Café Tusindfryd er truet af lukning

Det er kun et år siden, at brugerne af Café Tusindfryd sidst kæmpede for deres værested. Fotoet her er taget ved seneste byrådsmøde 29. august, hvor folk mødte op med bannere for at vise politikerne, hvad de mener. Foto: Kim Rune

Café Tusindfryd er truet af lukning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Café Tusindfryd, et værested for psykisk sårbare personer i Assens, undgik sparekniven for et år siden, men er nu igen lukningstruet i Assens Kommune, som skal spare efter et merforbrug.

Assens: Café Tusindfryd, et værested for psykisk sårbare personer, står til at lukke. Igen.

Det er ikke mere end et år siden, at værestedet undveg den kommunale sparekniv, men nu figurerer værestedet igen i et sparekatalog. Og denne gang ser det ikke ud til, at værestedet overlever. I forbindelse med de varslede millionbesparelser på social- og sundhedsområdet har udvalget for Social og Sundhed udarbejdet et sparekatalog med tre modeller, og i alle tre modeller lukkes værestedet.

Charlotte Kjær (S), formand for Social og Sundhed, er ærgerlig over, at udvalget alene står med opgaven om at spare 20 millioner kroner.

- Fordi vi står med den her kæmpestore opgave, så har vi jo været nødt til at kigge på, hvad der er kan- og skal-opgaver. Og her er Café Tusindfryd en kan-opgave. Når det så er sagt, som vil jeg gerne sige, at jeg som socialdemokrat godt kunne tænke mig, at alle fagudvalgene bidrog til at løse opgaven med at finde de i alt 38 millioner kroner, som Social og Sundhed samt Uddannelse, Børn og Familie skal finde. På den måde kunne vi måske bevare noget af det, der betyder allermest for vores svageste borgere, siger Charlotte Kjær.

Café Tusindfryd
Café Tusindfryd i Assens er kommunens eneste uvisiterede tilbud til psykisk syge og psykisk sårbare personer.

Pårørende er også meget velkomne.

Caféen har åbent hver onsdag fra klokken 13-19.

Nye brugere kan få hjælp til at besøge caféen de første gange.

Om eftermiddagen serveres der kaffe og te på kanden, og der serveres aftensmad klokken 18.
Charlotte Kjær (S), formand for Social og Sundhed, er ærgerlig over, at udvalget alene står med opgaven om at spare 20 millioner kroner. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Charlotte Kjær (S), formand for Social og Sundhed, er ærgerlig over, at udvalget alene står med opgaven om at spare 20 millioner kroner. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Ingen reelle alternativer

I dag er Café Tusindfryd kommunens eneste uvisiterede tilbud for psykisk sårbare mennesker.

En af dem, der bruger caféen, er Ivan Arboe, som lider af angst. Han kalder det en katastrofe, hvis Café Tusindfryd lukker.

- Inden jeg startede med at komme i Café Tusindfryd, bestod 90 procent af min tid med at glo ind i væggen, spise lidt havregryn og gå på toilettet engang imellem. Café Tusindfryd blev starten på min bedringsproces. Det hjælper at snakke med folk, som er i samme situation som en selv, og hvis jeg har en dårlig dag, kan jeg henvende mig til Pia (Pia Holm Waaben Nørgaard, kontaktperson, red.). Café Tusindfryd er simpelthen så vigtig for alle os, der bruger den, siger Ivan Arboe.

Hvis caféen lukker, overvejer han at få en besøgsven fra Røde Kors, blive visiteret til Vestervangen i Tommerup eller tage ind til Café Oda, et værested for angstramte i Odense, når overskuddet er til det. Men ingen af delene er tilfredsstillende, synes Ivan Arboe.

- En besøgsven kan jo ikke hjælpe mig med de psykiske problemer, jeg har, på Vestervangen sluses du ind i et behandlingsforløb, som stopper på et tidspunkt, og Café Oda ligger helt i Odense. Det er simpelthen afgørende at have et sted som Café Tusindfryd, hvor man kan gå hen, når man har kræfter til det.

En alternativ løsning

Hvis Café Tusindfryd lukkes, vil det give en årlig besparelse på 270.000 kroner.

Et flertal bestående af Venstre har sendt sparekataloget videre til Økonomiudvalget, mens Socialdemokraterne har fremlagt et alternativt forslag, hvor alle udvalg bidrager til at finde de manglende 38 millioner kroner. I Socialdemokratiets forslag nævnes Café Tusindfryd ikke som en mulig besparelse.

Café Tusindfryd er truet af lukning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce