Dannelsesrejse i Bolivia

17-årige Yael Elbaum og 18-årige Sarah Andersen fra Andebølle Ungdomshøjskole er netop vendt hjem fra fire ugers rejse i Bolivia. Her ligger de blandt æbletræerne i skolens have.
Foto: Jørgen Hansen

Dannelsesrejse i Bolivia

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sarah Andersen og Yael Elbaum fra Andebølle Ungdomshøjskole er netop vendt hjem

ANDEBØLLE: I en bus på vej til Sucre ser 17-årige Yael Elbaum døden i øjnene.

Chaufføren af den gamle bus kører omkring 80 kilometer i timen på en hullet, snoet bjergvej, hvor de lokale normalt lister sig rundt med 40 kilometer i timen. Der er intet autoværn, og skrækslagen kan hun se ud over den stejle bjergskrænt og ned i dybet.

Med sig har hun 18-årige Sarah Andersen, to andre kammerater fra skolen, deres lærer Birger Larsen med kone og barn, og en journalist.

Chaufføren er godt bedøvet af at tygge coca-blade og døren indtil kabinen er låst. Der er ingen mulighed for at komme af bussen de næste 15 timer frem til ankomsten i Sucre.

For lærer og ekspeditionsleder Birger Larsen er det hans tiende rejse i Bolivia med elever fra Andebølle Ungdomshøjskole. Han har set en del i de år, han har rejst i det sydamerikanske land, men nu frygter han selv, at dette kan blive den sidste rejse, mens han sidder i bussen.

Midt i det hele går det op for Yael Elbaum, der er fra København, men af israelsk afstamning, at hun intet kan stille op med situationen.

I stedet for at sidde med livet oppe i halsen begynder hun at nyde stjernerne på nattehimlen. Til sidst falder hun i søvn og vågner først op, da bussen er ankommet til Sucre.
På turen til Bolivia var fire elever fra Andebølle Ungdomshøjskole, ekspeditionleder og lærer på skolen Birger Larsen med kone og barn, samt en journalist. Her nyder Birger Larsen og tre af eleverne udsigten i bjergene. privatfoto
På turen til Bolivia var fire elever fra Andebølle Ungdomshøjskole, ekspeditionleder og lærer på skolen Birger Larsen med kone og barn, samt en journalist. Her nyder Birger Larsen og tre af eleverne udsigten i bjergene. privatfoto
Foto: Jørgen Hansen

Et andet menneske

Vel hjemme på ungdomshøjskolen i Andebølle på Højfyn, fortæller Yael og Sarah ivrigt om bolivianernes evne til at leve i nuet og få det bedste ud af enhver situation. De to piger er ikke i tvivl om, at de har lært enormt meget på de fire ugers rejse i Sydamerikas fattigste land.

- Jeg sætter mere pris på tingene nu, sætter mere pris på mine venner. Da jeg kom hjem, satte jeg mig ned og ringede til alle, jeg holder af og sagde det til dem. De blev enormt glade, det var en god følelse, fortæller Yael Elbaum.

En landsby, hvor alle indbyggerne var smittet af den samme dødelige sygdom, gjorde stort indtryk på eleverne. Sygdommen kommer fra en bille, der bor i væggene af ler og halm. Man dør af sygdommen inden for 10 til 20 år, men ingen ved hvornår. Selv om indbyggerne gik rundt med denne dødsdom hængende om halsen, var de fulde af liv og glæde og uden bekymringer.

Sang som sprog

Eleverne fortæller om, hvor nemme bolivianerne er at komme ind på livet af, selv om man ikke taler deres sprog.

Om aftenen, når de hyggede sig foran bålet, sang de for hinanden. Først sang bolivianerne en sang, og så sang danskerne en sang. Teksten kunne de ikke forstå, men det skabte alligevel en bro mellem de to kulturer.

- Vi faldt i snak med så mange mennesker, som vi ikke vidste noget som helst om. De viser meget kærlighed, og de er meget tættere på hinanden end os, fortæller Sarah Andersen, der er kommet til ungdomshøjskolen på Højfyn fra Sydney i Australien.

- Vi bruger mange kræfter på at skaffe os materielle ting, de bruger dem på at nyde livet lige nu, tilføjer Yael Elbaum.

Udviklingsarbejde

Birger Larsen glæder sig over at se, at det udviklingsarbejde, han er en del af i organisationen Dialogos, har båret frugt i det fattige land.

Blandt andet har de fået lagt et lag cement på mange husmure, så billen ikke kan trænge ind i dem, og tegltag på mange huse.

Et biavlsprojekt var også blevet en succes, og der var blevet bygget et hospital for den sølle sum af halvanden million. Hospitalet er i syv etager og kan behandle 20.000 patienter.

- Der er kommet en dynamik og optimisme i landet, som jeg ikke har oplevet før, siger han.

Eleverne skal nu ud på skoler og forskellige institutioner og fortælle om deres tur.

Det er fra skolens side en vigtig del af opholdet på ungdomshøjskolen, at eleverne lærer at formidle deres oplevelser.

Yael Elbaum har allerede sendt 41 mails til højskoler og efterskoler, og eleverne understreger, at alle, der er interesseret i at høre om deres oplevelser, endelig skal henvende sig.

Dannelsesrejse i Bolivia

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce