Brygmester Christoph Behnke fra Bryggeriet Vestfyen er frustreret over mandagens strømafbrydelse, som betyder, at bryggeriet har mistet godt 200.000 kroner i tabt produktion.

Assens: Man man fornemme en irritation i stemmen på brygmester Christoph Behnke fra Bryggeriet Vestfyen.

Måske forståeligt. For i forbindelse med strømafbrydelsen mandag mellem klokken 15.47 og klokken 16.19 - dvs. 32 kostbare minutter - mistede bryggeriet op mod 200.000 kroner i tabt produktion, fortæller han.

- 150.000-200.000 kroner bare for den halve time. For dig er det jo en halv time, så har du strøm igen. Vi er først her til middag (tirsdag, red.) 100 procent oppe at gøre igen. Vi har en datamatiker på, der har siddet hele natten for at starte en server op og sørge for, at det hele kører i hak igen, og systemerne snakker sammen, siger Christoph Behnke.

Bryggeriet måtte akut få en programmør ind fra København for at hjælpe dem i gang igen med det store produktionsapparat, som styres via software og computersystemer. Ved så stor en afbrydelse går de forskelle computersystem simpelthen i stykker, oplyser Christoph Behnke.

- Vi har seks linjer kørende. De kører alle på strøm. Inden for dem er der forskellige underprocesser i gang. Ligeså snart strømmen slukker, går det hele i stå. Når der er strømsvigt, er der nogle batterier, der lige kan klare det. Men med så stor en afbrydelse og lang tid, så begynder det at gå galt, fortæller Christoph Behnke.

Omregnet i flasker, siger han, er det omkring 100.000 flasker tabt i ren produktion, som strømafbrydelsen forårsagede.

To og et halvt ton smidt ud

Inde i bryghuset er der nogle bundklapper, der skal have trykluft. Når der ikke er strøm, er der ikke trykluft, og så begynder de at åbne, oplyser Christoph Behnke.

Bryggeriet måtte af den grund smide to og et halvt ton malt ud. Og bryggeriet måtte rekvirere en slamsuger til at fjerne det.

Også andre processer blev ramt, fortæller brygmesteren. Der var bl.a. en masse sukker, der skulle blandes, som ikke kunne blandes uden strøm, ligesom der gik kludder i det med siruppen.

- Hvorfor har I ikke en generator?

- Vi kan godt have en generator. Men du skal forestille dig, vi trækker strøm, der svarer til 40.000 rækkehuse pr. år, så er det simpelthen for dyrt, Christoph Behnke.

Driftschef ved Energi Fyn, Claus Rasmussen kunne mandag til fyens.dk fortælle, strømnedbruddet skyldtes fejl på det overliggende højspændingsnet. Nedbruddet ramte omkring 7000 kunder.

Vil følge op på det

På Assens-redaktionens Facebook-side afslørede Christoph Behnke også sine frustrationer ved at skrive, at det ikke var "i orden at blive svigtet af sin forsyning gang på gang!"

Det er nemlig anden gang i dette kalenderår, at der har været strømafbrydelse i Assens og omegn. 16. marts gik strømmen således også.

- Vil I kræve erstatning af Energi Fyn - kan I gøre noget ved det?

- Vi kan intet gøre. Vi har selvfølgelig en leveringssikkerhed, siger Christoph Behnke.

- Vi ringede til et servicenummer i går (mandag, red.), der var ikke den store hjælp. Det vigtigste for os var at komme i gang (med produktionen, red.). Men så laver vi et regnestykke. Selvfølgelig går vi videre til Energi Fyn eller Energinet, jeg ved ikke, hvor fejlen ligger, siger Christoph Benhke.

- Hvad kan I så gøre fremover, hvis det sker igen?

- Vi skal kigge på vores serverenhed og arbejde med større batterier, så vi kan overleve nogle længere strømsvigt. Men ude på produktionslinjen kan vi ikke gøre noget, svarer han.

  • Kloster_Martin_(2015)_020

    Af:

    Journalist på Assens-redaktionen. Har tidligere gennem 10 år været på størsteparten af avisens redaktioner på Fyens Stiftstidende, bl.a. Kerteminde, Odense, Kultur og SportFyn. Af interesser nyder jeg musik og fodbold, mens jeg også interesserer mig for samfundsforhold.

Mere om emnet

Se alle
Teori: Påkørsel af mast kan være skyld i strømsvigt

Teori: Påkørsel af mast kan være skyld i strømsvigt

Efter strømafbrydelse: Tobaksfabrikken slap billigt

Efter strømafbrydelse: Tobaksfabrikken slap billigt