Bevaringsværdigheden ændres ikke

Assens Kommune har fået en konsulent udefra til at vurdere husenes bevaringsværdighed, fortæller plan- og kulturchef Peter Nielsen. Arkivfoto: Jens Wognsen

Bevaringsværdigheden ændres ikke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Plan- og kulturchef Peter Nielsen medgiver, at Præstevænget 33 er meget ombygget. Men det er en del af områdets fortælling og derfor bevaringsværdigt. Det står ikke til at ændre, fastslår han.

- Hvorfor er Præstevænget 33 bevaringsværdigt?

- Vi har haft en konsulent til at kigge på hele området. De to sammenbyggede huse nr. 31 og 33 er vurderet til som helhed at være afgørende for kulturmiljøet. Det er to gamle fiskerhuse fra før 1920'erme, de udgør en helhed på trods af kraftig ombygning. 

- Hvordan kan et hus, der er så ombygget, at det eneste oprindelige ifølge ejeren er en gesims på havsiden, være bevaringsværdigt?

- Når man ser på huse af den karakter, er det jo, fordi de har fortælleværdi for området. Du har ret i, at det er voldsomt ombygget. Når vi har at gøre med en bevarende lokalplan, giver man ikke bare nedrivningstilladelse til bevaringsværdige huse, men man kan gå i dialog med en ejer, der har ønske om at rive ned, om at give dispensation til erstatningsbyggeri i stil med det oprindelige. Det har vi også skrevet i bilag til Præstevængesagen.

- Skal et nyt hus for eksempel stadig være sammenbygget med nabohuset?

- Det skal fagfolk vurdere.

- Hvad tror du en kommende ejer vil sige til restriktioner, når han/hun kan se nabohuset, som er et meget stort og meget moderne hus? 

- Det er et godt eksempel på, hvad der er risiko for at få i sådan et område, hvis man ikke passer på. Der er flere hensyn og forskellige interesser. En enkeltstående ejer kan ønske fleksibilitet i forhold til at bygge om eller rive ned og bygge nyt. Der vil en lokalplan lægge nogle rammer. Nogle kan sige, det giver dem tab eller begrænsninger, mens de, der bor rundt omkring, kan have en anden tilgang. De vil ikke være interesseret i at få noget, der skæmmer og giver dem risiko for ikke at kunne komme af med deres hus. På den måde bliver man nødt til at se på et helt område og ikke bare på, hvad et enkelt hus giver af udfordringer. Undersøgelser fra Realdania viser, at ligger man i et område med bevaringsværdige kulturmiljøer, giver det en prisstigning på ejendommene.

- Er der ikke lavet så meget om på Præstevænget, at de værdier ikke er der?

Området er som udgangspunkt sammensat af forskellige typer byggeri. Det er den måde, den oprindelige villaby er udformet på rundt om landevejen langs kysten.

- Men mange huse er bygget kraftigt om.

- Det er altid udfordringen og balanegangen at gøre det på en måde, så man bevarer udtrykket, og så man også kan have en moderne bolig. Så det har jeg stor forståelse for, men i al sin enkelthed betyder det, at når vi kigger på nr. 31 og 33 som en del af områdets fortælling, vurder vi, at de er bevaringsværdige. 

- Når de, som I siger, er en del af områdets fortælling, hvorfor er de så ikke en del af det bevaringsværdige kulturmiljø Præstevænget?

- Der er ikke nødvendigvis en sammenhæng mellem enkeltbygningers bevaringsværdi, og om de er en del af et af de 32 bevaringsværdige kulturmiljøer. I lokalplanen er der registreret mange bevaringsværdige bygninger, selv om de ligger uden for den oprindelige afgrænsning af kulturmiljøet Præstevænget. 

- Husene på Præstevænget er ikke SAVE-registrerede. Hvorfor er de ikke det?

- Det kunne man lige så godt have gjort det, men vurderingerne ville efter vores mening ikke være faldet anderledes ud. Det er stadig den samme faglige person, der har lavet en vurdering af husene gennem området. 

- Men når det gælder en bevarende lokalplan for Assens by, siger I, at en SAVE-registrering er en nødvendighed - hvad er forskellen i forhold til Præstevænget?

- Erfaringen siger os jo, at det er meget nyttigt at have et grundlæggende redskab, der laver vurdering af det enkelte hus' bevaringsværdi i et område.

- Tror du, at nummer 33 ville være placeret som bevaringsværdigt?

- Det vil jeg helst ikke spekulere i. Vurderingen er lavet på et fagligt grundlag af en konsulent fra Niras, som har haft opgaven. 

- Hvordan kan det være nok at vurdere huset fra stranden og offentlig vej?

- Det er det, der ligger i den faglige vurdering af fortællingen. Det kan jeg ikke komme nærmere ind på. 

- Hvilke restriktioner vil der være, hvis en ny ejer ønsker at ændre på huset?

- Der vil man kigge på den endelige lokalplan. Der er mulighed for at gøre noget af det, man har brug for som menneske i moderne bolig. Der er bare nogle retningsliner for hvordan. 

- Mens så er det jo ikke et fiskerhus længere?

- Det vil stadig være en vurdering af, hvad der lader sig gøre ved den enkelte ejendom. Vi er ude i spekulationer. Man har et ønske om, at det også kan fremtræde som et sammenhængende kulturmiljø, når vi kigger 20-30 år frem. Ellers risikerer vi, at udtrykket eroderes, så skal man pille det ud som kulturmiljø, hvis man alligevel ikke har ønske om at bevare det. Men det er ikke det, vores politikere har sagt.

- En  del beboere mener, lokalplanen kommer 20 år for sent, kan de ikke have ret i det?

- De er et argument alle kan fremføre, for at der ingenting sker. Jeg forholder mig til, at vores byråd har ment, at det er et kulturmiljø, der er værd at bevare.  Nogle er for, nogle imod og mange har ikke indsendt høringssvar. Der er også sket en imødekommelse i forhold til indsigelser. Men det grundlæggende, at der er en lokalplan med et bevarende sigte, bliver der ikke pillet ved.

- Så der er ikke tale om, at man kan pille enkelte huse ud.

- Nej, de vurderinger er foretaget, men jeg forstår godt man kan være optaget af, hvad det konkret betyder for ens ejendom. Det er vi i dialog med Præstevænget 33 om. 

- I begyndte udarbejdelsen af lokalplanen, før den kommuneplan, der skal ligge til grund for den, var vedtaget og offentliggjort, er det ikke omvendt sagsbehandling?

- Vi vurderede, om den kunne rummes inden for den gældende kommuneplan. Ellers kan man jo lave et tillæg. Men der behøver ikke være et kulturmiljø i kommuneplanen for at lave en bevarende lokalplan. Det er jo et boligområde i forvejen med forskellige rammer for bebyggelsen.

Bevaringsværdigheden ændres ikke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce