Borgmester om salget af Nature Energy: Et uundgåeligt salg

Før jul blev salget af Nature Energy præsenteret ved et pressemøde hos Nature Energy i Odense, hvor Søren Steen Andersen (yderst t.h.), borgmester i Assens Kommune, var med, fordi kommunen er en af ejerne af Nature Energy. Selskabet sælger biogas. Manden i forgrunden er partner i den købende kapitalfond Pioneer Point Partners, Sam Abboud. Arkivfoto: Kim Rune

Borgmester om salget af Nature Energy: Et uundgåeligt salg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter flere års venten valgte otte fynske kommuner op til jul at sælge Nature Energy, det tidligere Naturgas Fyn, til et konsortium af partnere med den britiske kapitalfond Pioneer Point Partners i spidsen. Assens Kommune var en af de sælgende kommuner, og der kunne ikke være taget en anden beslutning, mener borgmester Søren Steen Andersen (V).

Kunne ikke være anderledes.

Det mener Søren Steen Andersen (V) om salget af Nature Energy til den britiske kapitalfond Pioneer Point Partners. Kommunen havde ingen anden mulighed end at sige ja til at sælge sammen med de andre fynske ejerkommuner. Det giver netto 335 mio. kr. til deling mellem kommunerne, ifølge TV2/Fyn, og pengene kommer derfor kommunekassen i Assens til gavn.

For at Nature Energy kunne indfri sine ambitioner om at udvide med op til 10 nye biogasanlæg og udføre sin strategiplan, krævede det ifølge borgmesteren en kapitalinsprøjtning "af nogle pænt store dimensioner". Eller op til 2,5 mia. kr., har det været fremme. En opgave, kommunerne ikke magtede eller ville være med til.

- Og som fordrer, at vi som kommune skal spørge os selv, om vi er de rette ejere, hvis vi skal hen og finde 2,5 mia. kr. sammen for at kunne udvikle selskabet. Der har vi sagt: Det kan vi ikke, og det er nok heller ikke vores opgave som kommune. Derfor er det en klog idé at afhænde selskabet, siger Søren Steen Andersen.

- Selskabet har udviklet sig, ligesom mange andre forsyningsselskaber, til at være noget andet end at man bare transporterer et produkt. Der skal kommunen sige: Er vi de rette ejere til noget, der indebærer en risikoprofil, jævnfør da vi snakkede schweizerfranc for nogle år siden (hvor flere kommuner, deriblandt Assens, havde forsøgt sig med såkaldte valuta- eller rente-swap optaget i schweizerfranc. Assens Kommune tabte penge, red.). tilføjer borgmesteren.

Salget af NGF Nature Energy
NGF Nature Energy, det tidligere Naturgas Fyn, er den største danske producent af biogas. Virksomheden sælger naturgas til kunder i hele landet og driver samtidig gasnettet på Fyn.NGF Nature Energy ejes af otte fynske kommuner: Odense (25,7 pct.), Assens (16,1), Faaborg-Midtfyn (14,2), Svendborg (13,0), Middelfart (8,8), Kerteminde (8,4), Nyborg (7,9) og Nordfyn (5,9). Langeland og Ære er ikke med.

Ved et salg skal staten have 20 procent. De resterende 80 procent uddeles til kommunerne i forhold til ejerandelen. Pengene uddeles i ligelige portioner over 10 år. Et salg krævede støtte fra et flertal på totredjedele af ejerkommunerne - dvs. mindst seks af de otte ejerkommuner.

Salget af NGF Nature Energy falder i to dele: Den ene del af salget vedrører gasledningsnettet, som staten via selskabet Energinet har ønsket at købe. Den anden del af salget vedrører hele biogasdelen og den del af selskabet, der handler med naturgas på det frie marked.

Kilde: Fyens.dk og i Fyens Stiftstidende
Her ses Nature Energys biogasanlæg uden for Bogense. Arkivfoto: Jens Wognsen
Her ses Nature Energys biogasanlæg uden for Bogense. Arkivfoto: Jens Wognsen

Borgmester: Penge kan køles ned

Assens Kommune er næststørste ejer af Nature Energy efter Odense Kommune med en ejerandel på 16,1 procent. Holder de 335 mio. kr. stik giver det et provenu på godt 54 mio. kr., kunne Fyens Stiftstidende fortælle i sidste måned.

- Det blev sagt i pressen, at bruttosalget gik på 1,1 mia. kr. Og så skal du trække gæld fra (så der er 335 mio. kr. tilbage, red.), fortæller borgmesteren, der ikke har lyst til at fortælle mere for nuværende om den økonomiske gevinst.

Om de 54 mio. kr. holder, vil borgmesteren derfor ikke kommentere på.

- Det kan jeg ikke kommentere. Men jeg vil sige, at vi vil få et beløb, der består af et engangsbeløb, som vi ikke skal betale noget skat af. Det er vores indskud. Resten skal du betale 20 procent af, såfremt man vælger at få det over 10 år. Det vælger vi. Så vi får en klump nu og den første af 10 rater, svarer Søren Steen Andersen.

Dvs. formentlig et par millioner kroner pr. år.

- De penge, der frigives - hvad kan de/kunne de gå til?

- De kan principielt gå til mange ting, men de kan også gå ned i kassen i første omgang. Så kan de blive kølet en lille smule ned. Så kan vi i byrådet forholde os til, hvordan vi vil anvende disse penge. Der er mange muligheder: Der er gældsafvikling. Der er renovering. Der er forskellige tiltag, man kan have på ønskesedlen. Men jeg tror det klogeste er både at holde hovederne og pengene kolde og lade dem blive i kassen, siger Søren Steen Andersen.

- Inden vores budgetaftale har vi sagt til hinanden, at vi vil have styrket kassen de kommende år. Så det bidrager det fint til, føjer borgmesteren til.

Nogle kunne sikkert hævde, man kunne have ventet nogle år og få en større fortjeneste ved et salg. Men den køber borgmesteren ikke. Alene, fordi Nature Energi krævede kapital lige nu og her - og, fordi, siger han:

- Jeg kender godt argumentationen med, det er DONG om igen og så sælger de det videre. Der er jeg bare nødt til at sige: Når der er nogen, der køber et selskab og har evnen til at sprøjte kapital i det for at gøre det endnu mere værd, så er det rigtigt. Men det er det, vi ikke har som kommune (pengene til det, red.). Så skulle vi tage af penge, vi skulle bygge plejehjem, skoler og veje for, siger Søren Steen Andersen, hvis kommunerne skulle have beholdt den relative guldkalv i stedet for at sælge.

Anlæg på vej

Nature Energy har været til salg i to år, hvor markedet er blevet afsøgt efter en køber.

De nye ejere er et konsortium, som foruden med Pioneer Point Partners i spidsen består af den amerikanske hedgefond Davidson Kempner.

Nature Energy har fire biogasanlæg i drift. På Fyn ligger der et på Nordfyn og et på Midtfyn. Tre nye anlæg opføres i år i Jylland - ved Brande, Korskro og Videbæk.

Borgmester om salget af Nature Energy: Et uundgåeligt salg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce