Det skal være mere vådt to steder


Det skal være mere vådt to steder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To vådområdeprojekter, som skal hjælpe naturen, er på tegnebrættet i Assens Kommune. Det ene har en størrelse på hele 75 hektar. Men det bliver kun til noget, hvis de berørte lodsejere vil være med.

Assens: 187 millioner kroner.

Det er det beløb, Miljø- og Fødevareministeriet vil give i tilskud til 39 vådområdeprojekter i hele Danmark, som skal fungere som naturlige renseanlæg i naturen. Nogle af penge skal gå til to projekter i Assens Kommune. Et ved Stigmosen ved Sø Søby på 24,8 hektar og et ved Åsemosebækken syd for Nårup ud mod Assensvej på 75 hektar. Eller hvad der svarer til circa 75 fodboldbaner. Assens Kommune har fået i alt godt 18,7 millioner kroner til projekterne.

Årsagen er, der inden 2021 skal etableres 13.000 hektar nye vådområder i Danmark. Vådområderne vil på landsplan årligt skåne vandmiljøet for 150 ton kvælstof, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse. Dette kvælstof ville ellers kunne skylle ud i vandløbene og potentielt resultere i algeopblomstring og iltsvind i fjordene. Tilskuddet skal ses som en del af regeringens fødevare- og landbrugspakke.

Landbrugspakken gav landmændene lov til at udlede mere kvælstof til naturen. Som kompensation blev det besluttet at oprette en lang række vådområder, som populært sagt fungerer som naturens egen måde at rense sig på.

"Vådområdeprojekterne kan også rumme muligheder for landmændene, der kan bytte lavtliggende, sumpede arealer og i stedet få nogle nye mere driftssikre marker, skriver miljø- og fødevaremimister Esben Lunde Larsen (V) i pressemeddelelsen.

Tre nye vådområder mere
Der er to nye vådområdeprojekter i gang i Assens Kommune, som staten har bedt kommunen finde egnede områder til.

Men kommunen har foruden de to nye projekter anlagt to vådeområder i 2017 af egen vilje. Et ved Aarup på 33 hektar ved Høsletbækken og et mindre ved Verninge Mose på godt 14 hektar. Og også et ved nord for Haarby i 2014.

En tvungen opgave

Jannik Seslef, projektleder og vandløbsmedarbejder i Assens Kommune, siger at de to projekter dog kun kan blive til noget, hvis de involverede lodsejere vil være med. Det er man ved at finde ud af, og der skal forhandles med Landbrugsstyrelsen og lodsejere.

- Vådområdeindsatsen er en tvungen opgave for kommunerne, som vi skal lave for staten. Det er, fordi staten mener opgaven ligger bedre hos kommunerne. Vi kender lodsejerne og vi kender områderne, siger han.

- De to områder i Assens er en del af det. Alle de kommuner samlet set, som har arealer mod Odense Fjord, skal fjerne 108 ton kvælstof (bl.a. Assens Kommune, red.). Åsemosebækken fjerner 6,8 ton kvælstof ud af de 108. Ved Stigmosen løber vandet mod Lillebælt. Det fjerner ca. to ton kvælstof ud af de 69 ton, der skal findes der, fortæller Jannik Seslef.

Ikke tvang

Status på projekterne er, der er forundersøgelser i gang, siger Jannik Seslef. Han har været med til at finde passende placeringsområder. Arealerne skal gerne ligge lavt. Og det skal helst være landbrugsjord.

- Det er ikke projekter, man tvinger igennem. Det er fuldstændigt frivillige aftaler, der bliver lavet. Det er kun, hvis landmændene synes, de får noget bedre med end de har i dag, at de går med til at lave de her projekter, siger Jannik Seslef.

Hvis lodsejerne vil være med, skal de enten have erstatningsjord eller kompenseres økonomisk.

- En stor del af de 18,7 millioner kroner går at handle jord, nævner Jannik Seslef.

- Hvis alt går vel og landmændene synes det er fint, så kan vi have det anlagt inden for nogle år, bemærker Jannik Seslef.

Det skal være mere vådt to steder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce