Assens Kommune bliver Danmarks laboratorium for grødeskæring

Små vandløb udgør cirka 75 procent af alle danske vandløb, og grødeskæring spiller en meget vigtig rolle for både afvanding af landbrugsarealer og for vandløbenes økologiske tilstand. Foto: Assens Kommune

Assens Kommune bliver Danmarks laboratorium for grødeskæring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forskere fra Aarhus Universitet (AU) vil finde den bedste måde at lede vand i små vandløb væk fra markerne og samtidig sikre et godt vandmiljø. Assens Kommune er initiativtager til projektet og samarbejder med AU, Orbicon og HedeDanmark om et 4-årigt forskningsprojekt.

Vandløb i Assens Kommune vil blive fulgt tæt i de kommende år. Promilleafgiftsfonden for Landbrug har netop givet tilsagn om støtte til et nyt forskningsprojekt med en samlet økonomi på syv millioner kroner. - Projektet er banebrydende, fordi det vil skaffe databaseret viden om forskellige grødeskæringsmetoders virkning på både evnen til at lede vand bort og miljøtilstanden i små vandløb. En viden, som myndigheder og landbruget har efterspurgt i mange år, fortæller Assens Kommune i en pressemeddelelse.

Små vandløbs rolle

Små vandløb udgør cirka 75 procent af alle danske vandløb, og grødeskæring spiller en meget vigtig rolle for både afvanding af landbrugsarealer og for vandløbenes økologiske tilstand. Forsøgene omfatter blandt andet forskellige metoder og tidspunkter for grødeskæring. Målet er at undersøge, hvordan vandet bedst bliver ledt væk fra omgivende landbrugsarealer på en måde, så også vandløbets samlede miljøtilstand kan forbedres.

Efterspurgt viden

Projektgruppen forventer, at forsøgene med grødeskæring allerede i løbet af de første par år vil bidrage med viden. Resultaterne af forsøgene kommer til at omfatte videnskabelige målinger af vandføringsevnen - vandstand og vandføring - og målinger af vandløbets økologiske tilstand herunder planter, smådyr og fisk, som der er fastsat bestemte miljømål for.

- Den viden, projektet genererer, er en viden, som både landbruget og myndigheder vil få stor gavn af. Kommunerne vil kigge mod Assens Kommune, og også internationalt vil der være interesse for resultaterne. Vi har ikke kunnet dokumentere effekterne af forskellige grødeskæringsmetoder hidtil, og derfor er det fantastisk, at vi kan stå i spidsen for sådan et banebrydende projekt. Jeg håber, at landbruget vil bakke op om projektet, siger Dan Gørtz (V), udvalgsformand for Miljø, Teknik og Plan i Assens Kommune.

Økonomisk er projektet ud over tilsagnet fra Promilleafgiftsfonden også støttet af HedeDanmark, Havørred Fyn og Assens Kommune. /EXP

Assens Kommune bliver Danmarks laboratorium for grødeskæring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce