Besparelser for 20 millioner kroner bliver en svær opgave

Politikerne i Uddannelse, Børn og Familie håber, at det ikke bliver nødvendigt at spare mere på børn og unge i Assens Kommune, men har bedt forvaltningen om at pege på potentielle besparelser på området. Arkivfoto: Michael Bager

Besparelser for 20 millioner kroner bliver en svær opgave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forvaltningen er blevet bedt om at gå økonomien for uddannelses-, børne- og familieområdet efter med en tættekam for at finde potentielle besparelser for 20 millioner kroner.

Der er intet overflødigt fedt tilbage, man kan skære fra. Sådan lyder reaktionerne på, at et flertal blandt politikerne (V og SF) i udvalget for Uddannelse, Børn og Familie har bedt forvaltningen om at finde potentielle besparelser for 20 millioner kroner på området. Formålet er at være på forkant, hvis det viser sig, at 2019 bliver et år, hvor Assens Kommune igen skal spare penge.

- Der er ikke nogen politikere, der håber, at vi skal tage et eneste af forslagene i brug. Men det ville være en katastrofe at stå ved budgetforhandlingerne i august og skulle finde eksempelvis fem millioner og ikke ane noget som helst om, hvad det vil betyde, siger udvalgsformand Mogens Mulle Johansen (SF).

Ifølge en byrådsbeslutning skal Uddannelse, Børn og Familie "kun" pege på potentielle besparelser for 14,7 millioner kroner, hvilket svarer til to procent af områdets samlede budget.

- Vi har bedt forvaltningen om at beskrive konsekvenserne ved besparelser for 20 millioner, da vi gerne vil have noget at vælge imellem. Havde det været det præcise beløb, og det viser sig, at vi skal spare det hele, så vil der ikke være nogen politisk prioritering ind over, så vil det være en ren administrativ vurdering, siger Mogens Mulle Johansen.

Råderumskataloger
Alle fagudvalg i Assens kommune er af et flertal i byrådet blevet pålagt at udpege et råderum, altså potentielle besparelser, på to procent af deres budgetter. For Uddannelse, Børn og Families vedkommende svarer det til 14.751.000 kroner.

Formålet er at være på forkant, hvis Assens Kommune igen bliver ramt af store besparelser, for eksempel i forbindelse med fordeling af penge i udligningen mellem kommunerne, der sker efter sommerferien.

Et flertal blandt politikerne i Uddannelse, Børn og Familie, har bedt forvaltningen om at pege på potentielle besparelser for 20 millioner kroner.

Råderumskatalogerne for alle fagudvalg kommer i høring i løbet af foråret.

Skoler tæller printerpapir

John Rasmussen, som er formand for Vestfyns Lærerkreds, hvor de lærere, der arbejder i kommunens folkeskoler, er organiseret, mener, at det er en umulig opgave at finde besparelser for 20 millioner kroner på Børn, Uddannelse og Familie.

- Jeg venter i spænding på at se, hvad der kommer af forslag, som ikke bare er en ramme- eller salamibesparelse. Jeg har ikke fantasi til at forestille mig det, siger John Rasmussen.

Mette Runge, formand for skolelederne i Assens Kommune, oplever også, at skoleområdet har været hårdt ramt af besparelser i det forløbne år. Hun synes, at det er positivt, at der sættes en proces i gang for at være på forkant.

- Men jeg mener helt sikkert, at det bliver svært. Bredt set er der virkelig sparet alt det, man kan, og mange ting har man sat på standby, fordi man havde brug for likviditet. Det er meget forskelligt fra skole til skole, fordi økonomien afhænger af, om man har elevtilgang eller -afgang. Men der er skoler i Assens, hvor man dårligt har råd til printerpapir, eller hvor man kun lægger lidt frem af gangen, siger hun.

Svært at tage slogan alvorligt

Lise Ravn Jeppesen, som er fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i Assens Kommune, kalder det uanstændigt, hvis det viser sig, at der skal spares yderligere på skole- og dagtilbudsområdet.

- Det er sådan, at der kun er en vej nu, og det er frem. Hvis man vil have sammenhæng og have børn til at lykkes, så kan vi ikke tåle flere besparelser. Det er ved at være der, hvor man knapt kan tage sloganet "I Assens lykkes alle børn" alvorligt. Det er en vision, politikerne har, men hvis der skal være mening med det, så skal området prioriteres, mener hun og peger på, at lokalpolitikerne bør lægge pres på Folketinget for at lave en udligningsreform, der kan styrke økonomien i kommuner som Assens.

Besparelser for 20 millioner kroner bliver en svær opgave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce