Der er altid mennesker ved Egtvedpigens grav

I Egtved er den gravhøj, hvor Egtvedpigen fra bronzealderen blev fundet, genskabt, og der er, som det er planen i Vissenbjerg, lavet et lille formidlingscenter om fundet og den tid, Egtvedpigen levede i. Arkivfoto

Der er altid mennesker ved Egtvedpigens grav

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landskab, forhistorie og individ fungerer sammen, lyder det fra Vejlemuseerne, der har omkring 40 års erfaring med et formidlingscenter der, hvor man fandt Egtvedpigens grav.

Vejle/Egtved: Ligesom der i Vissenbjerg er planer om et formidlingscenter om Koelbjergmanden og det istidslandskab, han levede i, har Vejlemuseerne et formidlingscenter på det sted, hvor man fandt resterne af Egtvedpigen. Det blev etableret allerede omkring 1980, da man lavede de sidste undersøgelser af graven, og det er stadig velbesøgt, fortæller museumsinspektør Louise Felding. Hun mener, at cocktailen af kendskabet til et indvid, natur og forhistorie er den helt rigtige.

- Det er et rigtig velbesøgt sted, Kommer du derud i sommermånederne, er der næsten altid nogen, fortæller hun.

Som Koelbjergmanden befinder sig på Møntergården i Odense, har de ting, man fandt i Egtvedpigens grav, fået plads på Nationalmuseet. Men der har siden husmand Peter Platz gjorde fundet i 1921 stået en mindesten, og omkring 1980 kom altså rekonstruktionen af gravhøjen og en lille udstilling med rekonstruktioner af klædedragten og egetræskisten til samt plancher om fundet.

- Man har altid villet fortælle hendes historie, og der er et tilhørsforhold til landskabet i Egtved, hvor man fandt hende. Det er vigtigt at formidle historien, siger Louise Felding som svar på, hvorfor det ikke er nok at have originalen på Nationalmuseet.

Tilbage i 1980 sikrede man sig også pollen af de planter, der engang voksede på stedet og lavede en beplantningsplan, så de træer, der står på stedet i dag, er også arter, der voksede på Egtvedpigens tid - i bronzealderen omkring 1350 f. Kr.

Nyt center til 40 millioner

Lige som det for et par år siden ved DNA-analyse blev fastslået, at Koelbjergkvinden var en mand, har de senere års forskning også fastslået, at Egtvedpigen ikke var fra Egtved, men muligvis fra det sydlige Tyskland. Og det har sammen med anden ny viden givet ideen til et nyt og meget større center på stedet.

Tegningerne til et 600-1000 kvadratmeter stort udstillingshus, bygget så det illuderer gravhøj, er klar. Vejlemuseerne og deres samarbejdspartnere i dette projekt håber at kunne realisere det 40 millioner kroner dyre projekt via fondsstøtte. Også den omgivende natur, sheltere med videre indgår i projektet.

- Der er et stort potentiale. Vi har så mange nye resultater, vi gerne vil formidle på en helt anden måde, siger Louise Felding og nævner 3D-rekonstruktioner og interaktive meder.

Hvis ikke det kan stå færdigt i 2021, 100 året for Peter Platz' fund af Egtvedpigen, så håber hun, at man til den tid kan tage det første spadestik.

Der er altid mennesker ved Egtvedpigens grav

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce