Assens er i front: Kun seks kommuner har pårørende-rådgiver

Marie Lenstrup er formand for Foreningen Pårørende i Danmark, der har som mål, at alle danske kommuner skal have en pårørenderådgiver. Privatfoto

Assens er i front: Kun seks kommuner har pårørende-rådgiver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Assens Kommune er en af blot seks danske kommuner, som har ansat en person til at rådgive pårørende. Men det skal mange flere kommuner gøre, mener Foreningen Pårørende i Danmark.

Seks danske kommuner går sammen i front. En af dem er Assens Kommune.

De har nemlig ansat en pårørenderådgiver, der skal hjælpe pårørende til folk med langvarige eller kroniske sygdomme eller handicap.

Og det sætter Foreningen Pårørende i Danmark stor pris på, siger formand Marie Lenstrup.

- Assens er simpelthen en forgangskommune, og det er fantastisk, siger hun.

Helsingør Kommune var den første, der ansatte en pårørenderådgiver, og siden er Assens, Aarhus, Hillerød, Lyngby Tårnbæk og Skanderborg Kommuner fulgt efter med målrettet hjælp til pårørende. Men seks kommuner er slet ikke nok for pårørendeforeningen, hvis mål er, at alle kommuner ansætter en pårørenderådgiver.

- De store kommuner kunne nok bruge mere end en, men der skal i hvert fald være en i hver kommune. Det er vores mål. Det når vi ikke i morgen eller for den sags skyld til næste år, men jeg håber, at vi inden for fire-seks år kan komme frem til, at der er en i langt de fleste danske kommuner.

Foreningen Pårørende i Danmark
Foreningen Pårørende i Danmark blev dannet i 2014 og er en interesseorganisation for pårørende til langvarigt og kronisk syge og handicappede. Foreningen arbejder på tværs af diagnoser og for at sætte fokus på pårørende og deres udfordringer.

Foreningen samarbejder med det politiske plan og patientforeninger - som i dag tirsdag Skleroseforeningen - og internationale pårørendeorganisationer.

Foreningen står bag Pårørendedagen, som finder sted hvert år den 2.2-. Den dato er valgt, fordi man ikke kan være pårørende, uden at der er en anden.

Bliver selv syge

Foreningen blev dannet i 2014, fordi det er blevet sværere at være pårørende.

- Folk skal hurtigst muligt hjem fra hospitalet, de skal blive længst muligt i egen bolig, og samtidig bliver der skåret ned på hjemmehjælpen i ganske betragteligt omfang, så der har været en bevægelse, som har lagt flere omsorgsopgaver ud i familien. Det gør, at man når et punkt, hvor de pårørende er så pressede, at de bliver syge af de belastninger, de møder. Det viser masser af undersøgelser, siger Marie Lenstrup og nævner stress, depression, forhøjet blodtryk, søvnproblemer og spiseforstyrrelser.

Marie Lenstrup mener, at en pårørenderådgiver er den billigste måde at spare penge på for kommunerne.

- Fordi man netop ved, at pårørende bliver syge og behandlingskrævende af deres belastninger. Så hvis man med en ganske enkel indsats fra en pårørenderådgiver kan undgå, at den pårørende bliver kørt helt derud, hvor de selv skal i behandling, så er det en forebyggelsesindsats, der giver mening, siger hun

Assens er i front: Kun seks kommuner har pårørende-rådgiver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce