- Hul i gaden er hul i hovedet

Museumsleder Sven Rask frygter, at der med nedrivningen af de to ejendomme på Østergade er skabt præcedens for noget lignende andre steder på hovedgaden, hvor det er svært at leje ud. FOTO: HANS ØSTERGAARD

- Hul i gaden er hul i hovedet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

MILJØSAG: Museumsleder frygter, at bevaringsværdigt bymiljø er under afvikling

ASSENS: Sven Rask er rystet. Lederen af Museerne på Vestfyn frygter, at det bevaringsværdige bymiljø i Assens er under afvikling.

Den aktuelle baggrund er kommunalpolitikernes tilladelse til nedrivning af et arkitektonisk spændende og værdifuldt hus fra 1859 på byens hovedgade - ejendommen Østergade 72.

- Jeg har været for naiv. Jeg troede simpelthen ikke, at folk ville være så forsigtige, siger han og undrer sig over, at ingen har reageret på, at politikerne uden at blinke er gået med til at lave huller i Østergade.

- I det stille giver alle, jeg taler med, mig ret i, at det er forkert. Men ingen tør stå frem og protestere. Derfor skrev jeg i denne uge et læserbrev til Stiftstidende med overskriften "Assens - en by under afvikling", fortæller Sven Rask.

Coop Danmark har af Teknisk Udvalg fået tilladelse til at rive ejendommene Østergade 72 og 70 ned. De ligger ved siden af Superbrugsen og skal give plads for et grønt område og et par p-pladser.

- I ansøgningen om nedrivningstilladelsen blev det bl.a. fremført, at bygningerne var i en så dårlig forfatning, at de ikke kunne udlejes. Det er bare ikke rigtigt. Nr. 72 så ud som et fornuftigt hus, der bare trængte til maling. 70 var ikke bevaringsværdigt, og nedrivningen er ikke noget tab, men huset bør erstattes af en ny bygning, så der ikke opstår et hul.

Nr. 72 er forhuset til en hattefabrik, der brændte i 1910. Det er opført i 1859 i to etager med støbejernsvinduer, hvoraf to er bevaret i stueetagen. Et interessant og bevaringsværdigt hus, hvad museet da også flere gange under sagsbehandlingen har påpeget over for kommunens tekniske forvaltning, men uden af få svar.

- Jeg har også været i kontakt med Coop Danmark, der erklærede, at de ikke vidste, bygningen var bevaringsværdig. De havde bare købt de to huse ved siden af brugsen for en sikkerheds skyld, da de var billigt til salg.

- Det virkeligt foruroligende er, at politikerne uden at blinke laver huller i Østergade. At der ikke er en lampe, der lyser.

Vædder om næste hul

Det er lige før, folk begynder at vædde om, hvor det næste hul bliver. Der ligger jo flere markante ejendomme på Østergade, som det er lidt svært at leje ud, siger Sven Rask.

- Den fælles bygningsmæssige kapital forringes, hvis vi ikke holder fast ved det bevaringsværdige helhedsindtryk. Konkurrenceparameteret for de lokale butikker er langt hen ad vejen den indkøbsoplevelse, det er at færdes på hovedgaden, påpeger han:

- Hvis nogen får lov til at "svine" herlighedsværdierne væk, går det ud over omgivelserne. Hvis hovedgaden ikke fremtræder intakt, men er præget af store huller, ja, så kan folk jo lige så godt tage til storcentrene og handle.

- Assens satser på flere hundrede tilflyttere bl.a. på grund af projektet i Plums Gaard midt i byen. Men det går galt, hvis man er ligeglad med resten af byen, mener han.

Behov for registrant

Sven Rask slår fast, at der er behov for en ny registrant over købstadsmiljøet i Assens med en beskrivelse af hver enkelt bygning.

- Den enkelte ejendom skal gives karakter efter sin bevaringsværdi. Så har vi et standardværk, som politikerne kan slå op i og administrere efter de næste 25-30 år.

Sven Rask undrer sig i øvrigt over det paradoksale i, at kommunen lader nr. 72 nedrive, samtidig med at den bevilger flere hundrede tusinde kroner til bevaring af bygningen med Ernst's Samlinger på den anden siden af gaden.

- Personligt havde jeg gerne set en bedre løsning end et hul i gaden, siger formanden for Teknisk Udvalg, Søren Kappendrup.

Han understreger, at han ikke var medlem af udvalget, da beslutningen blev taget sidste år i oktober.

- Jeg har være i kontakt med Sven Rask flere gange, efter at nedrivningen er gået i gang, siger han, og sagen kommer på som et orienteringspunkt, når udvalget holder møde på tirsdag. Derefter skal vi så finde ud af, hvad vi kan gøre i fremtiden, så der kan sikres et fortsat godt samarbejde med museet, siger han.

Hos Coop Danmark siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen, at man blot har fulgt den normale procedure:

- Vi sendte en ansøgning til kommunen. Det medførte, at vi fik tilladelse til nedrivning. Så på det grundlag kan vi ikke gøres ansvarlig for noget.

- Hul i gaden er hul i hovedet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce