25.000 ål fik i går nyt hjem

Ålene vejer tre-fire gram pr. styk og ved udmærket godt, hvilken retning vandet er. De snor sig hastigt ud af spanden, når den bliver holdt ud over rællingen på båden.
Foto: Ole Jørgensen

25.000 ål fik i går nyt hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FAUNA: Assens Amatørfiskerforening sætter hvert andet år åleyngel ud i Lillebælt

LILLEBÆLT: - Bare de allesammen ville overleve. Men det gør de desværre ikke. Kun 40-45 procent overlever i havet på grund af skarven, som vi kalder ålekragen.

Formand for Assens Amatørfiskerforening, Erling Jung, smiler i skægget, da flere tusinde glasål forsvinder ud over rælingen fra den hvide spand, hvor de har ligget og vredet sig i deres eget slim i et kvarters tid.

Båden med de tre fiskere sejler næsten helt ind til strandbredden, så ålene kan få de bedste betingelser i deres nye omgivelser.

- Ålekragen vil gerne tage dem. De tror, det er en slags buffet, når vi hælder ålene ud i vandet. Men hvor der er lavvande, vil ålekragerne helst ikke være. Der kan ålene også gemme sig i tangen, forklarer Evald Jørgensen, der foruden at være styrmand på åleekspeditionens båd også er næstformand for Assens Amatørfiskerforening.

Tredje gang

Ålene er netop ankommet til deres nye hjem ud for Assens efter i flere timer at have snoet sig i flamingo-kasser under transporten fra Holstebro til Lillebælt.

I alt 25.000 ål fik i går eftermiddag et nyt hjem i Lillebælt ud for Assens, Aborg og Sandager Næs. Det er Assens Amatørlystfiskerforening, der for tredje gang sætter åleyngel ud. Det har de gjort hvert andet eller tredje år, siden foreningen blev dannet i 1998. I 2000 blev der udsat 50.000 eksemplarer, mens der i 1998 røg 41.000 ål ud over rælingen.

- Vi gør det selvfølgelig, så vi har noget at fange. Bestanden er gået meget ned de senere år, fordi Lillebælt flere gange har været udsat for et omfattende industrifiskeri af muslinger, hvor trawlerne skraber bunden og ødelægger betingelser for mange andre dyr og planter, forklarer Evald Jørgensen.

Vognen med åleynglen ankommer længe ventet i højt solskin. Assens er sidste stop på ruten, der tæller Sønderjylland og Fyn. I alt har der været 250.000 ål, som nu er blevet sat ud fire steder i sønderjyske farvande og to steder på Nordvestfyn foruden Vestfyn.

Franske ålelarver

Ålene bliver opdrættet i det vestjyske i bassiner i store haller, hvor der konstant er 25 grader året rundt. De er fragtet til Holstebro som ålelarver til et par tusinde kroner pr. kilo fra Frankrig, hvor de er blevet fanget.

Voksne ål findes i Sortehavet, Middelhavet, i det østlige Atlanterhav fra Vestafrika til Island og Nordnorge, i det vestlige Sibirien, i hele Østersøen samt i de fleste europæiske ferskvande.

Gydningen foregår i Saragassohavet øst for Caribien. Forskere antager, det tager et år til halvandet år for ålelarverne at nå fra Caribien og til Europa, hvor de bliver fanget og transporteret til forskellige ålefarme.

I Danmark er der en snes ålefarme tilbage.

Pengene til åleynglen kommer fra de lovpligtige fisketegn, som alle amatørfiskere skal betale 250 kroner for årligt for at kunne fiske i danske farvande. I Assens er der foreløbig 42 medlemmer.

Men amatørfiskerne i Lillebælt må væbne sig og stangen med tålmodighed. Der går seks-syv år, inden en ål har opnået 34,5 cm, der er mindstemålet for fangst af ål. Til gengæld kan fiskerne se frem til, at ålene, der blev udsat i 1998, snart er klar til at blive fanget.

- Så kan vi snart begynde at starte røgeovnen op derhjemme, siger formanden, mens båden lægger til land i Assens.
Assens Amatørfiskerforening udsatte i går for tredje gang siden 1998 åleyngel i Lillebælt ud for Assens, Aborg og Sandager Næs.
Assens Amatørfiskerforening udsatte i går for tredje gang siden 1998 åleyngel i Lillebælt ud for Assens, Aborg og Sandager Næs.
Foto: Ole Jørgensen

25.000 ål fik i går nyt hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce