- Nu skal jeg iværksætte mit eget liv

Niels Pedersen brænder for iværksætteri og har været en meget aktiv part i skabelsen af Tommerup Erhvervspark.
Foto: BIRGITTE CAROL HEIBERG

- Nu skal jeg iværksætte mit eget liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Initiativpris fra Tommerup Erhvervsråd gik til Niels Pedersen, der efter et alvorligt styrt på ski langsomt er på vej op igen

TOMMERUP: Det var ikke helt nemt fredag morgen at få både en interview- og en fotoaftale på plads med Niels Pedersen. Mellem tandlæge- og fysioterapeutbesøg forsøger han samtidig at holde en kort arbejdsdag.

Anledningen var, at han lørdag skulle modtage Tommerup Erhvervsråds Initiativpris for sit initiativ og drive og sin store indsats for Tommerups erhvervsliv gennem mange år.

Talrige er eksemplerne, hvor han har været indblandet for at skabe nyt, eller holde gang i hjulene, sideløbende med, at han har drevet sit eget succesfulde ejendomsfirma.

Selv fremhæver han Tommeruphallernes genopståen efter konkursen i 1991.

- Den blev i sin tid bygget af frivillige kræfter. Vi skyldte at støtte op om den, siger han, der blandt de vigtigste projekter også peger på opbygningen af Tommerup Erhvervspark. Den rejste sig af resterne af Electrolux og har i dag i alt 170 ansatte fordelt på 11 virksomheder.

- Vi var ved at miste en god arbejdplads og forsøgte at få fagforeninger og mange andre med på banen, men de stillede så mange krav, at det ikke lod sig gøre. I stedet blev projektet realiseret i samarbejde mellem kommunen, erhvervsrådet og Electrolux. Niels Pedersen og andre lokale gik ind som investorer.

- Det er ikke noget, vi forventer overskud på. Vi kunne bare ikke leve med, at det kom til at ligne Stegsted, siger han med henvisning til den tidligere maskinfabrik, der lå øde midt i byen i mange år.

Iværksættere

Talrige er også de iværksættere, Tommerup Erhvervsråd og ifølge en mangeårig kollega herfra ikke mindst Niels Pedersen har hjulpet i gang.

- Hvis vi hørte om en ny virksomhed, tilbød vi gratis konsulentbistand i tre timer. Det var helt uhørt, da vi begyndte med det, siger Hans Juel Jensen, mangeårig næstformand i erhvervsrådet, der uden tøven tillægger Niels Pedersen stort set hele æren for dets virke.

- Jeg har en stor forkærlighed for min by. Det er dejligt at se, at der sker noget, siger Niels Pedersen, der gennem årene også har stået bag flere udstykninger, men hvis erhvervsinteresser bevæger sig både til Sjælland og udlandet.

Ulykken

Lige nu kalder han sig iværksætter af sit eget liv. For syv måneder siden, 24. februar, blev han helt ufrivilligt sat ud af spillet, da han under en skiferie i Innsbruck styrtede ud over en afgrund og faldt 17,5 meter ned.

I faldet ramte han et drikketrug, der på andre årstider bruges til vanding af kreaturer, og læderede hovedet så kraftigt, at de lave temperaturer var afgørende for, at han lever i dag.

Svært at holde igen

I seks-syv uger var han næsten bogstavelig bundet til en hospitalsseng i München med respirator og drop.

- Det eneste, jeg husker fra den tid, er en stor kvinde, derkom hen imod mig og holdt mig fast.

- Det gør du bare ikke, sagde jeg, så fik jeg en sprøjte og faldt til ro igen, fortæller han.

Det var svært for den driftige erhvervsmand med 21 bestyrelsesposter og mindst lige så mange jern i ilden at finde sig i at ligge stille i en hospitalsseng.

Tre måneder efter var han tilbage på kontoret med strenge ordrer om at skåne sig selv. To gange to timers arbejde dagligt med god hvile imellem, lyder lægernes ordre.

- Ellers risikerer jeg, at hjernen står helt af, siger Niels Pedersen, der erkender, at det er svært at holde aktiviteterne nede og svært for andre at forstå, at han ikke er helt oppe i omdrejninger endnu. Uden på ligner han den, han var før ulykken. Hjerneskaden, der blandt andet gør det svært at strukturere hverdagen og sige fra, kan ikke ses.

- Der bliver jo hevet i mig fra alle sider, når jeg viser mig, siger han.

Mest plager det ham, at hans lunte er blevet kort.

- Jeg kan ikke nå at fange mig selv og får sagt dumme ting, som ikke altid er retfærdige. Det er synd for mine ansatte og ikke sjovt, når det er ens nærmeste, man kommer til at sige noget til, siger han.

Mellem forretninger og hvile, skal han også nå fire timers tandlægebehandling om ugen - kun seks tænder var helt intakte efter styrtet - og besøg hos fysioterapeuten. Foruden hovedlæsionerne sprang også fire ledbånd i skulderen.

Den hårde medfart har dog ikke frataget ham lysten til at stå på ski, og til februar står den på skiferie igen.

Rejser til Tanzania og Indien, hvor han har været så ofte før, venter også forude.

- Det er afslapning, der kan ingen nå mig på telefonen, siger han.

Og initiativprisen på 5000 kroner? Ja, den kunne han godt finde på at give evt. som lån til sin afrikanske ven Simon, der tidligere har været på udveksling i Tommerup formidlet af Vestfyns Efterskole. Han, der er tidligere chef for 100 skoler, går med en lille iværksætterdrøm om at åbne en biks sammen med sin datter, hvor folk kan komme og bruge en computer og købe lidt varer.

Iværksætteri lige i iværksætteren Niels Pedersens ånd.

- Nu skal jeg iværksætte mit eget liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce