Assens by skal på gobeliner

Sådan ser en af Bjørn Nørgaards berømte gobeliner om Danmarkshistorien ud. Efter samme princip vil foreningen Assens Købstad fortælle Assens bys historie. Arkivfoto

Assens by skal på gobeliner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Foreningen Assens Købstad vil fortælle byens købstadshistorie på 10 malede gobeliner, som skal sættes op forskellige steder i byen.

Assens: De fleste kender nok Bjørn Nørgaards gobeliner, der hænger i Riddersalen på Christiansborg og fortæller Danmarks historie.

Nu skal Assens by have sine egne gobeliner. Ikke vævede som dem i hovedstaden, men malede og med fokus på forskellige epoker og begivenheder i Assens' snart 500-årige historie som købstad.

Bag ideen står foreningen Assens Købstad, der har nedsat en arbejdsgruppe, som skal finde byens dna. Finde frem til, hvad der gør Assens til Assens.

- Hvis man skal lave udvikling, så er det vigtigt, at man kender sin historie. Derfor vil vi forsøge at finde frem til, hvad der er specielt for Assens by, hvad der er byens dna, og hvad der har formet udviklingen gennem tiden, siger Finn Pedersen, der er en del af foreningen Assens Købstad, og som står i spidsen for styregruppen bag kunstprojektet.

Assens Købstad
Assens Købstad er en forening, der langsigtet arbejder på at udvikle Assens by. Foreningen har planer om blandt andet etablering af boliger og et væksthus, men også en gren, der arbejder på at finde og udpege Assens' dna.Det skal ske via grafisk og billedlig fremstilling af Assens' historie som købstad på gobeliner eller plancher, som er malede, og som skal stå forskellige steder i byen.

Styregruppen, der arbejder med gobelinerne, er Finn Pedersen, Frantz Dolberg og Arne Jacobsen.

De 8 til 10 gobeliner skal være færdige i 2021. To af dem skal være klar i 2019.
Gobelinerne hænger i Riddersalen på Christiansborg, mens planerne for Assens bys malede gobeliner er, at de skal placeres forskellige steder i byen. Arkivfoto: Mikkel Grønlund
Gobelinerne hænger i Riddersalen på Christiansborg, mens planerne for Assens bys malede gobeliner er, at de skal placeres forskellige steder i byen. Arkivfoto: Mikkel Grønlund

Boom

Tanken er, at otte til ti gobeliner skal fortælle byens historie.

- Det bliver en billedlig eller grafisk fremstilling på størrelse med en velvoksen dør. De skal males i letafkodelig stil. Sigtet skal være historien fra 1524, hvor Assens fik udvidet købstadsbevilling, og frem. Den sidste planche - eller gobelin - skal være åben. Den skal handle om fremtiden, så vi kan se, hvad den erkendelse, vi har fået under processen, kan bringe os videre til, siger Finn Pedersen, der har en idé til, hvad en af gobelinerne kan vise.

- I slutningen af 1800-tallet kom der et industrielt boom, hvor bryggeriet, sukkerfabrikken og gasværket kom til. Der var ting ude i verden, som påvirkede Assens, og det er oplagt, at en af plancherne omhandler den periode, og at den så står foran en bygning, der er signifikant for den periode.

Styregruppen er i kontakt med andre, som kan hjælpe med at føre tankerne ud i livet på historisk korrekt vis.

- Vi ser Museum Vestfyn som en naturlig samarbejdspartner. Der er mange, som har viden om byens fortid, som vi kan samle ind, men museet skal være med til at verificere og lave en periodeafgrænsning, siger Finn Pedersen og peger også på lokalhistorisk forening.

Lokalsamfundspuljen
Assens Kommune uddeler i 2018 500.000 kroner via Lokalsamfundspuljen.Pengene er fordelt således:

Tommeruppernes Lokalråd: 200.000 kroner

Assens Købstad: 75.000 kroner

Foreningen Glamsbjerg og Ungerådet: 40.000 kroner

Aarup Lokalråd: 26.812 kroner

Rørup Sogneforening: 26.738 kroner

Foreningerne på Industrien: 25.000 kroner

Frøbjerg-Orte Lokalråd: 25.000 kroner

Haarby Lokalråd: 20.000 kroner

Oldermandslauget i Hjelmerup: 20.000 kroner

Vissenbjerg Lokalråd: 16.150 kroner

Fællesskibet: 10.000 kroner

Æblefestivalen: 10.000 kroner

Magtenbølle Borgerforening: 5.300 kroner
Finn Pedersen er en del af den styregruppe, som arbejder med gobelin-projektet. Arkivfoto: Nils Mogensen Svalebøg
Finn Pedersen er en del af den styregruppe, som arbejder med gobelin-projektet. Arkivfoto: Nils Mogensen Svalebøg

Byvandringer

Gobelinerne skal indgå som stationer i byvandringer, så turister og borgere kan få glæde af dem, og de vil også blive digitaliseret, så de eksempelvis kan projekteres op på gavle.

Samtidig vil der også blive lavet versioner i lille format, hvor bygninger er malet ind, men hvor børn, familier eller skoleelever selv kan gøre maleriet færdigt.

I første omgang vil der blive lavet to gobeliner. De skal være færdige i 2019.

- I 2021 skal det være fuldt udrullet. Så har vi tre år til at tænke videre og finde ud af, hvad vi skal tage fat i i forhold til 500-års jubilæet i 2024.

Assens Købstad har netop fået 75.000 kroner fra Lokalsamfundspuljen til Assens-gobelinerne. Finn Pedersen og styregruppen regner med, at det i den fulde form kan koste op mod en million kroner, og de penge skal foreningen med hjælp fra en projektleder skaffe i de kommende år.

Der skal også findes en eller flere, som kan lave malerierne.

Assens by skal på gobeliner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce