Fem gange i løbet af efteråret har 7.b fra Assensskolen og en flok brugere af daghjemmet Korsvang 78 mødtes om madlavning og hygge på tværs af generationer.

Assens: Fiskefileterne syder på panden, Ellen Christiansen og Mads Eriksen sørger for, at de får en smuk gylden farve, før de lægges over på fadet. Ellen har lavet mad i årtier, Mads er ved at lære det.

Men lige her over fiskefileterne, der skal være klar til julefrokosten om en lille time, synes Ellen ikke, der er grund til at øse af sin erfaring. De unge kan også.

- De er dygtige, de unge, konstaterer hun.

Fem gang siden 2. november har elever fra 7.b på Assensskolens brugt deres madkundskabstimer i selskab med 11 brugere af daghjemmet. De har lavet god gammeldags dansk mad som hakkebøf, frikadeller, tarteletter og nationalretten, stegt flæsk med persillesovs. Mad, der vækker minder og "sidder i hænderne" på de ældre, men som for nogle af de unge nok er mere eksotisk.

 

Kartoffelkunsten

Det med at koge kartofler er for eksempel ikke en kunst, som en 13-14-årig nødvendigvis mestrer.

- Men de ved lige, hvornår de har nok, siger Marcus Krog Winkler, der synes godt om samarbejdet.

- Det har været superfedt. Det er en anden generation, som det ikke er så tit, man får muligheden for at være sammen med. De ved nogle ting om livet, uddyber han.

Til gengæld mener han, at de ældre fik en oplevelse, da de fik en rundvisning på Assensskolen, noget der også satte gang i snakken om skolegang før og nu.

- Vi har lært dem om elektronik, og de fortalte om en skolegang med pisk og slag, fortæller Marcus Krog Winkler.

Torsdag var det sidste gang de mødtes på tværs af generationer. Så der blev dækket fint op med røde duge og servietter, før fadene med alt, hvad der hører til en traditionel julefrokost, blev sat på bordene.

Nogle var hurtigt færdige med deres opgaver, og i ventetiden var tid til en snak om juletraditioner. Andre gange er der blevet quizzet, spillet bowling, sunget og spillet klaver.

Projektet er støttet med 5000 kroner fra Aktivt Medborgerskabspuljen.

- Det er en forsøgsordning, der er slut nu. Men vi søger midler igen næste år, og hvis vi ikke får det, vil skolen stille dem til rådighed, fortæller madkundskabslærer Line Bang Hansen.

  • Wolf_Lise

    Af:

    Journalist, Assens-redaktionen. Arbejder p.t. mest med miljø, infrastruktur, planlægning. Før redaktionerne i Assens og Tommerup fusionerede i forbindelse med kommunalreformen var jeg på Tommerup-redaktionen, hvor jeg beskæftigede mig med alle stofområder. Bor i Tommerup St.