Ung tømrerlærling drømmer om at komme til udlandet og arbejde
ANDEBØLLE: Indtil i fredags var Mads Christensen, tømrerlærling fra Andebølle, sammen med fem kolleger fra Skjøde Knudsen i gang med at bygge en ny hal i stål og gips ved Tommerup Erhvervs­park.

I dag rejser han med et lille hold fra Andebølle Ungdomshøjskole til Bolivia, hvor han blandt andet vil møde en entreprenør med 30 ansatte og skovl og trillebør som eneste arbejdsredskaber.

- Det bliver en fed oplevelse, tror jeg. Det bliver noget helt andet at se, hvordan de lever, og det giver nok én et andet syn på tingene herhjemme, forudser han.

I nærkontakt

Når Mads kom med sådan lidt fra sidelinjen, er det, fordi han kender lærer Birger Larsen fra sin tid på Gadsbølle Skole, hvor han gik i klasse med hans datter. Derfor lå det ham ikke fjernt en aften at banke på hjemme hos Birger Larsen og høre, om han kunne komme med, når han igen skulle til Bolivia med et hold højskoleelever.

Plads var der ingen problemer med. Kun fire elever har i år meldt sig til Bolivia-rejsen, der altid sker i samarbejde med hjælpeorganisationen Dialogos og derfor bringer deltagerne i kontakt med bolivianere, som almindelige turister knap ser på deres rejse.

- Jeg vil gerne ud at rejse, når jeg er færdig som tømrer, og så kunne det være spændende at se, hvordan de arbejder og bygger dér, siger Mads, hvis fremtidsplaner, når uddannelsen er i hus til september næste år, godt nok går i retning af Canada og dermed en verden, der ligner vores egen mere.

Trang til at hjælpe

Men han er ikke afvisende overfor, at det måske går ham, som flere andre af de over 100 højskoleelever, Birger Larsen efterhånden har haft med til Bolivia.

- De får en trang til at hjælpe, når de ser forholdene dér. Jeg har haft over 100 elever med, og de 80 har bagefter valgt at lære spansk på hf eller lignende, og nogle har uddannet sig til læger som en direkte følge af Bolivia-rejsen, fortæller Birger Larsen og konstaterer dermed, at rejsen også inspirerer til uddannelse.

Foruden entreprenøren i Santa Cruz skal holdet også besøge Dialogos' sundheds- og uddannelsesprojekter blandt indianske bønder langt uden for byerne.

Der er hverken vand eller strøm, nattesøvnen indtages i sovepose på et lergulv, og bade er noget, der må vente til korte hotelophold i byen. Når de kommer hjem, rejser de rundt og holder foredrag.

Dårlig nattesøvn

Mens rejsekammeraterne har forberedt sig gennem de seneste tre måneder blandt andet med at lære lidt spansk, så er Mads, hvad det angår et blankt papir. Men det er ikke noget, der bekymrer ham. Kropssprog kan vi alle.

18-årige Asger Kofod Christiansen skal også med på rejsen. Han glæder sig, men indrømmer, at han ikke har sovet ret godt om natten på det seneste.

- Jeg har været inde på ambassadens hjemmeside og læst om kriminaliteten. Om folk, der udgiver sig for at være taxachauffører og politifolk og narrer turister i en fælde, fortæller han og frygter det værste.

Der er også beretninger om politisk uro og demonstrationer.

- Man skal være vågen og vide, hvad man gør, og jeg har også sagt til dem, at når jeg siger noget, er det alvor. Vi er afhængige af hinanden allesammen. Men jeg har 7-9-13 aldrig oplevet noget, siger Birger Larsen og tilskriver det blandt andet det store netværk, han efterhånden har opbygget i Bolivia.

- Det er en af de kontraster, man får med hjem.

Man kan i øvrigt følge andebøllernes oplevelser på ungdomshøjskolens hjemmeside: www.andebolle.dk
  • Fyens Stiftstidende