De fremmødte kom med bag kulisserne på dansk fodbolds største triumf nogensinde, da succestræner Richard Møller Nielsen var i Ebberuphallen.
EBBERUP: De har vel hørt det meste før.

Alligevel falder bifaldene og latteren i jævne salver fra de godt 50 sjæle, som er dukket op for at høre tidligere landstræner Richard Møller Nielsen fortælle i Ebberuphallens cafeteria mandag aften.

Det er først og fremmest beretningen om dansk fodbolds største triumf nogensinde og om, at den, der ler sidst, ler bedst.

Det sidste først. Sjældent har en landstræner i den grad manglet opbakning, som da Richard Møller Nielsen overtog roret efter Sepp Piontek i 1990.

Det fynske bøgetræ

Særligt den daværende formand for Divisionsforeningen, Hans Bjerg Petersen, var på nakken af Richard Møller.

- Han er en god divisionstræner, men han mangler den sidste meter, udtalte Hans Bjerg, som heller ikke var imponeret af, at Richard Møller Nielsen havde trænet OL-holdet med pæn succes.

- Med det hold, han rådede over, kunne min bedstemor have gjort det lige så godt, sagde Hans Bjerg.

Richard Møllers første svar var diplomatisk. Han forklarede, at han slet ikke kendte Hans Bjergs bedstemor, og at han derfor ikke kunne udtale sig om hendes trænerevner.

Men pressen lugtede blod. Og så var det, at Richard Møller Nielsen leverede sin nok mest berømte replik.

- Et godt, stort fynsk bøgetræ taber ikke så meget som ét blad, fordi et svin står og gnubber sig op ad det, sagde han.

Dén ler de af i cafeteriet, og så er tiden moden til at beskæftige sig med triumfen.

Pressen uden tiltro

Jugoslavien endte trods en fin dansk slutspurt med fem vundne kampe i træk som vinder af Danmarks pulje og skulle dermed til EM i Sverige i 1992.

Men borgerkrigen hærgede på Balkan, jugoslaverne blev udelukket, og Danmark kom alligevel i det fine selskab.

Pressens tiltro til holdet var dog ikke stor, og det var tilliden til træneren heller ikke.

- Ifølge journalisterne havde vi ikke noget hold, roliganbevægelsen var opløst, og træneren var en bonderøv, fortæller Richard Møller Nielsen.

En stor avis med hovedsæde i hovedstaden skrev ligefrem, at spillerne burde skynde sig i bad efter den sidste af de tre kampe.

Så ville de nemlig være i stand til at nå den sidste flyvebåd fra Malmø og snige sig ubemærket i land, hed det.

- Men da vi kom ind på stadion i Malmø, fik vi et totalchok. Vi havde fået at vide, at ingen gad se os, men alt var rødt og hvidt på tilskuerpladserne. Folk havde blæst på aviserne, erindrer Richard Møller.

Platinis roser

Kampen mod England blev en nulløsning, og det kunne englænderne egentlig være bedst tilfredse med, vurderer Richard Møller Nielsen.

Men danskerne var med og humøret højt, da turen gik til Stockholm og mødet med svenskerne på Råsunda Stadion den 14. juni.

- Operationen lykkedes, men patienten døde, fortæller Richard Møller Nielsen, som ikke dvæler længe ved 0-1-nederlaget.

Det gør han til gengæld ved dysten mod Frankrig.

- Jeg tillod mig den frækhed at skifte Brian Laudrup ud og sætte Lars Elstrup ind, og det blev Elstrup, som scorede til 2-1, fortæller han.

Elstrups mål afgjorde sagen, og efter kampen var der roser fra ingen ringere end den franske træner, legenden Michel Platini.

- Han sagde, at det var fortjent, at vi vandt, og han ønskede os held og lykke, fortæller Richard Møller Nielsen og konstaterer, at det var ualmindelig flot sagt.

- Han vidste jo, at han skulle hjem i guillotinen. Og det kom han - han blev omgående fyret, fortæller han.

Nu ventede Holland i semifinalen, og dem holder Richard Møller Nielsen af. Påstår han.

- Jeg kan godt lide hollændere. De ved mange ting bedre end andre, siger han om hollænderne, som da også optrådte med stor arrogance.

Men efter vanvittigt dramatiske 120 minutter og en straffesparkskonkurrence blev hollænderne ikke desto mindre sendt hjem til tulipanplantagerne, og Danmark var i finalen.

Og finder Richard Møller Nielsen grund til at dvæle spillerne.

"Faxes" hest

John "Faxe" Jensen gav landstræneren mange hovedbrud. I kampen mod Holland havde han tordnet det ene skud efter det andet langt over målrammen, og der har været sagt og skrevet meget om, at Richard Møller siden instruerede ham i at kigge på sine snørebånd, når han bragede løs.

Det er nu ikke helt rigtigt, afslører Richard Møller Nielsen. Sagen var den, at John "Faxe" Jensen havde erhvervet en hest, og selv om den ifølge Richard Møller ikke selv kunne finde ud af, om den var en galop- eller travhest, så var "Faxe" glad for den.

- Så jeg sagde til ham, at han skulle klistre et foto af hesten på sine støvler. Det skulle han kigge på, når han skød, og på den måde holde bolden nede, fortæller Richard Møller Nielsen.

Men budskabet var tilsyneladende ikke trængt gennem "Faxes" krøller. Under opvarmningen før finalen mod tyskerne den 26. juni fiskede han tre bolde til sig og bragede løs. Langt over målet og ud blandt tilskuerne på Nya Ullevi i Göteborg.

Sikringen brændte over

Med til historien hører, at Richard Møller Nielsen er fra en tid, hvor det var en luksus at have adgang til en bold. Ofte måtte lille Richard og vennerne i Ubberud måtte spille med papirkugler omviklet med cykelslanger, så da bøgetræet så "Faxes" skødesløse omgang med værdierne, faldt der brænde ned.

- Sikringen brændte over. Jeg løb hen og fortalte "Faxe", hvor totalt håbløs han var. Og da vi gik tilbage til omklædningsrummet, sagde jeg, at han var så kropumulig, at han skulle holde sig nede bagi under kampen, fortæller Richard Møller Nielsen.

"Faxe" lyttede ikke - eller også gjorde han.

- I det 20. minut vinder Vilfort og Flemming Poulsen bolden og lægger den skråt bagud til geniet "Faxe", som rammer den hårdere, end hans bovlamme hest kunne have gjort det, fortæller Richard Møller Nielsen om drønet, som susede ind bag Bodo Illgner i det tyske mål.

- Jeg tror, han har tænkt "jeg skal vise den gamle idiot". Men det er jo ligemeget, smiler han.

Og det er det. Kim Vilfort øgede til 2-0, danskerne forsvarede sig flot mod den tyske offensiv, derhjemme ventede triumftoget, og Richard Møller Nielsen havde fået hævn over alle sine kritikere.

Richards talefejl

Mestertræneren runder af med at afsløre, at han har en talefejl. Han kan simpelthen ikke sige nej, og efter triumfen fandt han derfor pludselig sig selv i foredragsholderens rolle et sted i Sønderjylland.

Her rejste en lille fyr, som blev kaldt Bent Ugeavis, sig op og afleverede en lille historie. En tysk lystsejler havde lagt til kaj i industrihavnen, og en mand meddelte ham, at den gik ikke. Tyskeren syntes imidlertid ikke, at manden lignede en maritim myndighedsperson.

- Sind Sie vielleicht Hafenmeister? ville tyskeren vide.

- Nein. Ich bin Europameister, svarede manden, og Richard Møller Nielsen kan trække sig fra Ebberuphallens cafeteria ledsaget af massive klapsalver.

Mindernes gade er ikke det værste sted at være.
  • Fyens Stiftstidende