Borgmesteraftale er under lup


Borgmesteraftale er under lup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

JURA: Tilsynsrådet undersøger V og K's aftale om at dele borgmesterjobbet i Assens

ASSENS: Politikerne i Assens Byråd er blevet bedt om at redegøre for, hvad der helt præcis ligger bag den usædvanlige valgaftale, der både skal sikre, at Hans Ole Hansen (V) kan fortsætte som Assens Kommunes borgmester, og som samtidig betyder, at Truels Schultz (K) vil få overdraget borgmesterposten om to år.

Tilsynsrådet for Fyns Amt er blevet opmærksom på den opsigtsvækkende aftale i avisen, og tilsynsrådet har i den anledning sendt et brev til Assens Byråd, hvor rådet udbeder sig en nærmere forklaring. I brevet fra tilsynsrådet er vedlagt et avisudklip fra Fyens Stiftstidendes lørdagsudgave den 24. november, hvor den politiske aftale omtales.

Tilsynsrådet minder i brevet Assens Byråd om, at der ikke kan træffes juridisk bindende beslutninger om at dele borgmesterperioden imellem to forskellige personer.

"Det er tilsynsrådets opfattelse, at der ikke ved valg af borgmester kan træffes beslutning om, at valget skal gælde for en kortere periode end den kommunale valgperiode", hedder det blandt andet i brevet til Assens Byråd, hvor tilsynsrådet henviser til den kommunale styrelseslov, der slår fast, at "valgene af formand og næstformand har virkning for kommunalbestyrelsens funktionsperiode".

Efter valget den 20. november nåede man i Assens Kommune frem til en aftale om konstituering af byrådet, som betyder, at Hans Ole Hansen fortsætter som borgmester - men samtidig er der indgået en uofficiel aftale mellem V og K, der indebærer, at Hans Ole Hansen lover at træde tilbage om to år, hvorefter den konservative kandidat Truels Schultz i stedet skal udnævnes som kommunens borgmester.

Aftalen er faldet tilsynsrådet så meget for brystet, at stiftamtmand Ninna Würtzen i dette tilfælde har besluttet sig til at rejse spørgsmålet om aftalens lovlighed af egen drift - det vil sige uanset, at der ikke er nogen, der har klaget til rådet over aftalen i Assens.

Kørt lige efter bogen

Borgmester Hans Ole Hansen tager kravet om en redegørelse med sindsro.

- Det viser bare, at tilsynsrådet åbenbart ikke rigtig følger med i, hvad der egentlig foregår, for det er åbenlyst for alle, at alt omkring konstitueringen efter valget er kørt lige efter bogen, siger han.

Borgmesteraftalens anden part, Truels Schultz, er heller ikke urolig, selv om tilsynsrådet rejser tvivl om aftalens reelle gyldighed.

- Aftalen er underskrevet af både partigruppeformænd og de lokale vælgerforeningsformænd. Hvis der er nogen, der vælger at løbe fra aftalen, så er det først og fremmest dem, der står med et problem, siger Truels Schultz.

- Men jeg vil samtidig gerne understrege, at det på intet tidspunkt har været min intention at indgå en ulovlig aftale, tilføjer han.

Borgmesteraftale er under lup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce