Tragedien om Nanna Svendsen

Se billedgalleri
Den 16 årige skolepige Nanna Svendsen, fra Midtfyn, valgte sidste år at tage sit eget liv. Tv 2 programmet Praxis, tirsdag, beskyldte Faaborg Midtfyn Kommune for at sylte Nannas sag og ikke yde den nødvendige hjælp. Nu tager Faaborg Midtfyn Kommune til genmæle og indbringer TV 2 for Pressenævnet. Her fortæller borgmester, Bo Andersen hvorfor?

Tragedien om Nanna Svendsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

16-årig begik sidste år selvmord i eget hjem. Forud var gået en lang periode, hvor hun fik det gradvist dårligere.

RINGE: Nanna Svendsen var en glad pige. Det var i hvert fald den side af sig selv, som hun ønskede, at omverdenen skulle se. Men bag facaden blev hun stadig mere indadvendt, agressiv og deprimeret - kun afbrudt af kortere perioder, hvor det så ud til, at tågen måske var på vej til at lette.

Den 26. oktober 2007 om morgenen valgte hun at gøre en ende på sit eget liv, i en alder af kun 16 år. Det var hendes mor, Susanne Svendsen, der fandt Nanna på værelset i Ringe.

- Egentlig kiggede jeg bare ind til hende for at hente en radio, og der lå hun så. Det viste sig, at hun havde taget 32 smertestillende piller. Ikke i sig selv en dødelig dosis, men hun havde taget et sjippetov om halsen og havde bundet det fast til reolen. Pillerne må have gjort hende sløv, siger Susanne Svendsen.

Det var langtfra den eneste gang, Nanna Svendsen havde forsøgt at begå selvmord. Efter det første forsøg i november 2006 opsøgte mor og datter en læge på det børne- og ungdomspsykiatriske hus i Odense, men her mente man, at der var tale om et engangstilfælde.

Pjækkede fra skolen

Det skulle dog vise sig at være en helt forkert vurdering. Samtidig var Nanna Svendsen begyndt at skære i begge sine arme, ligesom hun brugte timevis på at lægge makeup foran spejlet, før hun vovede sig uden for en dør. Det betød, at hun ofte kom for sent i skole eller helt blev væk, fortæller Susanne Svendsen, der forsøgte sig med lange samtaler med sin datter, der også blev sendt til psykolog.

I maj 2007 var situationen så alvorlig, at Nanna Svendsen blev indlagt på OUH, først som døgnpatient og siden som dagspatient. Her fik hun diagnosen "borderliner", der betegner en person, som handler lunefuldt uden at tænke på konsekvenserne.

- På nogle områder fik hun det bedre, mens hun var indlagt. Men det hjalp ikke på selvmordstankerne, og hun holdt heller ikke op med at skære sig selv. Det kom bare aldrig til at stå nogen steder, husker Susanne Svendsen, der frustreret kunne se til fra sidelinjen.

Hun mener også, at den første måned med døgnindlæggelse klart viste, at Nanna Svendsen havde brug for at have jævnlig kontakt med familie og venner. Af samme grund sagde hun nej tak til et tilbud fra kommunen om at sende datteren på en døgninstitution efter indlæggelsen.

- Det hænger også sammen med, at Nanna har været ude for nogle ting i sin barndom, der gør hende til et let offer. Hun vil have svært ved at sige fra, hvis hun ville blive udsat for et seksuelt overgreb eller ville blive tilbudt stoffer, forklarer Susanne Svendsen, der ikke ønsker at uddybe, hvad der præcis er sket i datterens unge liv, som har påvirket hende helt op i teenageårene.
Selvmord
Hver dag er der cirka 20 personer, der forsøger at begå selvmord, og to personer, for hvem det lykkes.

De seneste tal for selvmord i Danmark stammer fra 2001, hvor 725 personer tog deres eget liv.

I perioden 1990-1999 var der et fald i antallet af personer over 15 år, der forsøgte at begå selvmord. Fra 1999 og frem til 2001 begyndte det at gå den anden vej.

Blandt kvinderne er det især gruppen på 15-19 år, hvor stigningen har været markant.

Kilde: Center for Selvmordsforskning

Fastholder kritik

I dag er familien flyttet til Sjælland, men i programmet "Praxis", der blev sendt på TV 2 tirsdag aften, retter hun en skarp kritik af Faaborg-Midtfyn Kommune for at have set passiv til, mens hendes datter fik det gradvist dårligere.

En kritik, som hun fastholder, selv om borgmester Bo Andersen (V) i går annoncerede, at man vil trække tv-kanalen i Pressenævnet.

- Uanset, hvad de siger, så mener jeg ikke, at vi har fået den hjælp, vi har krav på. Men omvendt er ikke til at sige med sikkerhed, om det havde gjort nogen forskel, hvis vi havde fået lov til at sende Nanna på en heldagsskole, sådan som vi ønskede det, konstaterer hun.

Tragedien om Nanna Svendsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce