Imponerende sølv-samling: Alle skal kende Ernst

Museumsleder Johan Møhlenfeldt Jensen viser rundt i Ernsts Samling, hvor man fra fredag for første gang nogensinde kan få lov til at gå rundt på egen hånd. Foto: Kim Rune

Imponerende sølv-samling: Alle skal kende Ernst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra i dag kommer der langt mere fokus på Frederik Ernst, hans samling og sølvvarefabrikationen i Assens, når Museum Vestfyn åbner udstillingskomplekset 'Ernst'.

Assens: Nogle perler ligger frit fremme til skue, så alle kan se dem, mens andre perler er gemt væk.

Det sidste gør sig gældende for Frederik Ernst, hans imponerende samling og sølvvarefabrikationen i Assens by.

Men det vil Museum Vestfyn nu lave om på. Derfor åbner museet i dag udstillingskomplekset 'Ernst', der ud over 'Ernsts Samling' også består af den nye udstilling 'Fabrikken og Fabrikanten'.

Alt sammen for at kaste mere lys på den perle, som ligger i Østergade i Assens.

- Ernsts Samling skal være mere kendt, fordi den fortjener at være mere kendt, og fordi den er et eksempel på noget enestående, som er i Assens, og som vi skal være stolte af og sørge for, at andre for at se. Det er klart, at perspektivet er, at langt flere mennesker skal have mulighed for at nyde hele komplekset, siger museumschef på Museum Vestfyn Johan Møhlenfeldt Jensen.

Ernst
Museum Vestfyn slår i dag dørene op for det nye udstillingskompleks 'Ernst'. Det består af udstillingen 'Fabrikken og Fabrikanten', Ernsts Samling (der er et museum i Frederik Ernsts lejlighed) og Ernsts Have.Som noget nyt kan man fra 23. juni og indtil september se Ernsts Samling på egen hånd. Hidtil har det kun været muligt ved de annoncerede omvisninger.

Hver dag klokken 11.30 vil der være en omvisning, som man kan deltage i. Det koster 50 kroner ekstra.

'Ernst' er åben alle dage fra 11-15 frem til 2. september.

Entre: 50 kroner (det er en årsbillet, som giver adgang til alle udstillinger resten af året).

For lidt kendt

Med den nye udstilling kan man som besøgende få en samlet oplevelse af bygningerne, haven og Frederik Ernsts samling, der tæller utallige kunstgenstande, sølvtøj og porcelæn.

- Hele komplekset er nationalt set enestående, fordi vi her har et erhverv (sølvvareproduktion, red.), som går meget hurtigt ned ad bakke efter Anden Verdenskrig. Derfor lukker fabrikken i 1954. Samtidig har vi en ejer (Frederik Ernst, red.), der er den, han er. Derfor bliver komplekset ved med at ligge der.

- Han er ikke en effektiv og økonomisk mand, som sælger sine bygninger til en ny type fabrik, og alle andre steder var det blevet brugt til noget andet eller revet ned, og der var blevet bygget en Rema 1000 eller noget andet. Her holdt det lige præcis så længe, at man nåede at indse den museale værdi af det. Derfor har vi noget her, som på nationalt plan er enestående. Vi har fat i en perle her, som har været frygteligt for lidt kendt, forklarer Johan Møhlenfeldt Jensen og fortæller, at der også i Assens findes folk, som ikke kender til samlingen og historien om Ernst.

- Der må vi gribe i egen barm og sige, at det også er, fordi museet ikke har været effektive nok til at fortælle om det og sælge det, siger han.

Lejlighedsbesøg

Åbningen af den nye udstilling er samtidig også startskuddet til, at man kan se Ernsts Samling på en anden måde.

Hidtil har det været sådan, at man kun kunne se Frederik Ernst samling - og dermed hans lejlighed over den gamle fabrik - ved en omvisning. Men nu bliver det sådan, at man kan få lov til at gå rundt i samlingen på egen hånd.

- Fordelen ved at være på en omvisning er, at man får historien om Ernst og baggrunden for Ernsts Samling. Hvis man kun ser det, er det stadig fantastisk imponerende, men det kan være svært at forstå baggrunden. Derfor åbner vi udstillingen, som hurtigt og nemt fortæller om sølvvareproduktion, Ernst Sølvvarefabrik og Frederik Ernst som person.

- Tanken er, at man starter nedenunder i den nye udstilling, og så går man op i samlingen, så man får en baggrund, uanset om man er med i omvisningen eller ej, siger Johan Møhlenfeldt Jensen.

Imponerende sølv-samling: Alle skal kende Ernst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce