Advarsel mod hurtig reform


Advarsel mod hurtig reform

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TEMPOET: To højfynske borgmestre vil ikke haste ny kommunestruktur igennem

HØJFYN: To højfynske borgmestre, Tommerups Finn Brunse (S) og Aarups Lars Kr. Pedersen (V), advarer kraftigt imod, at kommunalreformen skal hastes igennem og med djævlens vold og magt iværksættes pr. 1. januar 2006, når den nye valgperiode indledes.

Således er Finn Brunse, der også er formand for den fynske kommuneforening, ikke blandt de 75 borgmestre, som har skrevet under på, at reformen skal gennemføres hurtigt.

- Det har jeg ikke gjort, fordi vi ikke kan sige noget om hastigheden, før vi kender mængden og arten af opgaver. Vi ved med erfaringerne fra Bornholm, at det tager tid at få systemerne koordineret. Der er slet ikke grundlag for at sige, at det kan ske pr. 1. januar 2006. Der skal dato på, men det er nu et uforsvarligt grundlag at vurdere det på, siger Brunse.

Tommerup Kommune vil hen ad vejen holde møder, hvor borgerne får lejlighed til at give deres mening til kende om, hvilke kommuner de vil slås sammen med. De input, man får fra møderne, vil indgå i de endelige overvejelser i kommunalbestyrelsen.

Med den model, der blev skitseret i avisen i går - altså en kommune bestående af Tommerup, Vissenbjerg, Aarup, Glamsbjerg og Assens - mener Finn Brunse ikke, det er realistisk med en startdato den l. januar 2006. Det kan tidligst blive i 2008.

- Jeg håber på en grad af frivillighed, så kommunekortet ikke tegnes fra centralt hold. Der skal være et frivilligt element, men også en tidsmæssig grænse. Og ingen kommune må kunne udelukkes, hvis den er ugleset. En kommune skal have en vis størrelse, hvis den skal tage de opgaver, der er lagt op til.

Højfynsk kommune?

Borgmesterkollegaen Lars Kr. Pedersen mener ligeledes, at en hurtig sammenlægning med virkning fra 1. januar 2006 er umuligt.

- Nu skal vi først have en høringsrunde i foråret og en til i efteråret, før der kan tages en beslutning. Og Kommunedata har udtalt, at det tager mellem to og et halvt og tre år at implementere de forskellige computere og edb-systemer, siger borgmesteren, der ikke har noget imod, at fusionen først sker i 2010.

I forvejen har Aarup et tæt samarbejde med de to andre højfynske kommuner - især Vissenbjerg. Han kunne godt forestille sig, at det blev en ren højfynsk kommune med cirka 20.000 indbyggere og henviser til, at prognoserne viser god vækst.

Skulle det blive nødvendigt med en kommune mere, kunne han godt tænke sig Ejby.

Kommunalbestyrelsen i Aarup vil i øvrigt snakke om Strukturkommissionens oplæg efter det ordinære møde mandag den 19. januar.

Borgermøde på torsdag

Borgerne får allerede torsdag aften mulighed for at drøfte strukturen på et debatmøde på Vissenbjerghus. Ordstyrer er kommunaldirektør Erik Meldgaard, Vissenbjerg, og i panelet sidder amtsborgmester Jan Boye, borgmestrene Lene Due, Vissenbjerg, og Lars Kr. Pedersen, Aarup, samt byrådsmedlemmerne Ole Nielsen og Ole Knudsen, begge Vissenbjerg. Bag mødet står Venstre, Konservative Socialdemokraterne.

Advarsel mod hurtig reform

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce