De skal have vinen op fra kælderen

Henning og Bjarke Nielsen i fyrkælderen, hvor rødvinen bliver til. Ingen kan være i tvivl om, at der er brug for nye produktionslokaler, før Langedil Vin kan komme i handelen. Det projekt har LAG Assens støttet, så næste års høst kan blive til vin under mere professionelle former.
Foto: Brian Karmark

De skal have vinen op fra kælderen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det begyndte som en familiehobby for at holde liv i slægtsgården. Men om få år skal Langedil Vin være en del af det danske vinmarked

Haarby: Man skal dukke hovedet for at komme ind ad døren til fyrkælderen. Og man kan ikke rette sig op igen, før man er vel ude igen. Dertil er der for lavt til loftet i kælderen med de snævre rum.

Der er ikke meget andet end fyret hernede - og så det, det hele handler om, seks balloner vin. Ballonerne er af den slags, man lavede treugersvin i tilbage i 1970’erne.

Men vinen er ikke færdig på tre uger. Den er lavet på Rondo og andre rødvinsdruer fra markerne lige uden for og er resultatet af timer, dages og ugers intenst arbejde med vinstokkene og deres frugter.

Hernede kan temperaturen holdes konstant på de krævede 22 grader, men så er fordelene vist også sagt om det lavloftede rum, som fødevarekontrollen næppe ville lade passere.
Vores speciale er på dyrkningssiden ikke vinsiden, siger far og søn, Henning og Bjarke Nielsen. Drømmen er, at også skråningen bag dem en dag kan plantes til med vin.
Vores speciale er på dyrkningssiden ikke vinsiden, siger far og søn, Henning og Bjarke Nielsen. Drømmen er, at også skråningen bag dem en dag kan plantes til med vin.
Foto: Brian Karmark

Ville bevare liv på gården

Tilbage i 2005 plantede Henning Nielsen sammen med sine tre voksne børn, Tenna og Bjarke Nielsen, Katja Bødtger og hendes mand Jesper Bødtger de første 250 vinstokke på gårdens jord.

Henning Nielsen er tredje generation på Langedil, og da ingen af børnene er landbrugsuddannede, Tenna er sygeplejerske og i gang med en overbygningsuddannelse på Århus Universitet, Bjarke arbejder med udvikling af robotter på SDU og Katja er konsulent i DGI, skulle vinen være en måde at føre slægtsgården videre på.

Den gang for fire år siden var der ingen af dem, der drømte om, at de måske engang ville have en produktion, der var stor nok til at de kunne sælge af den. De gjorde det for fællesskabet og fordi, de syntes, det var sjovt.

Men interessen har grebet om sig, og med 116.000 kroner fra LAG Assens, der støtter initiativer, der er med til at skabe og fastholde liv på landet håber de inden næste høst, at kunne flytte produktionen op af kælderen og ud i nyindrettede lokaler i laden.

I alt skal der investeres omkring en halv mio. kroner, når udenomsarealerne regnes med, vurderer Henning og Bjarke Nielsen, men bidraget fra LAG’en har givet dem et spark.
Foto: Brian Karmark

Pengene skubbede på

- Uden de penge, tror jeg ikke, vi var gået i gang. Det giver os også en moralsk forpligtelse til at realiseret projektet, siger Henning Nielsen.

- De penge har skubbet meget mere på. De har tvunget os til at få nedfældet, hvad det er vi vil, få lavet en markedsføringsplan. Det hele var i vores hoveder, vi havde bare ikke skrevet det ned, supplerer Bjarke.
Foto: Brian Karmark

Vil gerne være vinbonde

Han har en drøm om at blive vinbonde. Men indtil videre bliver det ved drømmen.

Lige nu handler det for familieforetagendet om at suge til sig af al den viden, der er at finde inden for dansk vinavl, via erfagrupper for både professionelle og amatører.

De følger nøje processen fra drue til vin, noterer hvad der tilsættes af svovl, druens surhedsgrad med videre.

- Det er et helt lille kemilaboratorium, men det er vigtigt at vide, hvad vi har gjort, når vi har resultatet, siger Bjarke Nielsen.

Lige nu er det den mest stille tid på året, men i februar begynder det store arbejde med at beskære vinstokkene, og senere skal de nye hurtigtvoksende skud bindes op, begge dele foregår ved håndkraft.
Foto: Brian Karmark
Foto: Brian Karmark
Foto: Brian Karmark
Foto: Brian Karmark
Foto: Brian Karmark

De skal have vinen op fra kælderen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce