Børn er altid børn

Det er en populær leder, der går på pension fra årsskiftet. Bent Madsen siger farvel efter 22 år i Haarby Fritidshjem og Børnehave. Fra venstre er det Kasper Henriksen, Steffen Pliniussen, Katrine Pedersen, Louise J&os
Foto: Hans Østergaard

Børn er altid børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HAARBY: En seks-års pige tygger på en brun lok hår og ser nysgerrigt hen på fire gutter med alt for store skoletasker på ryggen.

- Øv, vi kan ikke gå ind endnu, klokken er ikke 12, siger en af drengene.

Der er tryk på Haarby Børnehave og Fritidshjem, og det har været lige siden Bent Madsen blev leder i 1978.

- Da jeg blev ansat, var der 40 fritidshjemsbørn på Skolevej 21. Kort efter udvidede vi, og det har vi gjort lige siden. I dag er der 130 børn i institutionen, fortæller han.

Tidens pædagogik

Det er ikke let at se tilbage på godt 40 år med børneleg og - pasning. Bent Madsen går på pension fra årsskiftet og overlader stolen efter 22 år som leder i Haarbys nye børnehave til Hanne Sivkær Pettersen.

- Jeg har oplevet alle tidens pædagogikker. Der kan proppes en masse fine udtryk på det hele, men i virkeligheden er børn bare børn og skal behandles som alle andre mennesker - med respekt og omsorg, siger han.

Bent Madsen er uddannet fritidshjemspædagog fra Århus i 1965.

- Jeg fik efter uddannelsen job på en specialskole for multihandicappede børn, og derefter arbejdede jeg ti år for Børneværnet i Randers. Det var utrolig hårdt at arbejde blandt andet tvangsfjerne børn, fortæller Bent Madsen.

Han bliver fjern i blikket, mens han husker tilbage. Kaffekoppen med den grønne stribe bliver tænksomt drejet lidt.

- Indeni er jeg meget blød. Jeg kan ikke lide at se børn blive behandlet dårligt. Derfor skulle der ske noget helt andet efter de ti år med megen alvor i Randers. Det skulle være noget sjovt. Så jeg søgte, hvad jeg mente, ville blive et sjovt job her i Haarby. Det har været dejligt, siger han.

Det var dengang

En rød udklipsmappe på bordet fortæller fritidshjemmets og senere også børnehavens historie i avisartikler fra 1978 og frem til i dag.

Han peger på en artikel fra 1993:

- Dengang var man ikke meget for børnepasning på skolerne. Vi havde mange børn i institutionen og lånte derfor et lokale til dem på skolen. Det var både vi pædagoger og forældrene utilfredse med. Men der kan man se, hvordan pædagogikken ændrer sig med tiden. I dag kan man sagtens passe børn på skolen, og det er alle enige om. Det hedder skolefritidsordning, siger han.

Alle fritidshjemsbørn fra Haarby Fritidshjem og Børnehave skal fra årsskiftet til at gå i skolefritidsordningen (SFO'en) på Haarby Skole.

Bent Madsen afleverer dermed ved sin afgang 75 børn til SFO'en og 55 til børnehaven.

- Jeg ville egentlig have stoppet for to år siden, men min arbejdsgiver, Haarby Kommune, spurgte, om jeg ikke ville blive, indtil de to nye institutioner startede op. Det er jeg rigtig glad for, at jeg gjorde. Dermed fik jeg mulighed for at være med til at integrere kommunens flygtningebørn, og det har været en kæmpe oplevelse, fortæller han.

Børn er nemlig ifølge ham ens på tværs af kulturer, landegrænser og religioner.

Den 3. alder

Det bliver svært at sige farvel. Både børn og medarbejdere bliver savnede dele af, hvad der har været Bent Madsens liv i flere årtier.

Men han har så småt lagt planer for den tredje alder. Der er en del bøger, der skal læses, han er med i Haarbys afdeling af Dansk Røde Kors, og så drømmer han lidt om at tage et historie- måske litteratur-fag på VUC i Glamsbjerg.

"I virkeligheden er børn bare børn og skal behandles som alle andre mennesker - med respekt og omsorg"

Leder Bent Madsen

Børn er altid børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce