32 nye virksomheder om måneden: Iværksætteri i vækst

Michael Stegemeier er en af de iværksættere i Assens Kommune, som driver sit firma ved siden af et fast arbejde. En tredjedel af alle nye iværksættere vælger den model, vurderer Udvikling Assens. Foto: Yilmaz Polat

32 nye virksomheder om måneden: Iværksætteri i vækst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

260 nye virksomheder er oprettet i 2018 indtil 1. august, viser tal fra Udvikling Assens. Flere af iværksætterne starter på del- og kvarttid, indtil virksomheden slår rødder.

Cirka 32 gange om måneden er der en person i Assens Kommune, som starter en ny virksomhed.

Det viser tal fra Udvikling Assens.

I perioden fra 1. juli 2016 til 1. august i år er der således registreret 768 nye virksomheder med adresse i Assens Kommune. Og tendensen er stigende.

Således er der i løbet af de første otte måneder af 2018 oprettet 260 nye virksomheder. I samme periode sidste år var tallet 228, og i perioden 1. januar til 1. august 2016 kom der 170 nye virksomheder, viser Udvikling Assens' opgørelse.

Henrik Thayssen, der er chefkonsulent i Udvikling Assens, peger på hovedsaglig to ting, når han skal finde årsager til fremgangen.

- Der er den overordnede forklaring, at det går bedre i det danske samfund, og så har folk også mere lyst til at starte deres egen virksomhed. Folk har flere ressourcer, og man har tidligere sagt til sig selv, at 'nu beholder jeg mit gode gamle faste arbejde og koncentrerer mig om det', så starter man det i dag.

- Og så er det blevet nemmere at starte en virksom hed i dag, hvor man kan lave et IVS (iværksætterselskab, red.) for en krone eller en personligt ejet virksomhed. Man kan gøre det over en middag søndag aften, og næste dag har man en virksomhed, siger Henrik Thayssen.

Der er den overordnede forklaring, at det går bedre i det danske samfund, og så har folk også mere lyst til at starte deres egen virksomhed. Folk har flere ressourcer, og man har tidligere sagt til sig selv, at 'nu beholder jeg mit gode gamle faste arbejde og koncentrerer mig om det', så starter man det i dag.
Henrik Thayssen, chefkonsulent i Udvikling Assens

50-50-ordning

Ifølge Henrik Thayssen er det ikke iværksættere, der fra dag ét sætter alt på ét bræt og siger et fast arbejde op for at blive selvstændig.

Flere iværksættere går mere forsigtigt til værks.

- En del af iværksætterne har det som nebengesjæft, hvor de gør det ved siden af og langsomt udfaser det faste arbejde. På et eller andet tidspunkt når det begynder at gribe om sig med den nye virksomhed, man har startet, så er det først da, man siger sit faste job op og arbejder full time med sin iværksætteridé.

- Så inde bag de her tal (antallet af nye virksomheder) er der mange, som er deltid og kvarttid, og som sådan set bare har tænkt over, at de har en god ide, og så starter de lidt i det små. Nogle starter også en virksomhed, hvor der ikke er aktivitet i fra starten. Det ligger på tegnebrættet til at tage frem, når man er klar, forklarer Henrik Thayssen og understreger, at Udvikling Assens ikke har tal på det, men det er et godt bud, at en tredjedel starter med en glidende overgang.

Nytårsforsæt

Derimod skal der ingen gætværk til at fastslå, hvornår på året de nye virksomheder starter. Det sker hyppigst i januar og august.

I januar 2017 startede 44 nye virksomheder. I august samme år var det 43, mens der i januar i år kom 50 nye virksomheder.

- Er januar et udtryk for, at folk laver nytårsforsæt?

- Ja, det er ramt lige på. Det er mit gæt. Det er lidt det samme i august, hvor der også er et peak. Man holder ferie eller nytårsaften med et vennepar og får gode ideer, når man får alkohol. Det er meget banalt, men jeg tror rent faktisk, at det er forklaringen.

Sikrer innovation

Men uanset hvornår på året, de kommer i gang, er det uhyre vigtigt, at der er mange iværksættere.

- For det første skaber de et job for sig selv, og for det andet laver de et hul i det store tandhjul, hvor de ellers har været tidligere, så der kan komme nye ind. Desuden kan de risikere at vokse og tiltrække ny arbejdskraft. Nogle af dem bliver store. Det sker ikke så tit her, men det sker indimellem, så de er en fantastisk vigtig del af arbejdsmarkedets fødekæde.

- Og uden iværksættere ville vi også miste innovation. Vi ville miste de gode ideer, så de er fantastisk vigtige. Også de små, som kan tjene deres egen løn. Det er så en, der betaler sin skat til kommunen, og kommunen skal så ikke betale for, at en går arbejdsløs. Iværksætterne er absolut vigtige, slår Henrik Thayssen fast.

32 nye virksomheder om måneden: Iværksætteri i vækst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce