Assens Forsyning om stor prisstigning: Investeringer er nødvendige

Birger Strandby Ernst. Privatfoto

Assens Forsyning om stor prisstigning: Investeringer er nødvendige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Direktør for Assens Forsyning Birger Strandby Ernst forklarer, hvorfor vandafledningensafgiften i Assens Kommune stiger med 27 procent i 2018.

- Hvorfor er det nødvendigt at lade taksten stige så meget på én gang?

- Det hænger sammen med, at vi har valgt at investere i et nyt renseanlæg på grund af udfordringer med klimaet og kapacitet på de gamle. Det ville blive dyrere for borgeren at beholde den gamle løsning. Derfor har bestyrelsen besluttet, at man ikke vil skyde regningen til næste generation. Hvis vi ikke hæver taksten nu, skal vi låne flere penge, og så bliver det endnu dyrere.

- Hvorfor skal det være så meget dyrere i Assens Kommune end de fleste andre steder på Fyn?

- Vi er kommet frem til, at vi har forskellige rammebetingelser. Vi har mange meter ledning pr. borger, og så er det forskellige tidspunkter, man vælger at investere på. Taksten er afhængig af, hvor stor gæld man har. Assens har inden for de seneste tre-fire år haft høj investering i forhold til at styrke centraliseringen af renseanlæggene. Der er også forskel på, hvornår man vælger at investere. Et andet incitament til at separere er, at gamle kloakker fornyes. I Assens Kommune mangler cirka 16 procent for at være hele vejen rundt.

- Der investeres massivt i disse år. Kloakseparering for 650 mio. kroner og et nyt renseanlæg til 250 mio. Kunne man ikke have spredt investeringerne over flere år?

- Vi har kigget på, om det kunne spredes, men man kan ikke lige stoppe med at kloaktere midt på en strækning. Hvis man lod være at tage den nordlige ende af kommunen med og beholdt anlægget i Vissenbjerg lidt endnu, ville vi stadig have drift og vedligeholdelse der. Samtidig ville vi ikke spare de fem millioner på uvedkommende vand (regnvand, red.), som vi opnår ved separering. Vi vil også producere biogas på det nye anlæg i Assens, som giver en fortjeneste. Det bliver bare dyrere af at sprede det, og det hele hænger sammen med, at der er et loft på vores indtægter. Det vil sige, at vi skal spare op til investeringer.

- I har et effektiviseringskrav på to procent om året, vil det også betyde, at prisen hos forbrugeren vil falde med to procent hvert år.

- Ja, det ligger i den økonomiske ramme, men det er afhængigt af, hvordan vi reguleres.

- I nævner også som begrundelse for takststigningen, at I får tre mio. kroner færre ind fra bryggeriet, efter det har fået egen ledning til renseanlægget. Hvad tror I, at private forbrugere mener om, at den regning bliver lagt over på dem?

- De udnytter jo bare den lov, der er givet centralt fra. Det er intentionen i loven, at virksomheder kan spare penge ved selv at aflede spildevandet direkte til renseanlægget. Det er en balance - vi vil jo også gerne have, at erhverv flytter til kommunen, det giver arbejdspladser.

- I siger, at det nye renseanlæg og separatkloakeringen vil betyde besparelser på 13 mio. kroner, en besparelse for gennemsnitsfamilien på 1300 kroner. Det er jo kun en del af den aktuelle stigning. Kommer vi ned på nuværende niveau igen?

- Det er intentionen, men det kan vi ikke garantere, det vil blandt andet afhænge af den regulering, vi er omfattet af.

Assens Forsyning om stor prisstigning: Investeringer er nødvendige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce