Kammeraterne fra børnehaven går på friskolen i hjembyen, så det gør syvårige Anders også
De helt særlige første skoledagskondisko blinker sejt og rødt, hver gang Anders Yde Jørgensen tager et nyt, hastigt skridt hen over linoleumsgulvet ned mod klasseværelset, hvor han allerede godt ved, at hold 1 på Jordløse Friskole holder til.

Han er spændt. Han spurgte allerede tidligt søndag morgen, hvornår de skulle af sted. Det var dog værst lørdag aften - det der med sommerfuglene i maven.

Nu har han en hel uge været i skolefritidsordning på skolen, så nu var han altså klar til at begynde. Nu, mor.

Og mor er med. Far er der også. Det er søndag, så alle de andres mor, far, søskende og bedsteforældre er også med, så der er rigtig mange mennesker på skolen. Helt proppet inde i musiksalen.

Også ondt i maven

Nede i klasselokalet har læreren skrevet hans navn på et fødselsdagsflag. Anders skal sidde midt i på fællesbordet. Mor er lige bag ved. Far så han ses fra pladsen.

Men Anders ser dem ikke - i hvert fald ikke i starten. Der er det meget mere interessant med læreren. Hun hedder Helle Bjørn, og hun har en Snøvsen nede i en kasse. Han banker på dernede fra.

- Snøvs tør ikke komme ud, for han har ondt i maven, fortæller Helle. Men hun lokker ham ved at love, at hun nok skal se lidt på Snøvsens mave. Snøvs hjerte hamrer hurtigt. Duk, duk, duk. Men Helle finder hurtigt ud af, at Snøvs ikke er spor syg. Han har bare sommerfugle i maven, fordi det også hans første skoledag. Og sådan kom hele hold 1 frem til den første opgave i skolen - nogensinde. De skal farvelægge papirsommerfugle, så de ligner dem, de har inde i maven.

Og så er det meget rart at have mor lige i baghånden. Hun arbejder i SFO'en i Haarby, så hun kan det der med at farve.

Det var også lidt derfor, Anders skulle gå i friskolen og ikke i den kommunale Haarby Skole tre kilometer væk.

- Jeg vil gerne holde arbejdsliv og privatliv adskilt på den måde. Men vi har mest af alt valgt friskolen, fordi det er det mest naturlige for os. Her går Anders' kammerater fra børnehaven, her går han til gymnastik om vinteren og fodbold om sommeren, fortæller hun.

Og så vil familien også gerne støtte initiativet.

- Når nu skolen blev lukket, og nogle har taget initiativ til at oprette en friskole, vil vi gerne være medspillere til at få det til at fungere, fortæller hun, inden hun og Anders slutter første skoledag af med kage og saftevand i gymnastiksalen sammen med alle de andre.

Dog ikke Snøvsen. Han bliver inde i klassen til en anden dag.

Læs mere fra første skoledag på forsiden.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Flere børn på friskole

Ministerens fynske weekend

Tyvstart på året hos lille friskole

Tyvstart på året hos lille friskole