Biolog lyttede sig frem: Løvfrøen er genopstået på Fyn

Hvilende løvfrøhan med tydelig kvækkepose. Billedet er taget ved Bodebjergvej ikke langt fra Haarby Made. Foto: Natasha Pedersen

Biolog lyttede sig frem: Løvfrøen er genopstået på Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den grønne løvfrø var egentlig udryddet på Fyn, men efter intensivt - og ulovligt - opdræt trives den nu igen i Haarbys vådområde.

Haarby: Løvfrøen blev egentlig udryddet på Fyn i 1980'erne. Men en optælling foretaget af Natasha Pedersen, biolog ved Terrariet i Vissenbjerg, viser, at den igen trives i bedste velgående flere steder i Assens kommune, herunder ved Haarby Made.

Det er altså ikke alle tab af biodiversitet, der er definitive. Men der ligger en ulovlig handling bag løvfrøens tilbagetog, siger biologen.

- Vi har dna-testet frøer fra Fyn, og de stammer fra en bestand fra Bramhave Skov i Jylland. Den er i hvert fald ikke selv hoppet over broen, så der må stå en intensiv indsats fra en privatperson bag. Der er opdrættet og udsat rigtig mange haletudser for at få så stor en bestand, som der er nu. Men det skal man have tilladelse til, for man kan ikke forudse, hvad der kan ske, når man sætter en art ud i naturen, siger Natasha Pedersen.

Løvfrøens genopstandelse på Fyn har dog ikke haft nogen negative konsekvenser, fortsætter hun.

Lyttede sig frem til frøerne

I sin tid forsvandt løvfrøen fra Fyn, fordi 90 procent af dens vandhuller forsvandt eller blev forurenet. Frøerne er også blevet trængt af fisk, som spiser haletudser, og ænder, som overgødsker vandhullerne, forklarer biologen.

I 2017 undersøgte hun den nye bestand i Assens Kommune. Hendes optælling er dog behæftet med en vis usikkerhed, for Natasha Pedersen kørte simpelthen rundt i Assens Kommune og lyttede sig frem til frøerne i deres parringssæson, som er i maj-juni. Hannen kalder højt for at tiltrække hunner, og et kor på 25-30 løvfrøer kan høres fem kilometer væk.

- Jeg fandt dem i 29 vandhuller. Metoden er usikker, fordi jeg kun har hørt hannerne. Ud fra det kan du få en ide om, hvor mange hanner og hunner, der er. Jeg regnede mig frem til 3000 dyr. Det er rigtig mange, siger Natasha Pedersen.

Ifølge hende er der 30.000-40.000 løvfrøer i Danmark.

Haarby Made er en grøn korridor

Et af de steder, hvor hun fandt mange løvfrøer, var i vådområdet i Haarby. Haarby Made er en grøn korridor gennem det omkringliggende landbrugsområde, og her kan frøerne let flytte sig - eller klatre, for det kan løvfrøen nemlig - fra et vandhul til et andet.

- De er meget sårbare over for både pesticider og gødning. Roundup kan være ødelæggende, især for æggestadiet, siger hun.

Fordi Haarby Made er omgivet af landbrugsjord med et højt indhold af kvælstof, var man bekymret for, om løvfrøen kunne trives her, fortsætter hun.

- Men det viste sig, at den ikke er så kræsen som klokkefrøer og strandtudser, som det ikke går helt så godt med.

Padder indikerer liv

Det er positivt at finde padder i et område, fortæller Natasha Pedersen. Padden er, hvad der i biologiske kredse kaldes en paraplyart, fordi den er noget af det mest sårbare i økosystemet. Hvis padderne trives, er det en god indikator for, at andre arter også kan overleve.

- Så er der en stor biodiversitet, hvilket betyder rigtig mange insekter. Insekter er basislinjen for biodiversitet. Har du ikke insekter, finder du ikke små fugle. Har du ikke små fugle, har du ikke større fugle og dyr. Hvis insekterne forsvinder, så forsvinder alt andet også, siger biologen.

Selvom løvfrøen lever ved Haarby Made, skal du dog være heldig for at se en ved Cafe Stiften-arrangementet den 23. maj, tilføjer hun.

Biolog lyttede sig frem: Løvfrøen er genopstået på Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce