Det er nu

Hvad: Æblefestival i Assens KommuneHvem: formand Else Marie KristensenHvor: i Assens KommuneHvornår: uge 41 og 42

- Det er fjerde gang, der er æblefestival i Assens Kommune. Hvordan vurderer du, at festivalen har udviklet sig?

- De seneste to år har den udviklet sig rigtig meget. Fra at have været en festival med få aktiviteter rundt om i kommunen er der nu temmelig mange aktiviteter. Desuden er vi nu meget mere synlige. Vi har mange flere samarbejdspartnere; museerne, Tommerup Erhvervspark, bibliotekerne, skolerne, dagplejen, vuggestuer, Skodamuseet, Hjemstavnsgaarden og Tobaksgaarden er med. Og så er der Hjerteforeningen, som har været med gennem alle årene.

- Hvilket arbejde har det været at stable festivalen på benene?

- Vi startede først på året i 2017, hvor vi gik i gang med at finde ud af, hvad vi skulle have sat i gang. Vi fik søgt penge og fik faktisk 100.000 kroner fra Assens Kommunes eventpulje, så i år har vi valgt at lave et trykt program. Vi forventer, at en hel del flere personer vil besøge vores aktiviteter i år, fordi de i god tid kan orientere sig om, hvad der sker. 

- Hvorfor synes du, en æblefestival er spændende?

- Jeg synes, det er spændende at dykke ned i noget som et æble, som er noget, vi alle har erfaring med. Vi har det lige udenfor døren, og det er den frugt, vi er bedst til at dyrke i Danmark. Det fascinerer mig at dykke ned i det og se, hvor meget der er med æbler. Det er jo ikke bare et æbletræ, man dyrker og laver æbleflæsk og æblekage. Man kan lave æbleeddike, cider og vin. Man kan bruge det i mad og kreativt. Man kan komme omkring æblet på alle mulige leder og kanter, også i sagn, myter og fortællinger. Jeg forbinder æbler med ro, tryghed og glæde og kan huske duften, sødmen og saften fra mine bedsteforældres skovfogedæbletræ i deres lille frugtlund.

- Kunne det ikke ligeså godt være en anden frugt?

- Vestfyn har en lang æblehistorie på grund af Ingrid Marie-træet i Høed (det første Ingrid Marie-træ, red.), og der er mange andre gode gamle vestfynske sorter, så det er deraf ideen springer. Det er en æblekommune. Ingrid Marie er det vigtigste æbletræ, vi har i Danmark, det tror jeg egentlig, man er ret enige om, for man har eksporteret både æbler og træer til andre lande, helt til USA.

- Hvilke elementer i festivalen er nyt, og hvad er genbrug?

- Det er en tradition, at Hjerteforeningen går festivalen igang. Magtenbølle Æbledag er også genbrug, men vi udvikler den hele tiden og kommer nye ting på. Noget af det helt nye i år er foredraget med Karen Syberg og æbletapas, som vi har lavet i samarbejde med kokkeelever fra Kold College. Nyt er også fotoudstillingen på Tobaksgaarden. Det er nogle sindssygt flotte fotos, som folk har sendt ind, hvor æbler skal indgå. Der er også æbletapas på Tobaksgaarden.

- Hvad er æbletapas?

- Det ved jeg ikke. Jeg har bare sagt, at vi skal have æbletapas. Vi skal forny os lidt ud over æblekage og æbleflæsk.

- Kommer der også en æblefestival i 2018?

- Ja, det gør der i uge 41 og 42.

  • Andersen_Lærke_bjørn

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Assens og på LokalAvisen Assens. Jeg har været ansat på Fyens Stiftstidende siden 2011 og skriver primært om skole og uddannelse samt arbejdsmarked. Jeg er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2010. Jeg bor i Assens sammen med min mand, som er pædagog og arbejder på et opholdssted i Brenderup.