Første juledag står i julehyggens tegn på Frederik IX, hvor Vinh Quang Tran og hans venner og medarbejdere inviterer enlige, ældre og ensomme til gratis julefest.

Assens: Det er bare et ord på tre små bogstaver. Men det kan være umådeligt svært at få over læberne nogle gange

I hvert fald for Vinh Quang Tran, der driver restauranten Frederik IX i Assens og for tredje år sammen med en flok gode venner arrangerer en gratis julefest mit alles drum und dran for nogle af dem, der er alene i julen eller måske ikke har så mange penge at gøre med.

Og så er det langt fra nemt at afvise dem, der gerne vil være med, selvom det med 68 tilmeldte i den grad kniber med pladsen i restauranten.

- Det er svært at sige nej til gæster. Og dem, der melder sig til i sidste øjeblik, er ofte dem, der har mest brug for at være med. Så må vi finde plads til ekstra borde for at få det til at fungere, siger Vinh Quang Tran, mens han mandag over middag tager en pause fra forberedelserne til festen, der starter første juledag klokken 17.

I køkkenet er der fuld gang i stegningen af flæskesteg, bruningen af kartofler og andre forberedelser.

Medarrangør Hans Peter Skov Hansen stikker hovedet ind fra køkkenet.

- Har du ikke rødløg, spørger han Vinh Quang Tran, der må erkende, at der kun er hvide løg i køkkenet.

- Modtaget, svarer Hans Peter Skov Hansen og vender tilbage til kødgryderne.

Gaver til alle

Aftenen handler selvfølgelig om gæsterne. De kommer i første række, og de skal føle sig hjemme og have en hygge aften. Men Vinh Quang Tran og alle de andre kokke, medhjælpere og tjenere, som i løbet af dagen og aftenen frivilligt er med til at skabe en god og sjov aften, får også noget ud af at være mig.

- Men jeg betragter det lidt som min juleaften. Den 25. december er den vigtige dag for mig. Her samles jeg med mine venner, og så snakker vi, mens vi arbejder. Vi hygger os også.

Det er tredje gang, Vinh Quang Tran og blandt andre Hans Peter Skov Hansen inviterer til julefest.

- Det er ved at blive en juletradition, og hvis jeg har mulighed og overskud til det, vil jeg gerne holde åbent på denne måde en gang om året, siger Vinh Quang Tran om festen, hvor der som det sig hør og bør ikke er ændret på konceptet: mad, drikke, godt selskab og bankospil med gaver.

Det eneste, der har ændret sig, er opbakningen fra resten af byen. For flere af de lokale butikker og foreninger bidrager til festen med mad og gaver. Så mange gaver at der i hvert fald er en til hver.

- Jeg sætter stor pris på, at der er så megen støtte fra byen. Det er jeg rigtig taknemmelig for, og jeg havde ikke forventet, at der ville komme så meget ind. Det har jeg stor respekt for, siger Vinh Quang Tran, der tidligere på dagen fik en masse andelår fra Willemoes Madservice, der havde nogle til overs fra juleaften.

- Så koldt er der ikke i Danmark. Folk har hjertet med sig. Man hører meget om, at danskerne er kolde og bare passer sig selv, men man skal ikke undervurdere dem; De har masser af hjerte med sig.

Lige som Vinh Quang Tran.

  • Petersen_Nina_Vibe

    Af:

    Lokalredaktør i Assens. Jeg har været på redaktionen i Assens siden oktober 2010. Fra december 2014 som redaktør. Jeg var i 2004-05 praktik på Fyens Stiftstidende, hvor jeg var forbi Sportfyn og Odense-redaktionen. Siden har jeg i to omgange været på Sportfyn, været på redaktionerne i Otterup (nu Bogense), Nyborg og Ringe, på kulturen og lavet diverse tillæg.