Den fynske jersey-specialist


Den fynske jersey-specialist

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Europæisk Center for Jerseykvægets Historie" - et af tre sådanne centre på verdensplan - knytter sig til "Skovgård", Egebjergvej 33, Stenstrup, hvor gårdejer Hans Nørgaard gennem de seneste 30 år har studeret og beskrevet den populære kvægrace, som han selv kalder "Mejeribrugets Dronning".

Hans Nørgaard, der på mandag fylder 60 år, har i dag skilt sig af med næsten alle sine jerseykøer, hvoraf han tidligere havde godt en snes stykker. Han kikker dog stadig hver dag med glæde efter de jerseykøer, der indgår i amtets naturpleje ved Svinehaverne bag Skovgård.

Hans Nørgaard er på mange måder en éner, både når det gælder studiet af jerseykøernes historie og udvikling, og når det gælder interessen for lokalhistoriske minder og begivenheder. På begge områder er han nået videre end nogen anden.

Interessen for køerne opstod, da han i 1977 købte tre jersey-kælvekvier. Èn af dem viste særligt gode takter, og da et af koens afkom i 1990 vandt en pris, begyndte Nørgaard studiet af kviernes historie via en stamtavle, der fulgte med handlen 13 år tidligere.

Siden da har Hans Nør­gaard især via Internettet men også personligt været i forbindelse med jerseyavlere over hele kloden. Han har udarbejdet nøje bibliografi (samlet oversigt) over racen, besøgt dens oprindelsessted, Jersey-øerne, flere gange og er hver gang blevet modtaget næsten som en "Konge".

Det fine jersey-diplom

Da Dansk Jerseyforening i midten af 1990'erne fyldte 100 år, var han selvskrevet til at udfærdige jubilæumsskriftet, og da World Jersey Cattle Bureaus i 2002 med deltagere fra 30 lande holdt kongres i Odense, var Nørgaard inviteret til at holde et oplæg om jerseykoens historie.

Ved samme lejlighed tildeltes han "for enestående arbejde for fremme af jersey-husdyrracen på internationalt niveau" jerseyavlernes diplom, den højeste anerkendelse i den globale jerseybevægelse.

Hans Nørgaard har arbejdet ved og med landbrug al sin tid og bor stadig på fødegården sammen med sin far, Magnus Nørgaard. Det var efter 28 års arbejde med at malke kvæg, han i sin tid begyndte at interessere sig for jerseyracen, verdens næstmest udbredte kvægrace og dén, der giver det bedste smør, mener han.

Hans Nørgaard er også kendt for sin historiske interesse. Han har været rundt med båndoptageren og ved interviews indsamlet talrige dokumentationer på ældre borgeres erindringer om deres arbejdsår og samtidig fastholdt mange fynske dialekter. Hans arbejde er sikret for fremtiden i diverse arkiver.

Selv tog han i 1975 initiativ til oprettelsen af Egebjerg Lokalhistoriske Forening, der senere har udnævnt ham til æresmedlem.

Hans Nørgaard gik i de helt unge år i Egebjerg Friskole og blev siden uddannet socialrådgiver fra Den Sociale Højskole i Odense. Efter værnepligten blev det til et semesters historiestudier ved Odense Universitet. Begge dele har været god ballast for studier i gamle arkiver, men den bedste kilde har været og er stadig brugen af Internettet.

Den fynske jersey-specialist

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce