Jack Bjarne Winkler er idømt 12 års fængsel for drabet på Mogens Rollberg Bemo.

Læs her, hvad der skete i huset på Skolevej i Grønnemose den nat i juni 2014.

Grønnemose: Han har kørt forbi flere gange. Kastet et hurtigt blik på det velholdte hus på Skolevej i forbifarten.

Så han har en fornemmelse af, at der måske er metaller eller andet godt at hente.

Han slækker på farten, så den grå Skoda Felicia langsomt kører forbi.

Kigger nærmere og ser en container og en passage, der går ned mellem huset og naboens hæk.

Foden på bremsen. Gearet i bak. Bilen nogle meter tilbage ad Skolevej.
Ved naboen trækker han ind i venstre side og parkerer langs vejen. Tæt op ad hækken.

Lørdag den 28. juni 2014 er nu knap to en halv time gammel, og han er igen på jagt efter noget at stjæle. Kabler, dieselolie eller noget andet let omsætteligt. Som han var det halvanden time tidligere i Søhus, hvor der var kabler at hente på en byggeplads. De ligger nu hjemme på terrassen. Hans kone er ikke med på dette togt, som hun var på det første.

Fredag eftermiddag var han også i Grønnemose. For at besøge sin gode ven.

Det er dog en tilfældighed, at han nu er i Grønnemose igen. Han vil forsøge at stjæle dieselolie fra det store vognmandsfirma, som han har hørt ligger i landsbyen, der er delt af Gl. Hovedvej.

Men så er det, at han får øje på huset på Skolevej 1 og ombestemmer sig.

Endelig friweekend

Mogens Rollberg Bemo er endnu ikke gået i seng.

Han sidder ved sin computer på kontoret i stueetagen. Ovenpå sover hans kæreste.

Hun gik glad i seng, fordi hun for første gang i lange tider har friweekend, og Mogens skal heller ud på de kræmmermarkeder, hvor han tjener sine penge.

Så de skal være sammen. Bare de to. Måske kører de til Jylland og besøger en dyrepark.

Fredag aften var de ude og hente paller med det træ, de fyrer med.

Det regnede lidt, så hun hjalp Mogens med at få det fra kassevognen og ind i savrummet, der hænger sammen med garagen. De spiste aftensmad og så tv sammen, indtil hun gik til ro.

Mogens Rollberg Bemo kan på en skærm holde øje med, hvad de fire kameraer, han har monteret på huset, opfanger. De kameraer er nærmest hans legetøj, men de er ikke kun for sjov.

Der har været mange indbrud i Grønnemose, så hvad kameraerne har optaget har hjulpet folk i området og politiet med opklaringen.

Hidtil er tyvene gået forbi Skolevej 1. Indtil nu, hvor Mogens Rollberg Bemo ser en bil blive parkeret hos naboen og en mand stige ud.

Den anden dør

Han lister ned ad passagen. Garagen på sin venstre side og den ene palle efter den anden fyldt med træ på sin højre.

Fra en døråbning længere fremme strømmer lyset ud. Træ er alt, han ser, da han går ind. Ikke lige, hvad han håbede på.

Træ er ikke lig penge, som kabler er. Jo flere kabler han kan samle i løbet af weekenden, jo flere penge kan han få mandag.

Penge, som han kan bruge til at forsøde tilværelsen som bistandsmodtager med. Til guldøl og amfetamin, som han det seneste halve år har givet den gas med.

Savrummet bliver til garagen, da han bevæger sig længere ind. Her er der også træ i stabler.

Der er ikke noget at komme efter, så han går hen imod en anden dør, end den han kom ind ad. En dør ud mod gårdspladsen mod Skolevej.

Frem med pen og papir

Mogens Rollberg Bemo rejser sig. Med råb vækker han sin kæreste.
Hun skal vide, at et tyveri nu er i gang hos dem. Hun skal låse bryggersdøren, så tyven ikke kan komme ind i huset via den.

Selv går han ud og rundt om hushjørnet og et par meter ind på gårdspladsen. Han kigger på bilen. Og kan se registreringsnummeret.

Det skal noteres, så politiet nemt kan finde frem til tyven.

Men han har hverken papir eller pen på sig, så han går ind og finder det.

Da han er ude igen, går han endnu tættere på bilen.

”AL 48 658” skriver han på blokken.

Et eller andet tvinger ham til at rette opmærksomheden mod garagen, så han går hen til døren. Åbner den.

Ansigt til ansigt

De to mænd står pludselig ansigt til ansigt. Kun én af dem kommer derfra i live.

Det er ikke Mogens Rollberg Bemo.

Han bliver erklæret død klokken 2.51 efter at have fået hjertemassage af Falckredderne og af en politibetjent, men først af hans kæreste.

Det var hende, der 18 minutter tidligere fandt ham liggende i døråbningen. Med hovedet og overkroppen indenfor. Benene udenfor.
Hans træsko var røget af og ind under deres bil.

Notesblokken og kuglepennen lå på gulvet. Tæt på blodet, der var løbet ud fra hans hoved. Hans ansigt kunne ikke klare mødet med det hårde betongulv.

Den anden mand havde straks taget flugten. Fra garagen til savrummet og udenfor. Ned i haven, over et rækværk, ind til naboen. Videre, videre, videre.

Forbi bagsiden af købmanden og hen ad grusstien op mod Skolevej.

Hen mod bilen. Bare væk.

Fængselsbesøg

Fire kilometer fra Odense gør han et stop ved en ny ejendom. Her er der noget at komme efter, så da han igen sætter bilen i gear, er den fyldt med kabler og 12 eller 13 kasser med tomme flasker.

Kursen sætter han for tredje gang på få timer mod Grønnemose. Mod sin ven, der måske er med på en streg amfetamin og øl.

Siddende i indkørslen ringer han ham op kl. 3.13. Opkaldet varer 55 sekunder og afslører, at vennen ikke er opsat på besøg.

Så amfetaminen og øllen tager han i sit eget selskab, da han ved fem-tiden er helt hjemme. Efter endnu et tyveristop; to 12 volts-lastbilbatterier og et tre meter langt kabel er nu også blandt de ting, han tager ud af bilen.

Det er ikke længe, han når at sove lørdag, for han skal være hos en ven i Odense ved 10-tiden.

Han har lovet at være chauffør på en tur til Jylland, hvor vennen skal besøge sin kæreste, der afsoner i Statsfængslet Møgelkær i Juelsminde.
Han skal også køre vennens bror til Grønlandsgade efter medicin.

Vennens bror må to gange minde om ham, hvilken vognbane han skal køre i.

Han er forvirret. Fraværende. I en anden verden. Og det gør køreturen usikker, bemærker broren.

Turen til Juelsminde er heller ikke problemfri. For nu kan han mærke, at han ikke har sovet så meget. Ikke kun i nat, men i flere dage.

Han kan også mærke den amfetamin, han tog, inden de kørte ad Jylland til. Så grøften kommer faretruende tæt på et par gange.

Ventetiden, mens vennen er på kæreste-visit bag tremmerne, fordriver han med at køre rundt på må og få. Med at stjæle en højtryksspuler.

Midt på eftermiddagen er de tilbage i Odense, hvor han besøger to veninder. Han er hos dem i mindre end 15 minutter. For de kan ikke hjælpe ham med at få stoffer.

Men de lægger mærke til hans opførsel. Den er underlig, mærkelig og rastløs, er de enige om.

Han kører tilbage til sin vens lejlighed i Odense. Her opholder han sig, indtil kl. 23.05, hvor han bliver anholdt af politiet.

Hvad der helt præcist skete i de knap tre minutter, fra man sidste gang ser Mogens Rollberg Bemo i live på kameraerne, og indtil den 46-årige kører væk, er uvist.


Det foregik nemlig uden for kameraernes vinkler, og den 46-årige nægter at have begået drabet. Men Mogens Rollberg Bemo overrumplede fornemtlig den 46-årige, der kvalte ham ved at gribe ham om halsen og klemme hårdt til i mindst 30 sekunder. På grund af Mogens Rollberg Bemos dårlige helbred var kvælningsprocessen kortere end de normale tre til fem minutter.


Artiklen er lavet på baggrund af de forklaringer, der blev givet, og de oplysninger, der blev lagt frem, under retssagen.