Bibliotekssnavs kendt i flere år


Bibliotekssnavs kendt i flere år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ingen tog hånd om problemerne, før Arbejdstilsynet gav et påbud

ASSENS: På trods af at de ansatte allerede tilbage i 2005 beskrev det elendige indeklima på Assens Bibliotek i arbejdspladsvurderinger, bliver der først gjort noget ved problemerne nu, efter at Arbejdstilsynet har givet biblioteket et påbud.

I Fyens Stiftstidende skrev vi i går, at Assens Bibliotek er så beskidt, at de ansatte har problemer med hovedpine og irriterede bihuler og øjne. Derudover er der ingen ventilation i lokalerne.

Det betyder, at medarbejderne smækker vinduer og døre op både sommer og vinter for at få lidt frisk luft - for hvis de ikke gør det, bliver luften mellem reolerne nemlig tung og dårlig.

Næste år bliver det gamle gulvtæppe så revet af, og en ordentlig omgang hovedrengøring bliver også en realitet. Hvis luften i lokalerne så ikke bliver væsentligt bedre, skal en form for ventilationssystem også laves.

Leder agerer nu

Men hvorfor der ikke sker noget før nu - det er svært at få svar på.

John Erik Petersen er biblioteksleder i Assens Kommune. Han fik lederstillingen efter kommunesammenlægningen for halvandet år siden, og han kendte intet til indeklima-problemerne før, siger han.

- Som faglig leder ser jeg på de problemer, der er nu. Dem agerer jeg på, og i den sammenhæng kan jeg ikke bruge historikken til noget, siger John Erik Petersen, der før kommunebrylluppet var ledende bibliotekar i Glamsbjerg kommune.
APV
Ifølge arbejdsmiljøloven skal alle virksomheder gennemføre en arbejdspladsvurdering.

Det er en vurdering af arbejdspladsen med de farer eller gener, som medarbejderne udsættes for både fysisk og psykisk.

Arbejdspladsvurderingen viser problemernes omfang, og den er afsættet for en handlingsplan, som skal eliminere eller fjerne generne eller farerne.

Arbejdspladsvurderingerne kan også hjælpe ledelsen til at bevare fokus på trivsel i virksomheden.

Kilde: www.apvguiden.dk

Ikke råd til målinger

Fra juni 2004 til 31. december 2006 var den nuværende driftsleder Sonja Jensen leder på Assens Bibliotek.

Hun husker den dårlige luft med de gener, som den medfører, allerede fra sin tiltrædelse.

Hun forklarer, at der i hendes ledertid er lavet to arbejdspladsvurderinger, hvor medarbejderne har beskrevet de fysiske gener.

På et tidspunkt i 2006 rettede hun så en forespørgsel til kommunen om at få lavet målinger af træk og skimmelsvamp.

- Svaret var, at hvis vi ville have foretaget nogle målinger, så måtte vi selv finansiere dem. Vi prioriterede, at det havde vi ikke penge til på budgettet, husker hun i dag.

Og så fortsatte de ansatte og Sonja Jensen selv ellers med at have hovedpine, for det meste af hendes tid gik fra midten af 2006 med at planlægge sammenlægningen af bibliotekerne i den ny Assens Kommune.

- Jeg ved ikke om jeg set i bagklogskabens klare lys har gjort det godt nok. Det vil jeg helst ikke kommentere, siger Sonja Jensen.

Men det er ikke kun slunkne pengekasser og en kommunesammenlægnings skyld, at de ansatte på biblioteket stadig har ondt i hovedet.

I mange år har der nemlig været planer om, at biblioteket skulle flyttes tilbage til midtbyen. Først til Tobaksgaarden i 1992, derefter til laden i Plums Gård i 2001, og derefter til et ubebygget areal ved Tobaksgaarden i 2004.

Flytteplaner der også har bidraget til, at bibliotekets renovering er blevet nedprioriteret. En flytning er stadig på tale, da det formodes, at biblioteket skal flytte til den gamle sukkerfabrik.

Kommunalt ansvar

Men selv om Sonja Jensen er tidligere leder af biblioteket, er hun ikke alene om ansvaret for de ansattes helbred.

Ifølge Jan Møller Mikkelsen, der er centerchef i Arbejdstilsynet, er det som udgangspunkt den daglige sikkerhedsleder i kommunen, der har hovedansvaret for, at der bliver grebet ind over for de gener, som de biblioteksansatte har beskrevet i deres arbejdspladsvurderinger.

Tilbage i 2006 var det Kirsten Brink, der sad på den post. Hun er i dag afdelingsleder i borgerservice i Glamsbjerg og Vissenbjerg. Hendes forgænger er ikke længere ansat i kommunen.

Men hun husker slet ingen arbejdspladsvurderinger fra biblioteket i Assens.

- Jeg erindrer ikke, at der har været nogen arbejdspladsvurderinger, som har været fremsendt til mig, siger hun.

- I hvert fald har jeg ikke overtaget nogen handlingsplaner fra biblioteket, som der skulle følges op på.

Det har heller ikke i går været muligt at få en kommentar fra hverken kommunaldirektør Henning Qvick eller kultur- og fritidschef Niels Petterson.

Bibliotekssnavs kendt i flere år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce