressourcer over tid.

- Ann-Charlotte Kjeldsen kalder det systematisk omsorgssvigt af handicappede borgere gennem ti år. Er du enig i den betegnelse?

- Det er jeg ikke enig i. Borgerne i de respektive botilbud har modtaget hjælp og støtte af professionelle medarbejderne på stederne. Såfremt en borgers behov ikke kan understøttes af den givne bevilling til bostedet vil en naturlig praksis også være, at botilbuddet kontakter myndighedsafdelingen. Hvis vi alene ser på den økonomiske udvikling er forbruget steget med 23 procent i perioden fra 2013 og til i dag.

- Men det er ikke sket i denne sag. Er det godt nok, at være afhængig af, at bostedet kontakter kommunen, i stedet for at lave de lovpligtige opfølgninger, som har manglet i denne sag?

- Nej, bestemt ikke. Derfor er der også i denne sag igangsat en genopretning.

- Ann-Charlotte Kjeldsen mistænker kommunen for systematisk at have udeladt opfølgninger, fordi den derved nemmere kunne skære i antallet af pædagogtimer, fordi borgerne derved ikke havde papir på, hvad de havde ret til og brug for hjælp til. Hvad mener du om den anklage?

- Det er på ingen måde vores tilgang. Igen indikerer den økonomiske udviklingen på ingen måde, at der er sket reduktioner.

- Hvordan har det kunnet lade sig gøre, at man ikke har dokumentation for de lovpligtige opfølgninger på så mange borgere?

- Det er typisk på grund af en manglende systematik og ensartethed i forhold til at dokumentere opfølgning.

- Hvem har vidst, at der ikke blev foretaget opfølgninger?

- Ansvaret for det løbende ledelsestilsyn er placeret såvel hos tilbuddets leder som hos leder for myndighedsområdet.

- Hvorfor har politikerne ikke fået noget at vide før, BDO-rapporten kommer i marts?

- Social- og Sundhedsudvalget er orienteret om igangsætning af BDO-analysen. Og analysen med dens anbefalinger er gennemgået i møde 8. marts 2017, som en del af arbejdet med budgetopgaven. Ligesom BDO-analysen i sin fysiske form er udleveret. Udvalget er også orienteret om den udviklingsplan, som er planlagt i forhold til analysens anbefalinger.

Assens Kommune afviste et telefonisk interview om sagen og ønskede i stedet, at kommunikationen skulle foregå skriftligt. Der har derfor kun været begrænset mulighed for opfølgende spørgsmål.

Direktør om manglende opfølgning på handicappede: Det var ikke for at spare penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce