1,8 millioner kroner på vej: Nyt demenscenter til Assens Kommune

Fysisk aktivitet er på tegnebrættet til det nye rådgivnings-og demenscenter. Selvom centeret især henvender sig til yngre demensramte, så kunne et eksempel på en aktivitet være gymnastik som her i Fredericia Idrætscenter, hvor en demensgruppe træner sammen. Arkivfoto: Michael Svenningsen

1,8 millioner kroner på vej: Nyt demenscenter til Assens Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sundhedsstyrelsen har bevilget 1,8 millioner kroner til et nyt demenscenter på Fyn. Centeret er et samarbejde mellem Assens Kommune og tre andre fynske kommuner, der sammen opretter et mobilt aktivitetscenter, som lokalt skal lave aktiviteter og rådgive demente og pårørende.

Træningshold, samtalegruppe og undervisning: Der skal skabes flere tilbud til demente og deres pårørende.

Derfor har Sundhedsstyrelsen afsat i alt 37,5 millioner kroner i en satspulje til demensprojekter. Knap to af de millioner, 1.881.128 kroner, lander i december i Assens Kommune, der i samarbejde med de tre andre fynske kommuner, Langeland, Faaborg-Midtfyn og Nordfyn, nu er gået i gang med at oprette et mobilt rådgivnings- og aktivitetscenter for demente.

For der er ikke nok tilbud til demente og deres pårørende, det har man mærket i Assens Kommune, fortæller Jeanett Fondt, formand for styregruppen bag det nye demenscenter og leder af daghjem og demensteamet i Assens Kommune.

- Vi får flere og flere demente borgere og flere yngre demente, og deres behov for rådgivning og aktivitetstilbud er svære at honorere, når man har ganske få borgere i de enkelte kommuner, blandt andet de yngre demente, som vi især gerne vil ramme, siger hun.

Derfor giver et mobilt samarbejde, hvor tilbud og aktiviteter kan rykke rundt mellem kommunerne og sikre et større udvalg god mening, forklarer Jeanett Fondt.

- Tværkommunalt står vi stærkere, der er flere borgere og derved et større grundlag for at lave aktiviteter. Vi kan øge fagligheden og niveauet.

- Vi har allerede nu en masse gode tilbud rundt omkring. Man kunne forestille sig, at de aktiviteter ruller mellem kommunerne eksempelvis mellem Faaborg-Midtfyn og Assens, siger hun.

Ud over de rullende aktiviteter investerer centeret også i en bus, der kan køre rundt mellem kommunerne med velfærdsteknologiske hjælpemidler, som borgerne kan låne med hjem.

Mobilt demenscenter
Sammen med Langeland, Faaborg-Midtfyn og Nordfyns Kommune har Assens Kommune fået bevilget 1.881.128 kroner i perioden december 2017 til september 2019 til et nyt mobilt rådgivnings- og aktivitetscenter for demente og pårørende. Pengene er bevilget af Sundhedsstyrelsen, der har afsat i alt 37,5 millioner kroner i en satspulje til at støtte oprettelsen af 13 demensprojekter.

Indsatsen har særligt fokus på yngre med demens og deres pårørende, og er et initiativ under den nationale demenshandlingsplan, der blandt andet fokuserer på tidlig opsporing af demens. 

Demenscenteret bliver mobilt og aktiviteterne bliver derfor holdt på skift lokalt i de fire fynske kommuner. 

Det er tanken at borgere med demenssygdomme og deres pårørende kan få støtte og rådgivning hos centeret uden visitation. 

 

Behovet er der

Der findes cirka 700 demente borgere i Assens Kommune, og 2500 tilsammen i de fire kommuner. Men der er ifølge Jeanett Fondt langt mellem borgerne, og derfor gav det god mening at lave et mobilt samarbejde. Også andre kommuner rundt om i landet har valgt den mobile model, blandt andet i Kolding og Fredericia. Den løsning overraskede dog Peter Kühnel, lokalformand for Alzheimerforeningen.

- Jeg er meget overrasket, jeg havde ikke hørt noget om det før, men jeg er meget positiv, fordi det er et tilbud, hvor folk kan gå ind fra gaden. Så vil det måske give mange flere mennesker mod til at få hjælp. Det er en positiv udvikling, og jeg håber, det får succes på længere sigt, siger han.

Også Jeanett Fondt lægger meget vægt på, at man ikke skal være visiteret til demenscenterets tilbud. Derfor er det også i høj grad brugerne selv, der skal være med til at udforme, hvilke aktiviteter centeret skal have.

- Lige nu er der mange ting vi ikke ved, men vi ved, der er et behov, og derfor er vi gået i gang.

- Men som eksempler på aktiviteter kan nævnes fysisk træning, kulturaktiviteter, rådgivning for pårørende og undervisning af demente og pårørende. Bredt tænkt, siger Jeanett Fondt.

Centeret åbner officielt op for aktiviteter i det nye år.

1,8 millioner kroner på vej: Nyt demenscenter til Assens Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce