Vissenbjergs eneste værthus ligger gemt i udkanten af byen. Det er samlingspunkt for håndværkere og andre lokale, der nyder en kølig fyraftenspils og en lun snak

- I tager ingen billeder her. Det kan jeg garantere for, brummer en bredskuldret håndværker, da fotografen ved ankomsten til Sneglehuset spørger, om der er nogen, der ikke vil med på billederne.

En håndsoprækning omkring baren afslører, at blot to ud af otte gæster er villige til at blive foreviget på deres stamværtshus. Selv om der intet ulovligt er i at mødes til en fyraftensøl, er det umuligt at indgå et kompromis.

- Jeg er på arbejde lige nu, så jeg får sgu kæmpeballade, hvis der er et billede af mig i avisen, der fortæller noget andet, siger én af mændene med yderst bestemt tonefald.

Vi er ikke på Sneglehuset for at skabe problemer, så vi lover naturligvis, at der ikke tages billeder af nogen, der frabeder sig det.

Derfor koncentrerer vi os om den højre flanke af baren, hvor Palle ”Pistolen” Jensen sidder med sin kone. Den 46-årige tidligere betonarbejder og tømrer drak sine første pilsnere på Sneglehuset i slutfirserne.

- Dengang kom her også mange håndværkere i hverdagen og lidt flere unge i weekenden. Jeg slår et smut forbi langt de fleste dage og kender alle, der er her i dag. Det er næsten umuligt for mig at køre forbi uden at stoppe, siger Palle ”Pistolen”.

I en periode på 10 år arbejdede han meget i udlandet. Det første han gjorde, når han kom tilbage til Vissenbjerg, var at fise ned på Sneglehuset og formøble størstedelen af lønnen.

- Jeg har brugt ufatteligt mange penge hernede gennem tiden. Når jeg havde været væk i to-tre måneder, var det skønt at komme herned og snakke med alle vennerne og høre, hvad der var sket i mellemtiden. Jeg har sgu haft mange sjove oplevelser hernede, men de fleste af dem kan jeg desværre ikke huske helt tydeligt, fordi jeg har gået godt til den til tider, siger Palle ”Pistolen”.

Den dovne murer

At der er blevet taget godt fra, er en af grundene til, at han i dag drikker alkoholfri Royal Free. Selv om de andre i baren stikker lidt til ham, fortæller han, at han hygger sig lige så meget på Sneglehuset med alkoholfri øl i glasset. Så skal han heller ikke bekymre sig om, hvordan han kommer hjem.

Palle Jensen er blevet kaldt ”Pistolen” i mere end 20 år. Mange af de andre stamkunder har også øgenavne som ”Loppen”, ”Pyllerik”, ”Den dovne murer” og ”Doudi”.

- Næsten alle hernede har et øgenavn. Mange af dem hænger sammen med folks job. Jeg ved faktisk ikke, hvorfor jeg bliver kaldt ”Pistolen”. Det må du spørge min kone om, siger Palle Jensen og ler.

Sneglehuset siden dag et

Udefra ligner Sneglehuset et ordinært gult parcelhus med flat tag. Indefra ser det ud til, at murene til et par værelser er væltet og lagt sammen med stuen for at gøre plads til baren. Det er ikke tilfældet.
Før der kom værthus i 1975, var der slagteri i bygningen. I værtshusets første mange leveår var der også grillbar under samme tag. Røg og duften af friture i skøn forening.

- Der er sket en del forandringer, siden jeg kom her første gang. Kaj lukkede grillbaren for cirka 10 år siden, tror jeg. Siden er baren gjort større på grund af rygeloven. Der var også mange flere spillemaskiner i gamle dage. Man kan dog stadig få noget hurtigt mad, selv om grillen er lukket. Man kan bestille pizza inde ved siden af og tage med herind, siger Palle ”Pistolen”.

Rundt omkring baren opstår der diskussion om, hvorvidt værtshuset altid har heddet Sneglehuset. ”Loppen” er sikker på, at det var det tidligere ejerpar, Erik og Jette, der fandt på det. Den påstand får ikke lov at hænge uimodsagt længe i cigaretrøgen.

- Det var det helt sikkert ikke. Det hed også Sneglehuset, da Christian ”Snaps” havde det, bryder en af håndværkerne ind.

- Ring til Sanne, hun ved det. Eller Jette. Nå nej, hun er i Thailand. Hvad med ”Doudi”? Vi må ringe til en ven og spørge lige som i ”Hvem vil være millionær”, siger en kommunalt ansat, der stadig har arbejdstøjet på.
Hvor han arbejder, undlader vi at grave yderligere i, da han heller ikke vil i avisen, selv om han for længst har fået fri.

Efterhånden er der enighed i baren om, at Sneglehuset aldrig har heddet andet. Men hvorfor det netop blev det navn, kan ingen svare på.

Ingen ”et minut i syv”

Det er uhøfligt ikke at tage imod en gratis bajer, så jeg takker modvilligt ja, da bartender Camilla Boerskov tilbyder en på huset.

- Må jeg bede om en 59’er, spørger jeg.

- Og hvad er det lige, spørger hun undrende.

- Altså en 1859’er. Dem de kalder ”Et minut i syv inde i Odense”, svarer jeg.

- Dem kender jeg ikke. Er det en øl, siger hun.

- Ja, det er én af Albanis nyeste øl. Den troede jeg, alle værthuse solgte, siger jeg.

- Den har vi altså ikke her. Vi har kun den almindelige og classic, konstaterer Camilla Boerskov og knapper sidstnævnte op og placerer på bardisken foran mig.

28-årige Camilla og hendes kæreste Martin Stjernholm overtog Sneglehuset for et år siden, da hendes far havde hørt, at værtshuset skulle afhændes.

- Jeg er uddannet salgsassistent og har stået i butik i mange år. Det var jeg blevet træt af, derfor skulle der ske noget nyt. Man skal lige vænne sig til, at kunderne på Sneglehuset bliver siddende i flere timer modsat kunderne i en almindelig butik, der typisk smutter efter 5-10 minutter, konstaterer Camilla Boerskov og smiler.

Salonluder bag baren

Parret har ikke lavet alverden om på værthuset, siden det overtog det. Der er skiftet gardiner og malet hist og pist, ellers er alt, som det plejer.

- Det har fungeret fint i 40 år, så hvorfor ændre en masse? De nyt tiltag har mest handlet om at gøre reklame for stedet, derfor har jeg oprettet en Facebook-gruppe for at fange det yngre publikum. Vi har også arrangeret fastelavnsfest for at skabe nogle nye traditioner. Jeg tror, der var 15 udklædte, og jeg var selv klædt ud som salonluder anno 1820 med korsage og hele molevitten. Min kæreste var sherif, fortæller Camilla Boerskov rødmende, inden hun bliver afbrudt af en af håndværkerne, der har spottet fotografen bag baren.

- Nu tager du ikke billede af min regning vel, udbryder han, mens resten af selskabet griner højt over påpasseligheden.

Latteren løsner den lidt anspændte stemning. En anden af håndværkerne, der var noget brysk i begyndelsen, er tøet gevaldigt op.

Han vil gerne vide, hvorfor hulen avisen har sendt en journalist og fotograf ud til Sneglehuset en kedelig torsdag eftermiddag. Jeg forklarer ham, at reportageserien er et ”con amore”-projekt*, som vi gerne bruger ekstra tid og aftener på.

- Nå, så fotografen og dig er kærester, konstaterer han med et lumsk smil.

Det er ikke tilfældet, men vores forkærlighed for fristeder som Sneglehuset er vi fælles om. Fotosky mariehøns eller ej.

*Con amore er italiensk og betyder at gøre noget ”med kærlighed” for fornøjelsens skyld

Mere om emnet

Se alle
Våde skud i fugtig kælder: Vandskader sender forening i knæ

Våde skud i fugtig kælder: Vandskader sender forening i knæ

Kroppen som lærred: Få et varigt minde på Tylle Kro

Kroppen som lærred: Få et varigt minde på Tylle Kro

Et hårdt år: Restaurant Vestfyn til døden os skiller

Et hårdt år: Restaurant Vestfyn til døden os skiller