- Man får mulighed for at udtrykke sig på en måde, man ikke kan til hverdag

Haarby Amatør Teater. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

- Man får mulighed for at udtrykke sig på en måde, man ikke kan til hverdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Haarby Amatør Teater dyrkes forskelligheden. De bruger hinandens følelser og erfaringer til at udtrykke sig på nye måder. Det kan både børn og voksne lære noget af, siger Julia Søllested, der er teatrets formand.

Haarby: - Jeg råbte og skreg i hovedet på en medspiller, men bagefter sad vi og snakkede sammen i baren.

Sådan husker Julia Søllested en episode fra Haarby Amatør Teater (HAT). I dag er hun formand for teatret og har selv 11 års erfaring som skuespiller på teatrets forskellige hold.

- Der er et helt unikt fællesskab på teatret. Her er det okay at vise følelser og at være et menneske. Hvis man ikke er i kontakt med sine følelser, kan man ikke spille på scenen med de andre, og det er vigtigt, at vi ikke er nervøse for at spille sammen med hinanden, siger hun.

Og HAT har plads til alle. På holdet for de yngste er der børn fra 4. klasse, mens de ældste på voksenholdet er over 60 år. Derudover kommer folk fra hele kommunen. Blandt medlemmerne er alt fra arbejdsløse over ingeniører til studerende, og deres forskellighed betyder meget for HAT.

- Man lærer at acceptere hinanden og hinandens forskelligheder. Man bliver mere tolerante og åbne mennesker, siger Julia Søllested og fortsætter:

- Vi bruger også vores følelser og erfaringer, når vi spiller. Hvis der for eksempel er en, der spiller en lederrolle, som ikke har erfaring med at være leder i den virkelige verden, kan vedkommende trække på medspillernes erfaring. Så det er i høj grad en holdsport.

Det betyder ifølge Julia Søllested, at deltagerne danner tætte venskaber, og at de lærer rigtig meget på både det personlige og det sociale plan.

- De lærer hele tiden noget nyt om sig selv, fordi de overskrider nogle grænser. Man får mulighed for at udtrykke sig på en måde, man ikke kan til hverdag, siger hun.

De vokser af det

Især børnene får rigtig meget ud af at gå til teater. De lærer at snakke med hinanden på kryds og tværs, fordi de bliver tvunget til at samarbejde, men de lærer også at kommunikere med kropsbevægelser eller mimik i stedet for ord, fortæller Julia Søllested.

- De lærer deres følelsesregister at kende, fordi de kommer ud i nogle skrøbelige situationer. Nogle skal for eksempel græde på scenen. Men de kommer også ud og er to meter høje og pavestolte bagefter, når de har klaret det, siger hun og fortsætter:

- Hvis "den lille mus" fra 3. klasse får at vide i skolen, at han taler højt, kommer han tilbage og er pavestolt. Det giver dem selvtillid, så de tør noget mere.

Tillid

På holdet for 4.- til 6. klasser er det i høj grad tillidsøvelser og lege, der indgår i undervisningen. Her handler det om at lære hinanden at kende og ikke mindst om at opbygge tillid til hinanden og at skabe et trygt rum.

En af øvelserne er den såkaldte "blindeboble", hvor en deltager skal bevæge sig rundt i salen med lukkede øjne, mens en gruppe af de andre deltagere danner en ring om den blinde for at undgå sammenstød med væggen.

- Man får mulighed for at udtrykke sig på en måde, man ikke kan til hverdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce