Byrådsmedlem harcelerer: Annonce er fyldt med usandheder

Lokalavisen havde fået et ekstra omslag i tirsdags i form af en annonce finansieret "af borgere fra hele kommunen". Foto: Lise Wolf

Byrådsmedlem harcelerer: Annonce er fyldt med usandheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Elmer Philipsen, medlem af Assens Byråd for Socialdemokratiet, harcelerer over det, han kalder en usand og usaglig annonce fra Vivilsalbrovad, Ebberup/Viljetilvækst og Tommerup Skoles Støtteforening.
  • Forfatterne til annoncen afviser kritikken.

- Løgn og usandheder.

Sådan beskriver Elmer Philipsen (S) det annonceomslag, Lokalavisen Assens var pakket ind i tirsdag. Et omslag, der blandt andet hævder, at Ebberup og Gummerup Skole har været lukningstruede, og at Haarby Skole er i fare for at miste sin overbygning.

Det er Vivilsalbrovad, Ebberup/Viljetilvækst og Tommerup Skoles Støtteforening, der er forfatterne bag teksten i omslaget, som kritiserer Socialdemokratiet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

- Annoncen er lagt på Facebook, og der er flere politikere, der er gået ind og har liket det. De gør det validt overfor mennesker, der ikke har forstand på det. Teksten fordrejer fakta, og der skrives usandt. Det nærmer sig amerikanske tilstande i kommunen, og det her er med til at skabe politikerlede, siger Elmer Philipsen.

- Det, jeg harcelerer over, er, at der står ting, som er direkte usande. Så bliver politik noget grimt noget. Vi kan diskutere holdninger, men ikke fakta.

Den socialdemokratiske politiker har en lang række kritikpunkter til annconcen. De største er dog, at der står, at Ebberup og Gummerup Skole har været lukningstruede.

- Der står, at Ebberup Skole skulle lukkes, men nu skaber vækst. Det er en lodret løgn. Ebberup Skole har aldrig været lukningstruet. Det kan man ikke skrive, når det ikke er rigtigt. Der står også, at Gummerup Skole klarede frisag mod lukning. Det har aldrig været et emne, og det har aldrig været oppe i denne debat, at Gummerup Skole skulle lukke, siger Elmer Philipsen.

I annoncen står der også, er Haarby Skole er næste skole, der er i fare for at miste overbygningen. Men det har heller ikke været nævnt eller debatteret.

Elmer Philipsen, byrådsmedlem for Socialdemokratiet. Arkivfoto: Lasse Hansen
Elmer Philipsen, byrådsmedlem for Socialdemokratiet. Arkivfoto: Lasse Hansen

10 og ikke 23,5 millioner

Socialdemokraten påpeger også, at der ikke har været afsat penge til renovering af Glamsbjerg Skole, der ifølge ham koster 10 og ikke 23,5 millioner kroner. Derfor mener han ikke, det er korrekt at skrive, at Glamsbjerg Skole kunne have været tilgodeset, hvis ikke det var for skolelukninger.

- Der har aldrig stået Glamsbjerg på nogle af de penge, siger Elmer Philipsen, der heller ikke forstår, hvorfor et citat fra Sara Emil Baaring på forsiden bruges til at illustrere Socialdemokratiets holdning til skolelukninger.

- Man kan ikke bruge et udsagn fra en DSUer, Dansk Socialdemokratisk Ungdom, som udsagn for et helt parti. Socialdemokratiet har aldrig meldt ud, at det var partiets holdning, siger han.

Elmer Philipsen mener, det er vigtigt for Socialdemokratiet at få gjort opmærksom på de usande påstande i annoncen.

- Vi er nødt til at fortælle vælgerne, at det her har aldrig været på programmet. Det er rigtig, rigtig skidt, at vi nu er nødt til at diskutere fakta og ikke holdninger, siger han.

Man  kan for eksempel læse, at Ebberup Skole skulle lukkes. Foto: Lise Wolf
Man kan for eksempel læse, at Ebberup Skole skulle lukkes. Foto: Lise Wolf

Forfattere afviser

Forfatterne bag annoncen afviser, at der er tale om usandheder. Du kan læse interviewet med Jacob Medici fra Ebberup/Viljetilvækst her.

- Hvorfor skriver I, at Ebberup Skole skulle lukkes, når det ikke er sandt?

- Jamen, vi skriver det i overskriften, men hvis man læser teksten, fremgår det også, at det er overbygningen. Men som det går på alle andre skoler, så lukker alle skoler, når man fjerner hele overbygningen i sådan et område. Mig bekendt er det ikke andre steder lykkedes at bibeholde en lille skole, når man fjerner overbygningen.

- Men er det rigtigt, at Ebberup Skole skulle lukkes, som der står i jeres overskrift?

- Det er rigtigt, at overbygningen skulle lukkes ja.

- Jeg spørger ikke, om overbygningen skulle lukkes, men om skolen skulle lukkes, som I skriver.

- Det er rigtigt, at overbygningen skulle lukkes, og det medfører på sigt, at skolen lukker også.

- Kan I dokumentere, at det på sigt medfører, at skolen også vil lukke?

- Nej, det kan vi ikke dokumentere. Men hvis nogle kan dokumentere, at det ikke sker, så synes vi, det er interessant, fordi det er sket alle andre steder.

- Men du mener alligevel, at det er faktuelt rigtigt, når I skriver, Ebberup Skole skulle lukkes?

- Ja, det er det, når der samtidig står i teksten, det er overbygningen.

- Jeg spørger ikke til, hvad der står i teksten, jeg spørger til, hvad der står i overskriften, og om du mener, det er faktuelt rigtigt, at Ebberup Skole skulle lukkes?

- Nej, det mener jeg ikke. Men jeg mener, hvis man belejliger sig med at læse teksten, så står der, hvad det omhandler.

- Er det godt nok, at I forfatter et annonceomslag og skriver noget faktuelt forkert på så vigtigt et område kort før et valg?

- Det ved jeg ikke. Vi har gjort det her for skabe lidt opmærksomhed og usikkerhed omkring tingene. Når vi tænker på de stakkels børn, som fik meldingen lige før vinterferien og kom hylende hjem. Det var ikke i orden.

- Skaber man opmærksomhed omkring tingene ved at skrive usandt?

- Nej, men det er jo lykkes. Der er nogle, der har læst det her nu. Vi har skabt opmærksomhed om det, vi mener og tænker.

- I skriver også at overbygningen på Haarby Skole er den næste, der er i fare for at lukke. Hvor har I dokumentation på det?

- Det har vi fra møder, vi har været med til, hvor politikerne sagde, de ønskede fire centrale enheder.

- Politikerne har hele tiden sagt, at der skal være en overbygning på Haarby Skole. Det stod i både model 1 og 2.

- Ja, i den her omgang.

- Politikerne har også sagt, der skal være ro om skolerne de næste fire år.

- Ja, det sagde de nu. Men DF sagde også i deres valgprogram før sidste valg, at de ikke ville lukke skoler.

- Men hvordan er Haarby Skoles overbygning i fare for at blive lukket, når der ikke er så meget som en eneste politiker, der har sagt, at man vil lukke overbygningen?

- Jamen, fordi for det første har den samme størrelse som Ebberup Skole. Den er lige så tæt på en anden skole, som Ebberup er på Assens. Hvis politikerne ønsker store centrale enheder, så er det meget sandsynligt.

- I skriver også, at Gummerup Skole klarede frisag mod lukning. Gummerup Skole har heller ikke på noget tidspunkt været nævnt som en lukningstruet skole. Kan man så sige, at skolen klarede firsag mod en lukning?

- Man sagde hele valgkampen, at de skoler, hvor der gik under 100 var i farezonen, og Gummerup ligger lige på vippen der. Så der behøves man ikke at nævne navn, der kan man jo bare se, at alle skoler med omkring 100 elever vil være i farezonen. Det tror jeg, forholdsvis mange borger og politikere kan nikke genkendende til.

- Mener du, I gør borgerne klogere på, hvad de skal stemme til valget, når I skriver, at flere skoler har været lukningstruede, og at Haarby Skole er i fare for at miste sin overbygning?

- Ja, det mener jeg faktisk.

- Hvorfor mener du det?

- Der er nogle, der har skabt den usikkerhed hele vejen igennem. Når man ikke kan regne med det, politikerne går til valg på i den ene periode, kan man heller ikke regne med den næste periode.

- Så du mener ikke, at der er nogle usandheder i det annonceomslag, I har fået lavet?

- Overhovedet ikke.

- Elmer Philipsen siger, at jeres annonceomslag er med til at skabe politikerlede. Hvad tænker du om det?

- Det synes jeg overhovedet ikke. Jeg synes, det er helt i orden at lave sådan et omslag her og gøre opmærksom på de her ting.

Byrådsmedlem harcelerer: Annonce er fyldt med usandheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce