Kedelig mad tærer på livsglæden


Kedelig mad tærer på livsglæden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kostleder slår alarm. De ældre begynder at lide under strejken. I seks uger har de fået ensformig mad

FAABORG-MIDTFYN: En tallerken med høns i asparges og kartofler er der ikke noget galt med.

Men når man har fået den samme lyse ret serveret hver tredje dag i snart seks uger, begynder den efterhånden af se endnu mere bleg for hver gang. Det oplever mange af beboerne på plejecentre i Faaborg-Midtfyn.

Deres mad er nemlig på sjete uge ramt af strejke, hvilket betyder, at kun et nødsberedskab er på arbejde, og laver maden så simpel så muligt. Og nu er grænsen ved at være nået, mener kostfaglig leder i kommunen, Dorit Jensen.

- Jeg er tro mod strejken og nødberedskabet, men jeg mener faktisk, det er nok. Selvom brugerne ikke dør af sult, er den ensformige mad ved at påvirke livskvaliteten sådan, at jeg som leder begynder at være bekymret, siger hun.

De ældre på plejehjem ser ifølge Dorit Jensen ofte måltiderne som nogle af dagens højdepunkter, men den ensformige og triste mad får efterhånden flere til at sænke eller helt miste appetitten.

- Jeg har de seneste uger hørt fra flere pårørende, som mener, at strejkemaden efterhånden truer de ældres helbred, siger hun.

Alt ekstra klippet væk

Alle ældre på de ramte plejecentre får mad flere gange om dagen, som de plejer. Men alt hvad der ikke er livsnødvendigt er fjernet.

Det betyder blandt andet, at håndmadderne om aftenen ikke har noget pynt overhovedet og der ikke er mulighed for at bestille en kage, så man kan fejre fødselsdag. Og når prins Joachim og Marie Cavallier bliver gift i morgen, står festmiddagen for de strejkeramte ældre på millionbøf, ligesom i onsdags - og som igen på tirsdag.

- Vi plejer at gøre noget særligt ud af maden til eksempelvis kongelige bryllupper. Beboerne går meget op i det, og så er der også en mulighed for at holde en fest og skabe noget, de kan glæde sig til. Men det har vi måttet aflyse denne gang, siger Dorit Jensen.

Hverdag og weekend ens

På plejecenter Ålykkeparken i Brobyværk kan de også mærke, at strejken er ved at gøre ondt på de ældre. Det fortæller plejehjemsleder Vibeke Hvidsten.

- Nogle af dem, som i forvejen er småt spisende, er det blevet endnu sværere at få til at spise, fordi manden ikke længere er interessant. Vi plejer at kunne lokke med biretten, men den er droppet i strejkeperioden, siger hun, men understreger dog, at ingen kommer til at sulte på grund af strejken.

- Hvis fru Jensen ikke vil spise den varme mad, giver vi hende en portion grød eller noget proteindrik. Vi må ikke røre strejkeramt arbejde, men vi skal på den anden side sikre, at vores beboere får mad hver dag, siger Vibeke Hvidsten.

Dorit Jensen er ærgerlig over, at man ikke hører så meget til strejken på madområdet.

- Det er lidt den usynlige strejke. Mange tror, den er stoppet for længst, fordi det øvrige plejepersonale er tilbage på arbejde igen. Men ernæringspersonalet er organiseret under Sundhedskartellet og strejker derfor sammen med sygeplejerskerne, siger hun, og beder en bøn til, at strejken snart stopper.

Kedelig mad tærer på livsglæden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce