Arternes udryddelse: Ved Haarby Made får naturen et lille pusterum

Sven Rask, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Assens finder det dybt bekymrende, at mange arter i naturen er i fare for at uddø. Hvis udviklingen skal vendes, kræver det, at vi ændrer vores tankegang radikalt mener han. Foto: Kim Rune

Arternes udryddelse: Ved Haarby Made får naturen et lille pusterum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Op mod en million dyre- og plantearter er truet af udryddelse, konkluderer rapport fra FN. Vådområder som det, du finder ved Haarby Made, har en enorm betydning for arters muligheder for at udbrede sig, mener direktør for Terrariet i Vissenbjerg, hvor man arbejder på at bevare truede dyrearter.

Haarby: Op mod en million dyre- og plantearter er truet af udryddelse, og vi gør alt for lidt for at redde dem.

Det er konklusionen i en rapport udgivet af FN's panel for biodiversitet, IPBES, i maj 2019. Den 1800 sider lange rapport om global biologisk mangfoldighed og økosystemer, som forskere fra 50 forskellige lande har bidraget til, har vakt opsigt.

- I Assens Kommune går det tilbage, ligesom det går i resten af verden. De små tiltag, man gør, er jo ikke noget i forhold til den tilbagegang, man ser. Vi har lidt naturgenopretning hist og pist, og Danmarks Naturfond har et areal i Jordløse Bakker. Der er heldigvis også en del, som er med på at have giftfri haver, men den store og samlede tilbagegang er der jo, konstaterer Sven Rask, som er formand for Danmarks Naturfredningsforening i Assens.

Selvom det måske kan være rart at slippe for at tørre insekter af forruden, er der grund til bekymring. Sagen er, at vi reelt ikke kender konsekvenserne, når arter forsvinder fra jordkloden.

- Vi ved ikke, hvad der sker, men man kan forestille sig, at flere og flere arter vil uddø, og så ryger hele den økologiske balance, siger Morten Jørgensen, som er direktør for Terrariet i Vissenbjerg, hvor man arbejder for at bevare truede arter og blandt andet bidrager til et projekt i Indonesien, som skal hjælpe den sjældne og truede komodovaran.

Både Morten Jørgensen og Sven Rask samt biolog Natasha Pedersen fra Terrariet i Vissenbjerg medvirker 23. maj i et Café Stiften-arrangement for Fyens Stiftstidendes abonnenter.

Cafe Stiften ved Haarby Made
Fyens Stiftstidende inviterer til Café Stiften om biodiversitet ved Haarby Made torsdag 23. maj kl. 14.Haarby Made ligger i udkanten af byen. Vi mødes ved Haarby Dyreklinik, Postvænget 2, 5683 Haarby, og går sammen ud i vådområdet. Parker venligst ikke ved dyrlægehuset. Der er andre parkeringsmuligheder i nærheden.

Café Stiften er for normalpris-betalende abonnenter på Fyens Stiftstidende. Du tilmelder dig under "redaktionelle arrangementer" på www.stiftenfordele.dk.

Bemærk, at hele arrangementet foregår udendørs.
Vådområdet ved Haarby blev indviet i 2014 og giver mulighed for, at naturen kan brede sig. Blandt andet bor den fredede løvfrø i vandhullerne. Foto: Kim Rune
Vådområdet ved Haarby blev indviet i 2014 og giver mulighed for, at naturen kan brede sig. Blandt andet bor den fredede løvfrø i vandhullerne. Foto: Kim Rune

Tag med til Haarby Made

Temaet for Café Stiften er biodiversitet, og arrangementet foregår i Haarby Made, et vådområde, som blev indviet i 2014. Vådområdet er ikke lavet med henblik på at øge mangfoldigheden i naturen, men for at tilbageholde kvælstof og forbedre miljøet i Helnæs Bugt, som Haarby Å løber ud i.

Men en bonuseffekt ved vådområdet er, at flere insekt-, padde- og plantearter har fået et levested.

- Især padder er gået tilbage i Danmark. For eksempel er klokkefrøen gået voldsomt tilbage i seneste 10 år, fordi deres habitater er blevet ødelagt. Historisk set er mange vandhuller blevet nedlagt til landbrug. Tilbagegangen kan også skyldes pesticider, som har nogle meget skadelige virkninger og ødelægger paddernes forhold, måske helt ned på organismeniveau, siger Morten Jørgensen.

Derfor er det positivt, når der etableres vådomåder som i Haarby.

- Det har en enorm betydning for arternes muligheder for at etablere sig. De har brug for levesteder for at kunne udbrede sig, konstaterer han.

Opdraget til ryddelighed

Hvis vi skal nå at ændre udviklingen, før det er for sent, og bevare så meget natur og så mange arter som muligt, er der brug for en ny tankegang, mener Sven Rask.

- Jeg kan ikke sige, hvor mange arter vi har mistet i min levetid, men det er mange, og hvis ikke vi får lavet det om, vil vi opleve en meget stor tilbagegang, også i de kommende år. Det haster, fastslår han.

- Man kan jo godt synes, det er en fremragende ide at lade være med at slå sin græsplæne, eller lade en væltet træstamme ligge og rådne. Men vi er opdraget til, at alting skal være så ryddeligt. Det er de færreste, der synes, at synet af en rådden træstamme er smukt og glædeligt, mener han.

Ifølge FN's rapport er der god grund til at kæmpe for biodiversiteten, også af egoistiske årsager. Rapporten peger på, at 75 procent af vores afgrøder er afhængige af bestøvning fra insekter eller andre dyr.

Arternes udryddelse: Ved Haarby Made får naturen et lille pusterum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce