Studierne skal nu afbrydes - igen

Hjemme i lejligheden hos Peter Rahbæk Juel bor også hustruen Christina Juel og sønnen Gustav på lidt over to år. Peter Rahbæk Juel valgte i sin tid Odense som studieby lidt i trods. De fleste unge fra Skjern vælger nemlig at flytte til Århus for at læse og uddanne sig.
Foto: John Fredy

Studierne skal nu afbrydes - igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den nye rådmand, Peter Rahbæk Juel (S), er en politisk komet - og en helt almindelig ung mand fra Skjern.

ODENSE: Den almennyttige lejlighed på Tolderlundsvej bliver gjort endnu mere lys og venlig af forsommersolen.

Lejligheden er i to plan, og oppe fra førstesalen høres vaskemaskinens summen. Det er tidlig eftermiddag, og der er endnu et par timer til sønnen Gustav og på to et kvart år skal hentes.

Normalt ville Peter Rahbæk Juel måske bruge tiden på at arbejde med sit speciale til universitetet. Men historiestudiet skal afbrydes, som det er blevet det før. Atter er det politik, der er kommet i vejen.

Det er 12 år siden, han som 18-årig flyttede fra forældrene i Skjern for at begynde på historiestudiet på det, der dengang hed Odense Universitet.

En god ven fik ham med ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom. Og det er sådan set derfor, at han stadig mangler specialet, der gør studiet færdigt - selv om det dog undervejs er blevet til færdiggørelsen af bifag i samfundsfag.

Den politiske karriere når sin foreløbige kulmination, når han 1. august sætter sig på posten som rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen.
Odense.Hjemme hos den nye rådmand Peter Rahbæk Juel.
Odense.Hjemme hos den nye rådmand Peter Rahbæk Juel.
Foto: John Fredy

Æresmedlem

Hans farfar var godt nok æresmedlem af Socialdemokratiet i Maribo og formand for kedelpasserne, men der blev ikke talt så meget politik i barndomshjemmet.

- Det var en helt almindelig parcelhusbarndom. Vi var fem søskende - jeg er den midterste. Så der var jo rigeligt at se til, siger Peter Rahbæk Juel, som altså ikke er flasket op med politiske diskussioner.

- Men jeg var nok lidt nørdet. I min konfirmationssang var der et vers om, at jeg altid skulle læse Jyllands-Posten, inden jeg gik i skole, fortæller han.

Børnenes U-landskalender åbnede øjnene for verdens uretfærdigheder. Afslutningen af den kolde krig og den spirende miljødebat fyldte også mere i Peter Rahbæk Juels hoved end i de fleste knægte i en vestjysk købstad. Som var af overvejende borgerlig observans og uden en lokalafdeling af DSU.
Odense.Hjemme hos den nye rådmand Peter Rahbæk Juel.
Odense.Hjemme hos den nye rådmand Peter Rahbæk Juel.
Foto: John Fredy

Væk fra Skjern

Efter at have afsluttet handelsskolen søgte han som 18-årig ind på historiestudiet i Odense.

- Det var Odense, jeg gik efter. Måske lidt i trods, for de fleste fra Skjern plejer at flytte til Århus for at læse. Som ung i en by som Skjern har man et behov for at komme væk og se, at der er andet i verden, siger Peter Rahbæk Juel.

Han var den første i familien med studenterhue, og han knoklede hårdt på studiet, for der skulle ikke være noget med at komme hjem til Skjern og vise, at han ikke kunne klare sig i den store by.

De første par år, var han ikke aktiv i politik, men samtidig med Poul Nyrups valgsejr i 1998 fulgte Rahbæk Juel sin vens opfordring og meldte sig ind i DSU.

- Ret hurtigt blev jeg opfordret til at blive næstformand i DSU, siger Peter Rahbæk Juel, inden reporteren afbryder og med sit kendskab til, at der til tider godt kan være bitre magtkampe i politiske ungdomsorganisationer, spørger, om man bare sådan lige bliver næstformand.

- De ting, jeg går ind i, vil jeg gerne gøre godt. Jeg er ikke typen, der gør noget halvt, og jeg er villig til at gå langt for at nå målene, men det skal ske på et ordentligt grundlag, siger Peter Rahbæk Juel og tilføjer:

- Der er altid brug for folk, der er villige til at levere et stykke godt gammeldags rugbrødsarbejde.
Odense.Hjemme hos den nye rådmand Peter Rahbæk Juel.
Odense.Hjemme hos den nye rådmand Peter Rahbæk Juel.
Foto: John Fredy

På Christiansborg

Ambitionerne og rugbrødsarbejdet sætter fart i den politiske karriere. Det bliver til flere tillidsposter, og et halvt års praktikophold på den danske ambassade i Stockholm.

I 2000 kommer Peter Rahbæk Juel til Christiansborg, hvor han arbejder for Lotte Bundsgaard og senere Jeppe Kofod, og historiestudierne er blevet afbrudt.

På Christiansborg melder tankerne sig om, at det kunne være spændende at være politikeren, der holdt talerne og ikke bare skrev dem for andre.

Det politiske liv kastede dog også andet af sig. I DSU mødte Peter Nielsen, som han hed dengang, Christina Juel. De blev kærester og senere gift. Og det var i den forbindelse, efternavnet Nielsen blev til Rahbæk Juel.

Christina Juel sad i byrådet i Odense fra 2001.

- Men hun fandt ud af, at hun hellere ville gå embedsmandsvejen. Vi ville dog gerne beholde internetforbindelsen, så derfor valgte jeg at stille op til næste byrådsvalg.

Peter Rahbæk Juel kom ind, og har nu nået kulminationen med udnævnelsen til rådmand.

Undervejs blev det dog også til en skuffelse, da han ved det seneste folketingsvalg forsøgte at gøre Christiansborg-drømmene til virkelighed.

Trods en ihærdig indsats lykkedes det ikke at blive valgt.

- Jeg havde faktisk kun været kandidat i en måned, og der blev arbejdet efter de forhåndenværende søms princip. Jeg troede da på det, men da vi ikke fik det femte mandat på Fyn, vidste jeg godt, hvor det bar hen, siger Peter Rahbæk Juel, der ganske enkelt ikke var noget kendt navn.
Hjemme hos den nye rådmand Peter Rahbæk Juel.
Hjemme hos den nye rådmand Peter Rahbæk Juel.
Foto: John Fredy

Chef for 3500

Men den skuffelse er nu blevet skubbet til side. Nu skal den 30-årige Rahbæk Juel pludselig være øverste chef for 3500 kommunalt ansatte. Og selv om den politiske erfaring er 10 år gammel, så er der knap så meget af den ledelsesmæssige i Peter Rahbæk Juels bagage.

- Det er en stor udfordring, og jeg gik da og overvejede meget, om det var noget for mig, da jeg hørte, at Søren Thorsager ville stoppe.

- Men jeg skal ikke ind og styre hver detalje, og vi har nogle knalddygtige embedsfolk, så jeg er ikke nervøs. Selv om vi har en regering, der bruger meget krudt på at gøre det så besværligt som muligt for de ansatte, siger den kommende rådmand. Og hvis det endelige brænder på, så har han også chancen for at ringe hjem til mor for at få gode råd. Hun er nemlig plejecenterleder i Lemvig.
Odense.Hjemme hos den nye rådmand Peter Rahbæk Juel.
Odense.Hjemme hos den nye rådmand Peter Rahbæk Juel.
Foto: John Fredy

Tæt på borgerne

I øvrigt har den kommende rådmand faktisk de borgere, han skal beskæftige sig med helt inde på livet. I boligblokken bor han, Christina Juel og lille Gustav på første sal. I stueetagen er der ungdomsboliger med tilhørende støttecenter for unge med psykiske problemer. Og i naboblokken er der ældreboliger - ligeledes med støttecenter.

Naboskabet er med til at præge den kommende rådmands holdninger.

For eksempel synes Peter Rahbæk Juel, at det er paradoksalt, at der er almindelige borgere, der frygter den psykisk syge, der måske lider at paranoia.

Rahbæk Juel har det dårligt med de mennesker, der forventer, at alle problemer skal løses via skattebilletten og så bare gemmes af vejen.

Mere ansvar, mere fællesskab, mere vilje til at hjælpe hinanden er noget af det, han efterlyser.

- Og på ældreområdet er en af de store udfordringer, at der venter en tid med større ulighed. Flere og flere har en kapitalpension og friværdi, mens mange må nøjes med folkepension.

- I øvrigt er det naturligt at blive ældre, og man burde måske se positivt på det i stedet for at prøve at flygte fra det, siger Peter Rahbæk Juel.
Peter Rahbæk Juel nyder udsigten fra familiens lejlighed på Tolderlundsvej. I stueetagen er der ungdomsboliger med tilhørende støttecenter for unge med psykiske problemer. I nabo-blokken er der ældreboliger, også med støttecenter.
Peter Rahbæk Juel nyder udsigten fra familiens lejlighed på Tolderlundsvej. I stueetagen er der ungdomsboliger med tilhørende støttecenter for unge med psykiske problemer. I nabo-blokken er der ældreboliger, også med støttecenter.
Foto: John Fredy

Det tunge forsvar

Han tror ikke på, det private liv vil få de store omvæltninger, når han 1. august sætter sig i rådmandsstolen. Specialeskrivningen må indstilles, men det er jo ikke noget nyt, at studiet sættes på standby.

Han vil stadig være huggeren på Stjernens serie 2-hold i håndbold, hvor han er del af en ret frygtindgydende kvartet i det centrale forsvar, som vejer over 400 kilo. Og hvor der er plads til ganske almindelig mandfolkesnak i omklædningsrummet.

Som ungdomsspiller var Peter Rahbæk Juel med i udkanten af førsteholdet i den håndboldgale hjemby Skjern, og han var også med i truppen under Bent Nyegaard i hedengange HF Odense. Rygproblemer satte i en periode en stopper for håndbolden, men et indlæg i skoen har hjulpet.

Det kan vel godt tænkes, der af og til kommer et møde i vejen, men hustruen Christina, der arbejder som økonomisk konsulent i Jobcenter, kan stadig forvente, at det er Peter, der laver maden hver dag.

Der skal stadig være tid til at køre en tur på havnen med Gustav, når han er hentet fra pasning. Og den lille knægt på lidt over to år har endda været med far på stadion for at se OB for første gang og kommer det helt sikkert mange gange mere.

Han er til gengæld ikke stor nok til at tage med, når far af og til tager ud og får en øl i byen.

- Nu har jeg aldrig været typen, der falder i søvn for enden af baren, siger Peter Rahbæk Juel, der ikke forventer, at jobbet som rådmand laver om på trangen til at gøre det, som almindelige 30-årige mænd gør.

Til gengæld er det stensikkert, at Odense aldrig før har haft en rådmand, der skam hører The Raconteurs. Og her må selv den rimeligt musikkyndige reporter give op, men The Raconteurs er en slags fritidsband for Jack White fra det noget mere kendte band White Stripes.
Odense.Hjemme hos den nye rådmand Peter Rahbæk Juel.
Odense.Hjemme hos den nye rådmand Peter Rahbæk Juel.
Foto: John Fredy

Studierne skal nu afbrydes - igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce