Assens Dart Club summer af liv og glade pile, der flyver gennem et røg- og stemningsfuldt lokale til de velbesøgte træningsaftener.

Ét af medlemmerne hedder Per Skau. Han har toppet verdensranglisten og stiller søndag op til anden runde i den nye turnering Danish Dart Challenge.

Egon Reus er helt pjattet med Mickey Mouse. Altså ikke Disney-figuren, men derimod dartspillet opkaldt efter den berømte mus. Det er et populært opvarmningsspil, hvor man kommer dartskiven rundt ved at sigte efter felterne mellem 15 og 20, inden man typisk kaster sig selv og de tre pile over ”501”.

Den mest dyrkede dartvariant overhovedet.

Hvis man konstaterer, at motorsportentusiaster har benzin i blodet, har Egon Reus og resten af familien pile i blodet. I familiens hus i Odense træner de så meget, at Winmau-dartskiverne ofte skiftes ud efter to måneder.

To gange om ugen tager forældrene og de to børn turen til Assens for at optimere deres spil og nyde sammenholdet i klubben.

- Vi træner fast om torsdagen og smutter nogle gange herned om mandagen. Det betyder meget at være en del af det sociale fællesskab. Det er én af hovedårsagerne til, at vi rykkede herned, siger Dorthe Drue.

Dart styrker hovedregning

Fruen har spillet dart i 24 år. Egon kan huske den eksakte dag, han kastede sin første dartpil.

- Det gjorde jeg 9. august 1988. Jeg var 14 år og blev straks fanget af, at man kæmper alene. Hvis man taber, kan man ikke skyde skylden på 10 medspillere. Hvis man vinder, kan man tage hele æren selv, siger Egon Reus, der har tatoveret en dartpil på venstre underarm for at hylde sin passion for sporten.

Han spiller på førsteholdet, der er tæt på at sikre sig oprykning til første division, mens fruen spiller på andetholdet. Børnene begyndte at spille for to år siden, og de har vist sig at have talent. De er begge inde omkring juniorlandsholdet og bruger dagligt timevis på at forbedre sig.

- Benjamin er skyld i, at vi skal skifte skiverne så ofte. Han ødelægger simpelthen triple-felterne. Melissa træner også meget, og det er faktisk takket være dart, at hun er blevet markant bedre til matematik det seneste år. Det styrker hovedregningen hele tiden at skulle lægge sammen, gange og trække fra, siger Dorthe Drue.

De første pile på Gåsens

Mens familien Drue Reus kører fra Odense til Assens to gange om ugen, tager førsteholdets to bedste spillere gladeligt fra Esbjerg og Middelfart for at forblive en del af Assens Dart Club. En klub, der forener det bedste fra sportsverdenen og værtshusmiljøet. Og krydrer med familiære kerneværdier.

De yngste spillere er blot 10 år. De stortrives tilsyneladende side om side med klubbens ældre medlemmer, der lærer fra sig og kommer med opmuntrende tilråb, når pilene ikke rammer det på forhånd udvalgte felt.

Denne aften er mere end 40 medlemmer til træning. Derfor bliver man temmelig overrumplet, når man går op ad den snævre trappe og åbner døren ind til det proppede klublokale på førstesalen i et bindingsværkshus i en baggård midt i Assens.

Dartklubben har holdt til på denne adresse i 15 år. Den flyttede hertil et par pitstop efter værtshuset ”Gåsens”, som formand Anna Skau drev sammen med sin mand.

- Det hele startede med en enkelt skive på værtshuset. Ved en tilfældighed var der nogle gæster fra Odense, der foreslog, at vi lavede en klub. Da der kom flere og flere medlemmer til, besluttede vi at rykke ned i disse lokaler. Vi er rigtig glade for at være her, og med 12 almindelige dartskiver og seks skiver til e-dart er her plads til alle, selv om her er ekstremt mange i aften, siger Anna Skau.

Verdens bedste søn

Det emmer lidt af værtshus med fyldte køleskabe med hylder, der svajer under vægten af kolde Vestfyen-pilsnere, og en velbesøgt rygerbås ved siden af baren. Men Anna Skau understreger, at dart kommer før druk.

- Hyggen betyder ekstremt meget hernede, men det er ikke en bar, hvor man kan spille dart. Det er en dartklub, hvor man gerne må drikke en øl eller to. I aften er der en gruppe, der spiser håndmadder sammen og får en lille skarp. Det understreger, at det sociale betyder alverden for en klub som vores. Uanset om man spiller på førsteholdet eller er nybegynder, siger Anna Skau.

Modsat mange andre sportsgrene kan en elitespiller sagtens dyste mod en mindre øvet. Den øvede vinder måske 10 ud af 10 spil, men det betyder ikke, at de ikke kan dele skiven en stund. Det ville man aldrig opleve inden for fodbold eller håndbold.

- Det er faktisk ikke udelukkende et trækplaster at have så dygtige spillere i folden, som Assens Dart Club har. Vi har oplevet, at folk ikke turde komme herned, fordi de frygtede, at niveauet var for højt. Men der er altså mange medlemmer som mig selv, der ikke er så dygtige til at ramme, konstaterer Anna Skau.

Hendes søn Per Skau er ikke bare klubbens bedste. Han lå i en periode i midthalvfemserne nummer ét på verdensranglisten. Ann-Louise Peters, der blev europamester i 1989 som blot 14-årig med efternavnet Andersen, har også altid været medlem i Assens Dart Club.

- Per har fået tilbudt en professionel karriere i udlandet, men har valgt at takke nej. Ann-Louise inviteres ofte med til internationale turneringer. Medlemmer som dem betyder meget for klubbens renommé, og hvis du kigger over baren, kan du se mange vimpler, de har bragt med hjem fra Europa Cup- og landsholdsdyster i 1980’erne og 1990’erne, siger Anna Skau.

Plet i andet kast

Der er omtrent 100 medlemmer i Assens Dart Club. Når man kigger rundt i klublokalet, er det ikke just typiske atleter øjet kolliderer med. Men man skal faktisk være i ret god form for at begå sig på topniveau.

- Jeg ved godt, at mange af de professionelle, man ser på Eurosport, har lidt store maver. Men det ændrer ikke på, at det kræver god form at spille dart på højeste plan. Koncentration betyder alverden, og jo bedre form, jo bedre koncentration. Når man skal lukke alt andet ude i timevis, skal man virkelig træne sig op i at holde fokus og bevare et optimalt åndedræt. Derfor er det kun en fordel, at der er meget larm og snak her i klubben, forklarer Anna Skau.

Egon Reus bakker op.

- Koncentration er alfa og omega i dart. Når det handler om at give gode råd, er det især om den del af spillet, de bedste kan lære os andre noget, siger Egon Reus.

Det er tit de spillere, der bevarer fokus under en hel kamp, der trækker det længste strå. Men formen har også noget at sige, da kombattanterne på en kampdag sagtens kan trave flere kilometer.

- Selv om der kun er 2,37 meter hen til skiven, går man turen mange gange. Det lyder måske ikke voldsomt, men hvis man tror, at dartspillere slet ikke bevæger sig, tager man fejl, siger Egon Reus.

Han overlader sine tre pile til fotografen, der har bedt om lov til en prøverunde. Hun rammer bulls eye allerede med sin anden pil. Det er let at blive grebet af både spillet og den gode stemning.

Mere om emnet

Se alle
Våde skud i fugtig kælder: Vandskader sender forening i knæ

Våde skud i fugtig kælder: Vandskader sender forening i knæ

Kroppen som lærred: Få et varigt minde på Tylle Kro

Kroppen som lærred: Få et varigt minde på Tylle Kro

Behøver ikke alkohol: Evigglade mariehøns i Sneglehuset

Behøver ikke alkohol: Evigglade mariehøns i Sneglehuset