By vil bygge: 100-års hus på vej

Sådan ser det nye forsamlingshus i Andebølle, 100 års Huset, ud udefra. Huset skal finansieres via fondsmidler på i alt 13,2 mio. kr. Illustration: Byggeudvalget bag projektet

By vil bygge: 100-års hus på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Andebølle skal have et nyt forsamlingshus, der kan holde i 100 år. Prisen er 13,2 millioner kroner.

Andebølle: Tæl til 100 og hvad får du så sammen med et hus?

100 års Huset i Andebølle.

100 års Huset er et nyt forsamlingshus til 13,2 mio. kr., som er på tegnebrættet i Andebølle. 100 års Huset skal erstatte det gamle forsamlingshus fra 1875, fortæller idémagerne, som er medlemmerne af bestyrelsen i Andebølle Forsamlingshus og Andebølle Lokalråd.

Huset skal være med til at understøtte liv, fællesskab og trivsel i Andebølle. Og det vil gavne bosætningen, mener Johan Rosenring, lokal ildsjæl, som er med til at lande huset. Han er med i byggeudvalget, som skal realisere projektet.

- Jeg ser det som en projekt, der kan løfte livskvaliteten i området omkring Andebølle. Jeg tror også, det vil tiltrække tilflyttere til området. Og så er det relevant, at det ideholder den røde tråd fra fortiden, til nutiden og til fremtiden, siger Johan Rosenring.

100 års Huset
Navnet på projektet er 100 års Huset, fordi det nye forsamlingshus i Andebølle skal holde i mindst 100 år.

Projektpris: 13,2 mio. kr. Pengene skaffes via fonde.

Bag står lokale ildsjæle fra Andebølle Forsamlingshus' bestyrelse og Andebølle Lokalråd i fællesskab.

Det gamle forsamlingshus skal rives ned til november. 100 års Huset skal være bygget færdig på samme matrikel 31. marts 2019. Det skal indvies 15. april 2019, hvis det står til idémagerne bag.
Her ses facaden af huset fra flere retninger. Illustration: Byggeudvalget bag projektet
Her ses facaden af huset fra flere retninger. Illustration: Byggeudvalget bag projektet

Talt om siden 2012

Projektet blev så småt født i 2012, da der blev snakket om et nyt mødested under navnet Borger Rum.

- Der er har været en masse samtaler om, hvor godt det kunne blive, hvor man ligesom kan sige at dette er frugten, siger Johan Rosenring, som glæder sig til at komme i gang.

Det gamle forsamlingshus, fra 1875, er for utidssvarende, mener folkene bag 100 års Huset. Taget trænger til en tur, varmeanlægget er slidt og køkkenet ditto. Driftsudgifterne er ifølge idémagerne for høje i det gamle hus. Det er kun muligt at holde én aktivitet i huset ad gangen. Et problem.

Der mangler faciliteter til både børn, unge og voksne i Andebølle, og der mangler derfor et moderne hus, hvor man kan samles om sociale, kulturelle og faglige aktiviteter, mener idémagerne tillige.

Derfor skal der være både et galleri for Koelbjergmanden, hvis 10.000 år gamle, jordiske rester blev fundet i området i 1941. Rummet bliver et rum med flere funktioner ud over udstillinger sammen med den faste udstilling om Koelbjergmanden, landskabet og hans tid. Det betegnes som en form for kaffestue, hvor byens borgere mødes. Huset får også et mødelokale, et børnerum og et kreativt rum samt en multifunktionel sal på 140 kvadratmeter til koncerter, teater, filmforevisninger, gymnastik, foredrag og lignende. Der vil også være et folkekøkken og et såkaldte folkeværksted.

- Jeg synes, huset er en utrolig mulighed for at opdatere og styrke det sociale liv i Andebølle. Den rummelighed, og det der ligger i huset, indbyder til mange slags aktiviteter og dermed også til mange forskellige slags mennesker, fortæller Johan Rosenring.

Borgerne i Andebølle får måske et nyt forsamlingshus i deres lille by, de kan smile over og tage billeder af i stolthed. Hvis ellers økonomien går hjem. Arkivfoto: Martin Kloster
Borgerne i Andebølle får måske et nyt forsamlingshus i deres lille by, de kan smile over og tage billeder af i stolthed. Hvis ellers økonomien går hjem. Arkivfoto: Martin Kloster

Kræver en indsats

Om huset vitterlig bliver en realitet må tiden vise for Andebølle, der blev kåret som Årets Landsby i 2016 af Assens Kommune.

- Det er ikke til at vide, hvad det bliver til. Nu prøver vi og så ser vi, fortæller Johan Rosenring stille og roligt.

Han erkender, det kræver en stor arbejdsindsats at få huset til byen.

- Men det er også et stort mål. Det er meningsfyldt, det er spændende og det er relevant. Det bliver samlende for byen, siger Johan Rosenring.

Om 100 år ved folk i hvert fald besked.

By vil bygge: 100-års hus på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce