Årets Virksomhed: Fra 0 til 15 på to år

Det tog ikke mange øjeblikke at montere rullebåndet på MiR-robotten for Benni S. Lund, udviklingsdirektør og medejer af ROEQ. ROEQ oplever en stor vækst og er netop blevet kåret til Årets Virksomhed af Udvikling Assens. Foto: Kim Rune

Årets Virksomhed: Fra 0 til 15 på to år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udvikling Assens har netop kåret ROEQ til Årets Virksomhed. ROEQ har to år på bagen, men oplever en stor vækst og sælger nu tilbehør til robotter over hele verden.

Vissenbjerg: Der var altid en radio eller noget andet, han kunne skrue i, skille ad og samle igen, da Benni S. Lund var dreng.

Det sørgede hans mor for.

Det fortsatte i ungdommen, hvor det var cykler, knallerter, fjernstyrede biler og biler, som Benni S. Lund rodede med.

På den måde blev grunden for hans karriere lagt. Benni S. Lund tog nemlig en uddannelse som maskinarbejder, som han senere udbyggede med en ingeniøruddannelse. I dag er han medstifter af og udviklingsdirektør i ROEQ, der producerer applikationer til MiR-robotter - og som netop er blevet kåret til Årets Virksomhed i Assens Kommune. Bag kåringen står Udvikling Assens.

- Det er selvfølgelig fantastisk, at der er nogle, som kigger på os og synes, at vi skal have den pris, siger han, inden han første gang nævner det, som går igen flere gange i løbet af samtalen:

- Det er ikke mig, det handler om. Det er ikke mig, der har startet det hele alene. Og det er ikke mig og ejerne, det er medarbejderne, som gør det.

- Hvis jeg ikke havde det rigtige team, så var vi ikke her i dag. Det er medarbejderne, som gør det. Alle som sidder her, er nøglemedarbejdere, fordi det er dem, som gør det. Det er dem, der har vundet prisen, slår han fast.

Årets Virksomhed
Det er Udvikling Assens, der kårer Årets Virksomhed. Det skete ved en erhvervskonference på Gl. Avernæs torsdag aften.Kåringen skete med denne begrundelse:

"ROEQ ApS har formået at gribe chancen og udnytte den i en branche i rivende udvikling. Ejere og medarbejdere brænder for det. Nøgleordene er konstant udvikling, vækst, initiativ og - ikke mindst - hårdt arbejde. Markedet er globalt, men engagementet er (også) lokalt. ROEQ ApS udnytter vores netværk på bedste vis".
Gode medarbejdere er den eneste grund til, at ROEQ klarer sig godt og går efter at blive verdensførende i produktionen af tilbehør til selvkørende robotter. Derfor bliver der værnet om de 15 ansatte i firmaet. Foto: Kim Rune
Gode medarbejdere er den eneste grund til, at ROEQ klarer sig godt og går efter at blive verdensførende i produktionen af tilbehør til selvkørende robotter. Derfor bliver der værnet om de 15 ansatte i firmaet. Foto: Kim Rune

Fart på

Inden Benni S. Lund sprang ud som selvstændig iværksætter, var han ansat som konsulent i Produkt Innovation. I den forbindelse skulle han konsultere MiR - Mobile Industrial Robots - og så åbnede der sig en helt ny verden for ham.

Han kunne pludselig se det kæmpe potentiale i at lave tilbehør til de robotter.

Så i marts 2017 blev ROEQ stiftet, og arbejdet med at udvikle produkter og lave prototyper gik i gang. Et år senere var de første produkter klar til markedet, og inden sommerferien 2018 var den første sælger ansat.

- Efter det er det gået stærkt. Meget stærkt, konstaterer Benni S. Lund.

Hvad laver ROEQ?
Virksomheden ROEQ laver applikationer - det vil sige tilbehør - til MiR-robotter (mobile og kollaborative robotter, der automatiserer interne transporter på en virksomhed).Det kan sammenlignes med, at Samsung laver mobiltelefonen, men ikke de apps, man kan hente ned på den.

Applikationerne er plug and play. Det vil sige, at de er nemme at montere. Tre stik skal forbindes med robotten, applikationen skal skrues fast med fire skruer, og robotten tændes, så er man stort set i gang. Humlen er, at alt er lavet og forberedt på forhånd af ROEQ.

ROEQ producerer blandt andet vognsystemer, rullebaner og løftemoduler til robotterne, og de bliver brugt på fabrikker, store lagre og sygehuse. Fordelen ved at automatisere de arbejdsgange, hvor man flytter rundt på ting, er, at man får en mere ensartet produktion, fordi robotter, der er programmeret til at gøre en ting, ikke pludselig gør en anden. Derved kan kvalitetsniveauet nemmere holdes højt. Samtidig behøver man ikke at have mennesker til at gøre det, og den arbejdskraft kan i stedet bruges på produktudvikling, salg og kvalitetssikring, som robotter ikke kan klare.

Blandt kunderne er Volvo, Nissan og Skoda, hvor robotterne med ROEQ-applikationen kan flytte gearkasser og motorer i produktionen af bilerne.

En anden kunde er Køge Sygehus, hvor mad, service og sterilt udstyr køres frem og tilbage med ROEQ-udstyr på en MiR-robot. En robot kan derfor kodes til at hente og bagefter fjerne sterilt udstyr til en knæoperation og bringe det til operationsstuen - også selv det kræver en tur i en elevator. Det skal personalet så ikke bruge tid på.

ROEQ er en sammentrækning af Robotic Equipment.
Der burde være flere sorte knappenåle på kortet. Hver nål repræsenterer en forhandler af ROEQ´s produkter, men kortet er ikke blevet opdateret på det seneste. Foto: Kim Rune
Der burde være flere sorte knappenåle på kortet. Hver nål repræsenterer en forhandler af ROEQ´s produkter, men kortet er ikke blevet opdateret på det seneste. Foto: Kim Rune

En ny per måned

Siden er væksten eksploderet, og i dag er der 15 ansatte i lokalerne for enden af Kobbervænget i Vissenbjergs industrikvarter.

- Sidste år ansatte vi nærmest en ny medarbejder hver måned, fordi vi har travlt. Heldigvis har vi det, for det er det, det går ud på: At have gang i ordrebogen, siger Benni S. Lund, der dog alligevel har svært ved at skjule sin utålmodighed.

- Jeg ville gerne, at det går endnu hurtigere, siger han om virksomhedens udvikling.

- Det er gået stærkt, men der var et hul i markedet, som vi nåede at fylde op før nogle andre. Vi har nok været de første world wide, der udelukkende satser på tilbehør til MiR-robotter, siger han.

Sorte prikker

Derfor har ROEQ - og er nødt til at have - forhandlere over hele verden.

På det verdenskort, som hænger på endevæggen på kontoret, er der sat en sort knappenål for hvert sted, firmaet har lavet en aftale med en forhandler. Der er mange sorte prikker på kortet, men alligevel ikke nok.

Kortet er nemlig ikke blevet opdateret. Eksempelvis har firmaet netop været i Chicago i USA til en stor messe, hvor man fik tilknyttet flere forhandlere i USA, men de figurerer endnu ikke på atlasset.

Der er andre ting, der er vigtigere at tage sig af, når man kun er lidt mere end to år inde i en virksomheds levetid.

- Vi er stadig en start up-virksomhed, og vi er også i den periode, hvor vi udvikler rigtig meget. Vi kommer med nye produkter, og det tager tid at udvikle.

- Vi vil fremover tage på flere messer i USA, fordi vi kan se, hvor meget det har givet os at være på messen i Chicago, siger Benni S. Lund og fortsætter:

- Vi er en lille virksomhed. Endnu. Men vi fortsætter med at vækste. I den grad. Kurven er meget stejlt opad, siger han uden at ville afsløre noget som helst om omsætning og antallet af solgte enheder.

Dertil er konkurrencen i branchen for stor.

Verdensførende

Målet for ROEQ er krystalklart.

Virksomheden skal være verdensførende inden for sin del af robot-industrien.

- Vi skal bare kunne tilbyde det mest sikre og det mest pålidelige udstyr til MiR-robotter, konstaterer Benni S. Lund.

- Det lyder jo nemt...

- Ha ha ha.. Jo, det gør man bare. Man lægger bare en tidsplan for det, og så er det implementeret, griner Benni S. Lund, der udmærket er klar over, at intet kommer så let robotternes verden.

Det kræver gode ideer, utallige arbejdstimer og ikke mindst kvalificeret arbejdskraft.

Rift om folk

Især det sidste kan blive den helt store forhindring for ROEQ på vej mod verdensherredømmet.

- Det bliver en udfordring. De (højtuddannede og kvalificerede folk, red.) hænger ikke lige på træerne, og vi er mange virksomheder her på Fyn, som har brug for de samme profiler, så der er og bliver rift om dem.

- For i takt med at vi vokser, og de andre vokser, så bliver der et øget pres. Der kommer til at mangle folk, der kan det, vi skal bruge, siger Benni S. Lund.

Derfor gælder det om at skille sig positivt ud.

- Man skal gøre sig attraktiv som arbejdsplads med spændende projekter, hvor medarbejderne får lov til at bestemme.

Leger stadig

I dag bruger Benni S. Lund ikke sin arbejdstid på at rode med ting og sager, så det er i fritiden, han gør det. Men ikke bare for sjov.

- Ja, selvfølgelig leger jeg stadig med noget. Man kan godt tage lidt med hjem. Der bliver lagt rigtig mange timer i det her, og jeg tager nogle gange skruer, møtrikker, produkter eller modeller med hjem og leger lidt med dem.

- Men der er ikke tid at lege med noget, der ikke har med ROEQ at gøre. Hvis der skal være afveksling, så klipper jeg roser, griner Benni S. Lund, der altså helst deler rosen med sine medarbejder.

Årets Virksomhed: Fra 0 til 15 på to år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce